Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili partimizin ve Cumhur İttifakı'nın herhangi sorununun olmadığını, ilk 4 madde üzerinden yapılan tartışmaların sürece katkısı olmadığını ifade etmek istiyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, "Bölgemizde bunca ateş varken, her geçen gün ülkemize yaklaşırken herkes aklını başına almalıdır. Yumuşama iklimi ülkemiz ve milletimizin güvenliğinden taviz vereceğimiz provokasyonlara göz yumacağımız anlamına asla gelmiyor" açıklamasını yaptı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAnne babaları telaşlandıran ve genellikle nasıl davranacaklarını bilemedikleri yüksek ateş, doktora en sık başvurulan sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek ateş şikayetinin belirli aralıklarla sık tekrarlaması, çocuğun ve ailesinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilirken, çocukların okul başarısını da olumsuz etkiliyor. PFAPA sendromu olarak adlandırılan bir romatizmal hastalık ise bu tekrarlayan dirençli ateşlere neden olabiliyor.
#Çocuk SağlığıKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne çeşitli şikâyetlerle başvuran ve koronavirüs geçirdiği belirlenen bazı çocukların beyinlerinde apse tespit edildi. Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Gökçe Gayretli, koronavirüs sonrasında çocuklarda ağır enfeksiyon hastalıkları görüldüğünü belirterek, "Her ne kadar covid-19 pandemisi içinde çocuklar bu hastalığı hafif, semptomsuz geçiriyorlar diye bilsek de bu seyir sırasında çocuklarda eşlik eden ağır enfeksiyonlar da görebiliyoruz. Aileler koronavirüs geçiren çocuklarını yakından takip etmeli" dedi.
#Koronavirüsİngiltere'de yapılan araştırma, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanan çocukların yaklaşık yüzde 15'inde semptomların 5 haftadan fazla devam ettiğini gösterdi. "Uzun Kovid-19" geçiren çocuklarda görülen semptomlar arasında baş ağrısı, yorgunluk, beyin sisi, kas ağrısı, havale ve felç yer alırken, uzmanlar okullar açıldığında daha fazla önlem alınmasını istedi
#ÇOCUKHemen hemen her gün çocuk yoğun bakım ünitemize bir MIS-C (Çocuklarda çoklu sistem iltihabi yanıt sendromu) olgusu yatırmaktayız. Çok ağır olabilen bazen de kaybettiğimiz çocuklarımızın olduğu bu hastalık bu günlerde artış göstermektedir.
#MIS-CÇocuklarda yüksek ateş belirtileri nelerdir? Ateşli çocuğa yaklaşım nasıl olmalıdır? Ateşli çocuk ne zaman doktora götürülmelidir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Murat Doğan, çocuklarda yüksek ateş durumunda yapılması gerekenleri anlattı.
#ÇOCUKGünümüzde her 25 çocuktan birinin ateşli havale geçirdiğini belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Ece Gültekin, “Ateşli havale geçiren çocukların çoğunda beyin hasarı kalmaz ve epilepsi (sara) hastalığı gelişmez. Ancak bu tür riskler daha çok uzun süren, tekrarlayan veya vücudun tek yarısında ortaya çıkan nöbetlerde daha sıktır. Bu yüzden bu tip kompleks nöbetlerde EEG, tomografi veya MR (Manyetik Rezonans) görüntüleme gibi ileri tetkiklerin yapılması gerekebilir” dedi.
#ÇocukAteşli nöbetlerin çocukluk yaş grubunda en sık gözlenen havale nedeni olduğunu söyleyen Doç. Dr. Betül Kılıç, “Çocukların yaklaşık yüzde 2 ila 5’i, beş yaşını doldurmadan ateşli nöbet geçirebilir. Ailede ateşli nöbet öyküsü olanlar varsa bu oran artar. Yapılan çalışmalarda ateşli nöbet geçiren çocukların zihinsel gelişimi, davranışları ve okul başarısı diğer çocuklardan farklı bulunmamıştır” dedi.
#ÇocukBebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş, anne babaları en çok endişelendiren durumlardan biri. “Ya havale geçirirse” diye başlayan endişenin aileleri hata yapmaya sürüklediğini dile getiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr. Ebru Gözer ve Dr. Mehmet Kılıç, “Ateş bir hastalık değil, bir belirtidir. Esas tedavi edilmesi gereken, ateşe neden olan hastalıktır. Ateş tedavisinde temel amaç çocuğun rahatlatılması. Büyük çocukların kendini iyi hissettiği, küçük çocukların ise rahatladığı bir vücut ısı düzeyi tedavi için yeterlidir” dedi.
#BebekDünya Sağlık Örgütü’ne göre, her yıl kızamık aşısı olmayan 2.6 milyon insan kızamık rahatsızlığından ölmekte. Son dönemlerde Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da artan kızamık vakalarına ilişkin açıklama yapan Doç. Dr. Nurhayat Bayazıt, ailelere uyarılarda bulundu.
#KızamıkBaşlık okutur derler. Bu başlık okutur mu bilemem ama dinlettiğini biliyorum. Farklı konularda eğitimci ve velilere konferanslar veriyorum. En dikkat çeken ve salonları en çok dolduran başlıklardan bir tanesi; ‘Çocuklarda Dikkat ve Zeka Becerilerini Geliştirme Yöntemleri konusu oluyor. Etrafımdaki hiçbir ebeveyn çocuklarının dikkat ve zihinsel becerilerini geliştirebileceği seçeneklere kayıtsız kalamıyor. Gelin bu konuyu ev ve aile bağlamında ele alalım.
#EğitimŞüphesiz ki, hayatta en değer verdiğimiz çocuklarımızın taşıyamayacağı ağırlıkları yüklenmesi, hastalıklarla mücadele etmesi hiç yüz yüze gelmek istemediğimiz olayların başında geliyor. Ancak bazı hastalıklar, çocukların karşısına çıkmaktan ve gizlice ilerleyip zarar vermekten vazgeçmiyor. Soğuk havalede olduğu gibi…
#BelirtiHalk arasında “Sara” olarak bilinen epilepsi hastalığı doğru tedavi ile büyük oranda kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Kendiliğinden ve tekrarlayan nöbetlerin (soğuk havale) olması durumunda epilepsi teşhisi konulur. Türkiye Çocuk Nörolojisi Derneği Başkanı ve Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Kürşad Aydın epilepsi hastalığında en sık yapılan hatanın nöbet geçiren hastalara soğan koklatmak olduğunu söyledi ve epilepsi hastalığı hakkında bilgi verdi.
#EpilepsiİZMİR'in Torbalı İlçesi'nde, doğumundan 2 gün sonra geçirdiği havale nedeniyle bedensel ve zihinsel engelli olarak kalan 11 yaşındaki Sevda Torlup, yatağa bağımlı yaşamını sürdürüyor. Ekonomik durumları yeterli olmayan 35 yaşındaki Serap Torluk, sırt üstü yatmak zorunda kalan kızının sırtında yaralar oluştuğunu belirtirken, ihtiyacı olan hasta karyolası ile engelli arabası alınması için hayırseverlerden ve yetkililerden yardım istedi.
#Özel Engelli Hasta Yatağı