Değerli okurlar... Bu haftaki yazımda sizlere, son birkaç yılda gerek sosyal medya gerek diğer yayın araçlarında uzmanlar tarafından sıkça altı çizilen ve bu doğrultuda toplumsal hafızada da yer eden bir kişilik tipinin, ‘narsisizm’in özelliklerinden bahsederek bu konudaki farkındalığı daha da artırmayı hedefliyorum.
#Serenad AltanArka arkaya yaşanan sel felaketi ve kuraklık, iklim krizine yeterince hazırlıklı olmadığımızı gösterdi. Uzmanlar, iklim etkileri nedeniyle büyümenin yüzde 2’sinin kaybedilebileceğini hatırlatarak, “Sanayi, ticaret ve Ar-Ge’de, iklim politikaları özelinde yeni bir ekonomik kalkınma stratejisi kurgulanmalı. Önlemlerin maliyeti, krizin sonuçlarıyla mücadele etmekten daha düşük” uyarısında bulunuyor.
#İklim Kriziİstanbul’da da beklenen kar yağışı dün akşam saatlerinde başladı. Kentin yüksek kesimleri kısa sürede beyaza büründü. Beklenen olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan bugün yapılacak uçuşların yüzde 25 oranında azaltılacağı duyuruldu. THY de bugün Sabiha Gökçen’den 8’i yurtdışı, 49 uçuşu iptal etti. Peşpeşe yapılan uyarılar, İzlanda soğuklarının gelmesi “1987 kışı geri mi dönüyor” yorumlarına neden oldu. Ancak uzmanlar 1987 kışının bir daha geri gelmeyeceği konusunda hemfikir.
#Kar‘Biraz deniz, biraz uyku. Bütün isteğim buydu’ diyor ya Mazhar Alanson ‘Bodrum’ şarkısında. Az yeteneğim olsa ‘Aradığınız huzura şu an ulaşılamıyor. Lütfen bayram sonrası yeniden deneyiniz’ içerikli bir beste ile karşılık vermek isterdim kendisine. Zira, 181 bin 541 olan Bodrum nüfusu 1 milyona dayandı. Ne otellerde ne sahillerde ne de trafikte adım atacak yer yok! Bırakın kapalı mekânları, kaldırımda bile bir başkasının nefesi ensenizde! Hal böyleyken ‘Bodrum’da hayatta kalma rehberi!’ hazırladım.
#YAZARUluslararası çok satan ‘Ölmek ya da Ölmemek’ kitabıyla tanınan yazarı Dr. Michael Greger, ‘Pandemi / Salgında Hayatta Kalma Rehberi’nde tarihte görülmüş pek çok patojenin çıkış noktasını ve evrim süreçlerini değerlendirirken, pandemi sırasında kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için yapmamız gerekenleri yalın bir dille anlatıyor ve aynı zamanda insan nüfusunun daha da kötü felaketlerin olasılığını azaltmak için neleri düzeltmesi gerektiğini de ortaya koyuyor.
#Michael GregerDinamikleri sürekli değişen müzik sektörü içinde var olmak büyük bir meziyet. Hele ki kendi müziğinizi yayınlamak için bağımsız bir şirket kurma hazırlığı içindeyseniz, kolları sıvamadan önce mutlaka bazı noktaları gözden geçirmenizde fayda var.
#Sinem VuralMangal kültürüyle yoğrulmuş bir ülkede vegan olmak zor bir seçim. Türkiye her ne kadar ham kategoriler işi ve sebze yemeklerinde bol alternatifli bir mutfağa sahip olsa da kahvaltıların vazgeçilmezi peynirler, yumurtalar; yaz akşamlarının sosu balık ızgaralar, pirzolalar kaçınılmaz şekilde karşınıza çıkabilir...
#VeganKüçük şirketlerin dijital çağda kazanacakları çok şey var - tabii doğru anlayışı benimserlerse. Amazon Web Services’e göre; işlerini müşterilerinin gözünden görenler ve uzun vadeli büyümenin anahtarının yüksek tempolu inovasyon olduğunu anlayanlar kazanacak. Bu anlayışla, hızlı dijital gerçekliğe uyum sağlamayan en büyük işletmelerle bile boy ölçüşebilecek duruma gelebilecekler.
#AmazonDüğün insanın hayatta bir kez yaşaması gereken bir şey. Saldırı boyutuna varan sevgi patlamaları, boğazınıza sarılarak selfie çektirenler ve damadın ağzından ateşler saçan Godzilla’ya dönüştüğü ‘groom-zilla’ sendromu…. Önerilerime kulak verin. Ya yol yakınken kaçın ya da hayatınızın açık ara en güzel gecesini yaşayın…
#Çınar OskayDoğada macera yolculuklarına çıkmayı arzu ediyor ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, öncelikle temel pratik bilgileri edinmenizde yarar var. Emekli İngiliz SAS Komando Eğitmeni Hugh McManners’ın yazdığı, Zeynep Gökay Üstün’ün dilimize çevirdiği “Dokuz Canlı Ol - Hayatta Kalma Rehberi” adlı kitap bu konuda pek çok ipucu sunuyor.
Hürriyet’in geçen 3 Haziran’da "Condi ile Bush aşkı" başlığıyla verdiği haber, haftalık Amerikan gazetesi Globe’un 26 Haziran tarihli sayısına manşetten girdi. Hürriyet’in haberi Demokrat Parti’den önemli bir kaynağa dayanıyordu. Globe, "Aşkı, Dışişleri de doğruladı" diye yazdı.
Beş albüm, beş kitaptan sonra şöhreti yakalayan 44 yaşında bir adam. Dünyada 60 milyon satan Da Vinci Şifresi sayesinde, Forbes’un en ünlü 100 listesine 12. sıradan giren, son bir yılda 76.5 milyon dolar kazanan, film için 10 milyon dolar alan yazar. Artık Dan Brown’ın değdiği her şey altına dönüşüyor. Bu ay Türkçe’de yayınlanan biyografisi "Da Vinci Şifresi’nin Ardındaki Adam" da bir yılda 26 ülkede basılmış. Yazarı da ünlü.