Ülkemizde tarihi birçok yapı bulunmaktadır. Bu yapılardan birisi de Ayasofya Müzesidir. Sizlerde Ayasofya müzesinin nerede olduğunu öğrenebilir ve ziyaret edebilirsiniz. Peki Ayasofya Müzesi nerede? Ayasofya Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri hakkında bilgileri sizlere detaylıca açıkladık.
#Ayasofya Müzesiİstanbul'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 5 kişi gözaltına alınırken çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. Ele geçirilen sikkelerin ön ve arka yüzlerinde yapılan ilk incelemelerinde 2 tanesinin yurt dışında düzenlenen ünlü müzayedelerde 3.1 milyon sterline satılan ve dünya üzerinde 2 adet olan sikkelere benzediği tespit edildi.
#İstanbulİstanbul'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda 5 kişi gözaltına alınırken çok sayıda tarihi eser ele geçirildi. Ele geçirilen sikkelerin ön ve arka yüzlerinde yapılan ilk incelemelerinde 2 tanesinin yurt dışında düzenlenen ünlü müzayedelerde 3.1 milyon sterline satılan ve dünya üzerinde 2 adet olan sikkelere benzediği tespit edildi.
#İstanbulAyasofya Camii'nin simgelerinden olan büyük hat levhalarının hikayesi ortaya çıktı. Caminin içinde imal edilen levhalar, Ayasofya Camii 1935 yılında müzeye dönüştürüldüğünde çıkarılmak istendi ancak kapıdan sığmadığı için caminin içinde kaldı.
#AyasofyaKONYA’da 5 yıl önce restorasyon çalışmaları sırasında Sahip Ata Külliyesi’nde bulunan 730 yıllık çinilerin işçiler tarafından kazma ile kırılarak tahrip edilmesi üzerine Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından açılan davada, restorasyonu yapan firma yetkilisine 18 ay hapis cezası verildi.
Parthenon’dan kaçırılan kabartma ve heykeller, British Museum’un en ilginç bölümünü oluşturuyor. Atina’da Parthenon Müzesi’ni ziyaret ettiğimde “Böyle bir müze varken, British Museum’un eserleri tutması yanlış ve usulsüz” dedim. Haklıydım, her şey yerinde güzeldir; Pergamon Altarı Bergama’nın üstünde, Mısır piramitlerinden çalınanlar Mısır’ın ortasında, Elgin Mermeri denen Parthenon kalıntıları da Yunanistan’daki asıl yerinde güzeldir.
#ParthenonKahramanmaraş’ta bir deprem beklediklerini ‘Türkiye’de Deprem-Az Gittik Uz Gittik’ kitabında anlatmıştı. Verdiği röportajlarda, sosyal medya hesabından konuyla ilgili videolar yayımlayarak “Buralarda deprem olacak, önlem alın” diye uyardı. Bilim Akademisi üyesi ve yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür’le konuştuk: “Dünyanın buradaki yapısı bu. Bu topraklarda yaşayan insanlar olarak depremi durduramayacağımıza göre, zararlarını azaltmak ve depreme dirençli kentler kurarak yaşamımızı sürdürmek zorundayız. Asıl özet bu!”
#DepremHoşgörüyü temel alan düşünceleriyle dünyanın tanıdığı Mevlana Celaleddin Rumi’nin 748’inci ölüm yıldönümü yaklaşıyor. En büyük sevgili olarak bildiği Allah’a kavuşma anı olarak belirttiği için Şebi Arus ‘düğün gecesi’ olarak isimlendirilen anma törenleri 7-17 Aralık arasında düzenlenecek. Bu vesileyle Türkiye’nin en mistik ve huzurlu kentlerinden Konya’yı ziyaret edecek olanlara Mevlana’yı merkeze alarak bir rehber hazırladık.
#Konya