Edirne'de 172 bin 820 litre bitkisel atık yağ toplandı

Güncelleme Tarihi:

Edirnede 172 bin 820 litre bitkisel atık yağ toplandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2017 16:06

Edirne'de 172 bin 820 litre bitkisel atık yağ toplandı

Haberin Devamı

 

EDİRNE,(DHA)- EDİRNE'de bitkisel atık yağların ekonomiye geri kazandırılması ve çevrenin kirliliğinin önlenmesi amacıyla Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmayla 2017 yılı Ekim ayına kadar evlerden ve işyerlerinden toplamda 172 bin 820 litre bitkisel atık yağ toplandı.

Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan alınan yetki devri kapsamında, atık yağların evlerden ve işyerlerinden toplanması için iki büyük firma ile protokol imzalayan Edirne Belediyesi,  bitkisel atık yağların ekonomiye geri kazandırılması ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalara devam ediyor. Çevreye duyarlı Edirne halkının atık yağlarını geri dönüşüme kazandırmaları için Edirne Belediyesi tarafından mahalle muhtarlıklarına, okullara ve camilere 60 litrelik mavi bidonlar konuldu. Atık yağların 5 litreye ulaşınca Edirne Belediyesi ile anlaşmalı olan firmalar, evlerden ve işyerlerinden atık yağları toplayarak, geri dönüşüme kazandırıyor. Yetkililer 2017 Ekim ayına kadar yapılan tüm çalışmalar sonucunda işyerleri ve konutlardan 172 bin 820 litre bitkisel atık yağ toplanarak, geri dönüşüme kazanıldığını belirtti. 
                
1 LİTRE ATIK YAĞ 1 MİLYON LİTRE İÇME SUYUNU KİRLETİYOR
Çevreye atılan ve lavaboya dökülen bitkisel atık yağların yarattığı tehlike hakkında bilgi veren Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkilileri konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, 1 litre atık yağının 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğine dikkat çekti.
Arıtılmayan atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağların; denizlere, göllere ve akarsulara ulaştığında suyun kirlenmesine ve sudaki oksijenin azalmasına neden olduğunu belirten yetkililer, bu atık yağların başta balıklar olmak üzere ortamdaki diğer canlılar üzerinde büyük tahribata yol açtığına değindiler.

Atık bitkisel yağların özgül ağırlıkları nedeniyle su yüzeyini bir film tabakası gibi kaplayarak, oksijen transferini önlediğini belirten yetkililer bu durumun ise su altındaki canlı varlıkları yok ettiğini söyledi.
KANALİZASYON SİSTEMİNE ZARAR VERİYOR, MALİYET ARTIYOR
Kullanılmış yağların lavaboya döküldüğünde kanalizasyon sisteminin zarar gördüğünü belirten yetkililer, "Lavaboya dökülen atık yağlar dren sistemine sıvanmakta, kanalizasyon borularında atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden olmaktadır. Bu şekilde tıkanıklıklara ve taşmalara neden olarak kanalizasyon sistemine ve arıtılması gereken atık yükünü arttırarak atık su arıtma tesislerine zarar vermekte, bakım ve işletme maliyetini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre  lavaboya dökülen atık yağlar, kanalizasyon sistemlerinin yüzde 40 oranında tıkanmasına sebep olmaktadır. Evsel bitkisel atık yağların ekonomiye kazandırılması ve doğanın da bu yağların atılmasından kaynaklanacak kirlilikten korunması amacıyla Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nce, kullanılmış bitkisel atık yağların toplanması ile ilgili çalışmalarımız her geçen gün artan katılımla devam ediyor" dedi.

TOPLADIĞINIZ 5 LİTRE ATIK YAĞ EVİNİZDEN ALINACAK
Konutlarda toplanmış olan 5 litre ve üzerindeki kullanılmış bitkisel atık yağlar için vatandaşların Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile irtibata geçmeleri halinde, lisanslı firmaların vatandaşların adreslerine yönlendirildiğini belirten yetkililer, "Edirne'deki lokanta, otel, ciğerci gibi işyerlerinden toplanan bitkisel atık yağlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisanslı firmalara teslim edilmektedir. Toplanan bitkisel kaynaklı atık yağlar Kocaeli Gebze'de bulunan geri dönüşüm tesislerinde yüzde 70'i biodizel ve yüzde 30'u elektrik enerjisine dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır" dedi.

Çevreye duyarlı vatandaşlar, bitkisel atık yağların toplanması hakkında detaylı bilgi almak için; Edirne Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nün (0284) 213 51 51 ve 213 91 40-147 numaralı telefonlarına başvurabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!