Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ının karşılandığı Beypazarı’nda kışlık havucun tarladan sofraya hasat serüveni başladı. Hasat edilen havuçlar tesislerde iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor, depolarda muhafaza ediliyor. Üreticiler, “Geçen yıllara bakarak rekoltemiz biraz düşük” diyor.
#Havuç ÜretimiTürkiye havuç üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını tek başına karşılayan Konya'nın Kaşınhanı Mahallesi'ndeki üreticiler, ihracatta daha fazla söz sahibi olabilmek için Suriye ve Irak'taki iç karışıklıkların bitmesini bekliyor. Kısıtlı arazi imkanına rağmen 350-400 bin ton havuç üreten irili ufaklı 52 işletme, bunun 200 ila 250 bin ton arasındaki kısmını başta Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ve Irak olmak üzere Ortadoğu ülkeleri ile Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya gibi ülkelere ihraç ediyor.
- Türkiye'nin havuç ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan, ürettiği havucun yüzde 40'ını ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerine ihraç eden Konya'nın Kaşınhanı Mahallesi'ndeki üreticiler Irak ve Suriye'deki iç karışıklıklar nedeniyle zor günler geçiriyor - Havuç üreticisi Mustafa Arıcı: - "Suriye ve Irak'taki iç karışıklıklar olmasa 300 bin ton daha fazla üretim yapıp ihraç edebiliriz. İhracatımızı yüzde 40'lardan 60'lara çıkarma şansını yakalayabiliriz"
- Türkiye'de sadece Ereğli'de üretilen, taze tüketimin yanında şalgam suyu ve konsantre sanayisi gibi birçok alanda kullanılan siyah havucun hasadı başladı - Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Soylu: "Her ne kadar şalgam suyu güney illerimizle özdeşleşmiş olsa da ham maddesi Ereğlimizdir, ilçemizde üretilen siyah havuçlardır" - "İlçedeki bir firmamız yıllık 6 bin ton konsantre üretiyor. Bunun yüzde 95'i başta İtalya, Fransa, İspanya gibi Avrupa ülkeleri ile Uzak Doğu'ya ihraç ediliyor"