Bu yıl ilk kez 12 ay boyunca çalışma yapılacak 20 alan dışında kalan arkeolojik kazılar sezonu kapattı. Biz de sezon sonunda Şanlıurfa’daki Karahantepe’ye gidip Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığındaki çalışmaları izledik. Denizli’deki Hierapolis Antik Kenti’niyse kazı başkanı Grazia Semeraro’dan yerinde dinledik.
#Uygar TAYLANKütahya’daki Tavşanlı Höyük’te, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nın sonuna tarihlenen bir katmanda, 3 bin 750 yıllık bir silindir mühür bulundu. Mühür, Doğu ile Batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını ortaya koyması açısından büyük önem taşıyor.
#KütahyaTekirdağ'da Perinthos Antik Kenti'nde, Trakya'nın en büyüğü olarak belirtilen tiyatroda yeni buluntular ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, "Bu sene çok farklı buluntular geliyor. Heykel parçaları, mimari süsleme parçaları, sahne binasına ait çok özenilmiş süsleme parçaları, freskler, renkli mermerler. Ve yine eksi 1 metrede bir heykel buluntumuz ve bir mezar var. Tekil bir mezar. Tabii bütün bunları çok dikkatli kazmak gerekiyor, buluntuların kaybedilmemesi açısından" dedi.
#TekirdağAdana'da sulama kanalında kesilmiş halde at ve eşek eti kalıntıları ile kemiklerinin bulunması tedirginliğe neden olurken, uzmanlar uyarıda bulundu. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, "Vatandaşlar, veteriner hekim tarafından denetlenmiş ve mühürlenmiş eti almalılar" derken; Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ise "Et kendini belli eder. At eti sulu olur. Pişirdiğinizde suyu mangalı söndürür" diye konuştu.
#At EtiAdana'da sulama kanalında kesilmiş halde at ve eşek eti kalıntıları ile kemiklerinin bulunması tedirginliğe neden olurken, uzmanlar uyarıda bulundu. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, "Vatandaşlar, veteriner hekim tarafından denetlenmiş ve mühürlenmiş eti almalılar" derken; Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ise "Et kendini belli eder. At eti sulu olur. Pişirdiğinizde suyu mangalı söndürür" diye konuştu.
#At EtiMardin’in Kızıltepe ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında 1500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen boynunda büyük bıçak kesiği bulunan Anadolu parsı ve yavrusuna ait kemikler bulundu. Yapılan çalışmada ayrıca yaklaşık 10 insana ait kemikler bulundu. Bulunan kemikler Artuklu Üniversitesi’nde inceleniyor.
#MardinMardin’in Kızıltepe ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında 1500 yıl öncesine ait olduğu düşünülen boynunda büyük bıçak kesiği bulunan Anadolu parsı ve yavrusuna ait kemikler bulundu. Yapılan çalışmada ayrıca yaklaşık 10 insana ait kemikler bulundu. Bulunan kemikler Artuklu Üniversitesi’nde inceleniyor.
#MardinÇanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde devam eden kazılarda Roma Dönemi'ne ait çeşmenin çevresinde milattan sonra 4’üncü yüzyıl sonunda çöplük olarak kullandığı tespit edilen alanda amfora parçası içinde 1600 yıllık balık kalıntısına ait kılçık ve pulları bulundu.
#ÇanakkaleÇanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki 7 bin yıllık Assos Ören Yeri'nde devam eden kazılarda Roma Dönemi'ne ait çeşmenin çevresinde milattan sonra 4’üncü yüzyıl sonunda çöplük olarak kullandığı tespit edilen alanda amfora parçası içinde 1600 yıllık balık kalıntısına ait kılçık ve pulları bulundu.
#ÇanakkaleEskişehir'de milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu'nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'ndeki kazılarda 4 bin 500 yıl önceye ait içinde ağrı kesici ilaç saklandığı belirlenen kaplar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, çift kulplu içecek kabındaki analizlerde, çeşitli ağrı kesicilerin yapılmasında ve içilmesinde kullanıldığını gösteren verilere ulaştıklarını söyledi. Bulunan kap ve içindeki ağrı kesici kalıntılarına ilk kez rastlanıldığını belirten Doç. Dr. İsmail Tarhan da kapta biyokimyasal inceleme yapıldığını belirterek, ağrı kesicinin etken maddesi olan salisilik asidi, bu kaplarda tespit ettiklerini aktardı.
#EskişehirEskişehir'de milattan önce 3 binli yıllara dayanan Anadolu'nun ilk şehir yapılanmasının gün yüzüne çıkarıldığı Küllüoba Höyüğü'ndeki kazılarda 4 bin 500 yıl önceye ait içinde ağrı kesici ilaç saklandığı belirlenen kaplar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Murat Türkteki, çift kulplu içecek kabındaki analizlerde, çeşitli ağrı kesicilerin yapılmasında ve içilmesinde kullanıldığını gösteren verilere ulaştıklarını söyledi. Bulunan kap ve içindeki ağrı kesici kalıntılarına ilk kez rastlanıldığını belirten Doç. Dr. İsmail Tarhan da kapta biyokimyasal inceleme yapıldığını belirterek, ağrı kesicinin etken maddesi olan salisilik asidi, bu kaplarda tespit ettiklerini aktardı.
#EskişehirAdana'da 9 yıl önce Zeynep Söğüt'ü (22) öldürülüp, cesedini bavulda dere yatağına attıklarını emniyet ve savcılık ifadelerinde itiraf eden 3 şüpheli, yargılama sırasında valizdeki kemiklerin hayvana ait olduğu ortaya çıkınca ifadelerini değiştirip cinayeti kabul etmedi. Mahkeme heyeti, cinayet sanıkları Savaş Sanatma (40) ile Ersin Yalçınkaya'nın (46) tutukluluk halinin devamına, onlara yardım ettiği iddia edilen Nazlı Tuğlucan'ın (42), tahliyesine karar verdi. Dosyadaki kayıtlara ve olay değerlendirmelerine göre Zeynep Söğüt’ün öldürüldüğünün açık olduğunu aktaran Söğüt ailesinin avukatı Utku Uzun, "Sanıklar suçu işlediklerini kabul ettiler. Nereye gömdüklerine kadar söylediler. Bavuldaki kemikler bir hayvana ait çıktı tabii ki bu daha sonra sanıklar tarafından veya aileleri tarafından oraya yerleştirilmiş de olabilir" dedi.
#AdanaBilecik’in Bahçelievler Mahallesi’nde 2 yıldır süren kazı çalışmalarında elde edilen kalıntılar bugün ilk kez müzede sergilenmeye başlandı. Kazı Başkanı Harun Küçükaydın, sergilenen parçalar arasında 8 bin 600 yıllık 3 delikli flütün de yer aldığını ifade ederek, "Yaklaşık 5 bin sene sonra Helenistik dönem dediğimiz dönemde bir duvar yine ele geçti. 'Fibula' dediğimiz bir çengelli iğne bizi destekleyen bulgu olarak elimize geçti. Buranın ikinci bir defa Helenistik dönemde de kullanıldığını bu şekilde anlamış olduk” dedi.
#BilecikBilecik’in Bahçelievler Mahallesi’nde 2 yıldır süren kazı çalışmalarında elde edilen kalıntılar bugün ilk kez müzede sergilenmeye başlandı. Kazı Başkanı Harun Küçükaydın, sergilenen parçalar arasında 8 bin 600 yıllık 3 delikli flütün de yer aldığını ifade ederek, "Yaklaşık 5 bin sene sonra Helenistik dönem dediğimiz dönemde bir duvar yine ele geçti. 'Fibula' dediğimiz bir çengelli iğne bizi destekleyen bulgu olarak elimize geçti. Buranın ikinci bir defa Helenistik dönemde de kullanıldığını bu şekilde anlamış olduk” dedi.
#FlütUNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde bulunan dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden Harran Ören Yeri'nde seyyahların notlarında yer alan 5 medreseden ilkinin kalıntılarına ulaşıldı. Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, "Harran'ın 5 medresesi olduğu biliniyordu. İlk kez Harran'ın bu bilinen medresesinin birine burada rastladık. Toprak üstünde 24 oda belirledik. 5 oda ile medresenin anıtsal kapısını tamamen, revakını ise kısmen açığa çıkardık" dedi. Harran Kaymakamı Cihat Koç ise "Dünyanın ilk üniversitesi Harran'da. Bu üniversitenin bütün kalıntılarını açığa çıkarma yolunda ciddi bir çalışma yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
#ŞanlıurfaDünyanın varoluşundan bu yana birçok çağ yaşanmış ve bu çağlar birçok medeniyeti de beraberinde getirmiştir. Bugün ki yaşamın temelini oluşturan çağlar, özellikleri sayesinde bizlere önemli bilgiler verir. Tarihte yer alan çağlardan bir tanesi de Paleolitik çağdır. Tarihte önemli bir yere sahip olan Paleolitik çağ nedir? Özellikleri nelerdir? Paleolitik çağ yerleşim yerleri nasıldır tüm detayları ile derledik.
#Paleolitik Çağ Neidr Özellikleri Nelerdir Ve Yerleşim Yerleri Nasıldır?Malatya'da yaklaşık 7 bin yıllık geçmişe sahip olan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'ne giren Arslantepe Höyüğü'nde milattan önce 3 bin 600 yılına ait iki çocuk iskeleti gün yüzüne çıkarıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Francesca Balossi Restelli, "Burada yerleşim binlerce yıl devam etti. Demek ki biz de burada yüzlerce yıl çalışabiliriz. Bizden sonra gelecek arkeologlar da burada kesinlikle çok güzel şeyler bulacaklar ve tarihi çok daha iyi anlayabileceğiz" dedi.
#MalatyaEskişehir'de Küllüoba Höyüğü’ndeki arkeolojik kazılarda, milattan önce 3 bin yıllarına dayanan küp şeklinde 25 çocuk mezarıyla iskeletlerin yanı sıra ölü hediyesi olarak bırakıldığı tahmin edilen mühür, saç halkalar ve takılar bulundu.
#ArkeolojiTürkiye’nin Göller Bölgesi’nden bahsedilirken ilk akla gelen, ikiz adalarıyla Eğirdir Gölü olur. Oysa Konya’ya bağlı Beyşehir, sakladığı doğal ve tarihi hazineleriyle keşfedilmesi gereken değerlerimizden. Bu yazıyı okuduktan sonra eminim siz de bölgeden benim kadar etkilenip ilk fırsatta tarihe açılan bir kapı gibi misafirlerini bekleyen Beyşehir’e yolunuzu düşüreceksiniz.
#Beyşehir GölüManisa Yuntdağı bölgesinde Aiol halkı tarafından Batı Anadolu'da kurulan 12 kentten biri olan Aigai Antik Kenti'nde yürütülen arkeolojik kazılarda bulunan keçi kemikleri, TÜBİTAK tarafından desteklenen projeyle bilimsel olarak incelenecek.
#Manisa