Güncelleme Tarihi:
Balçova Belediyesi, çevreye olumsuz etkileri olan bitkisel ve hayvansal atık yağları toplamak için yeni bir kampanya başlattı. En çok yağ toplayan mahalleye bilgisayar, cep telefonu, yazıcı gibi hediyeler verilecek. Kampanyaya katılan vatandaşlara ise topladıkları her 5 litre atık yağ için 1 kilogram deterjan hediye edilecek.
Yeni yılda başlayacak kampanya için Deha Bitkisel Atık Yağ Toplama firması ile bir protokol imzalayan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya "Ülkemizde 1 yılda 350 bin ton atık yağ oluşuyor. Bu atığın doğaya salınmasının ileride korkunç etkileri olacak. Balçova'da yıllar önce başlattığımız toplama işini daha koordineli bir şekilde yapmaya başlıyoruz. Mahalle muhtarlıklarımız ve Semtevlerimiz ile Balçova'da çok önemli bir çevre duyarlılığı yaratacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
ATIK YAĞLARIN ZARARLARI
Bitkisel atık yağlar, suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Atık su arıtma tesisinin işletme maliyetini artırır. Atık su kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Daralma ve tıkanma nedeniyle tamir ve değiştirmenin verdiği maddi zararın yanında, kullanılmış bitkisel yağlar atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Kanalizasyona dökülen yağlar, atık su arıtma tesislerine zarar verir ve işletme maliyetini artırır. Sonu arıtma ile bitmeyen atık suların içindeki bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman o suyun kirlenmesi ve sudaki oksijenin azalmasına sebebiyet verir. Bunun sonucu olarak; ortamdaki, başta balıklar olmak üzere diğer canlılar büyük zarar görür. Çöpe dökülen atık yağlar çöp depolama alanında sık sık yangın çıkmasına neden olmaktadır.