Dünyada sayıları 3 milyonu bulan insansız hava araçları veya bir başka ifadeyle drone’lar adeta kendi endüstrilerini yarattı. Hızla büyüyerek savunma, sağlık, güvenlik gibi kritik sektörlerin vazgeçilmezi olan drone’lara sahip olmak kadar bu araçları profesyonel şekilde kullanmak da önemli. Hata kabul etmeyen drone operatörlüğü mesleği için tıpkı uçaklarda olduğu gibi profesyonel eğitim alınıyor. İyi eğitimli bir operatörün aylık sabit geliri 50 bin TL ila 150 bin TL arasında değişiyor. Ciddi bir yatırımla kendi işini yapanlar ise gelirini 200 bin TL’nin üzerine çıkarabiliyor.
#Taylan Özgür DİLRekorlarına bir yenisini ekleyen Bayraktar TB2, 1 milyon uçuş saatini aşan ilk milli hava aracı oldu. Bu uçuş süresiyle gökyüzünde yaklaşık 150 milyon kilometre mesafe kateden milli SİHA, dünyanın çevresini 3 bin 742 kez dolaşmaya eşdeğer mesafeye ulaştı.
#Bayraktar TB2Akıllı ev temizliğinin öncü markası Dreame, bir lüksten ziyade bir ihtiyaç haline gelen robot süpürge modellerinde ve kablosuz dikey süpürge modellerinde Efsane Kasım’a özel fiyatlar ve çeşitli hediyelerle satışa sunuyor.
#Sponsorlu İçerikKadın ve Demokrasi Vakfı’nın girişimci kadınlara destek olmak ve rehberlik etmek amacıyla başlattığı “İnovasyonda Kadın Programı”nda bu yıl finale kalan iki ayrı kategorideki 6 kadın girişimci toplam 1 milyon TL ödüle layık görüldü. Girişimci kadınlar ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, İstanbul Valisi Davut Gül ile KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın elinden aldı.
#KADEMOtizmin erken teşhisi genellikle zor oluyor ve çocukların çoğu beş yaşına kadar tanı almıyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu sorunu çözmek için yapay zeka ve fonksiyonel MRI kullanarak genetik belirteçleri yüksek doğrulukla tespit eden yeni bir yöntem geliştirdi. Peki bu umut verici gelişme, otizmde neleri değiştirebilir ve aileler için belirsizlik tamamen ortadan kalkabilir mi?
#Sağlıkİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, iklim değişikliği ile kuraklığın daha sık ve şiddetli meydana gelmeye başladığını, buna bağlı olarak da orman yangınlarında büyük bir artış olduğunu belirterek, "Ege Bölgesi'nde, son 10 yılda yaklaşık 6 bin 900 tane orman yangını çıkmış. Son 10 yılda Ege Bölgesi'nde, yüz ölçümü yaklaşık 850 kilometrekare olan Yalova büyüklüğünde alanımız yandı" dedi.
#Ege Bölgesiİzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen, iklim değişikliği ile kuraklığın daha sık ve şiddetli meydana gelmeye başladığını, buna bağlı olarak da orman yangınlarında büyük bir artış olduğunu belirterek, "Ege Bölgesi'nde, son 10 yılda yaklaşık 6 bin 900 tane orman yangını çıkmış. Son 10 yılda Ege Bölgesi'nde, yüz ölçümü yaklaşık 850 kilometrekare olan Yalova büyüklüğünde alanımız yandı" dedi.
#İzmirPrinceton Üniversitesi’nde CERN ve NASA için projeler geliştiren İnci Karaaslan şimdi ABD’nin en büyük parçacık fiziği laboratuvarın olan Fermilab’de çalışmaya hazırlanıyor. Ama 22 yaşındaki İnci’nin asıl büyük hedefi yapacağı bilimsel keşifler sayesinde bir gün fizik Nobel’ini kazanmak. Bu konuda, Einstein başta olmak üzere bir çok Nobel ödüllü fizikçinin yolunun geçtiği üniversiteden mezun olmanın kendisine güç verdiğini söylüyor.
#İnci KaraaslanÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın, Bakan Mehmet Özhseki'nin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün haritalama uçağını özel işleri için kullandığı ve tasarruf tedbirlerine aykırı hareket ettiği iddiasına ilişkin açıklama yaptı.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'ın, Bakan Mehmet Özhseki'nin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün haritalama uçağını özel işleri için kullandığı ve tasarruf tedbirlerine aykırı hareket ettiği iddiasına ilişkin açıklama yaptı.
#Uçakİran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı. Sisli bölgeden ilk görüntüler ülke basınında yer aldı. İran Dini Lideri Hamaney, kazaya ilişkin yaptığı ilk açıklamada, “İran halkı endişelenmesin, ülkenin işlerinde herhangi bir aksama olmayacak” dedi. Türkiye ise arama kurtarma çalışmalarına destek verdi. AFAD, "32 dağcı arama kurtarma personeli ile 6 araç bölgeye intikal etmek üzere yola çıkmıştır" açıklamasını yaptı. Milli Savunma Bakanlığı, "Bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirilmiştir" açıklamasında bulundu. Akıncı İHA ise helikopterin enkazı olabileceği düşünülen bir ısı kaynağını tespit ederek koordinatlarını İran makamlarıyla paylaştı. Öte yandan helikopterin enkazına ulaşıldığı duyuruldu. İranlı yetkililer enkaz alanında hayat belirtisi olmadığını duyurdu.
#İranHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalASELSAN tarafından tamamen milli imkanlarla geliştirilen AESA Burun Radarı, muadillerinden üstün yetenekleriyle muharip uçaklara nesil atlatacak özellikler kazandıracak. ASELSAN AESA Burun Radarı ile F-16 ÖZGÜR Platformu 4,5 nesil uçaklar seviyesine taşınırken, KAAN ve muharip İHA’lar düşük görünürlük özellikleriyle 5’inci Nesil ve ötesinde platformlar haline gelecek. Radar ilk olarak Akıncı İHA'da denenecek.
#ASELSANASELSAN tarafından tamamen milli imkanlarla geliştirilen AESA Burun Radarı, muadillerinden üstün yetenekleriyle muharip uçaklara nesil atlatacak özellikler kazandıracak. ASELSAN AESA Burun Radarı ile F-16 ÖZGÜR Platformu 4,5 nesil uçaklar seviyesine taşınırken, KAAN ve muharip İHA’lar düşük görünürlük özellikleriyle 5’inci Nesil ve ötesinde platformlar haline gelecek. Radar ilk olarak Akıncı İHA'da denenecek.
#AESAİstanbul Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Görüm, "İstanbul bildiğiniz gibi büyük bir depremi bekliyor. İstanbul'da bu deprem sonrasında bizim İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yürüttüğü birtakım çalışmaları var. İstanbul'da heyelan konusunda 17 binin üzerinde tabii hepsi aktif değil, 7 bine yakın aktif olan heyelan sahası var. Özellikle Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyılarında bu tip heyelan alanları var" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Tolga Görümİstanbul Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Görüm, "İstanbul bildiğiniz gibi büyük bir depremi bekliyor. İstanbul'da bu deprem sonrasında bizim İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin yürüttüğü birtakım çalışmaları var. İstanbul'da heyelan konusunda 17 binin üzerinde tabii hepsi aktif değil, 7 bine yakın aktif olan heyelan sahası var. Özellikle Büyükçekmece, Küçükçekmece; bunların güney kıyılarında bu tip heyelan alanları var" ifadelerini kullandı.
#İstanbulABD'li ve Danimarkalı bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir algoritma, bir kişinin hayat hikayesini kullanarak nasıl yaşayacağını, ne zaman öleceğini ve ne kadar para kazanabileceğini yüzde 78 oranında doğru tahmin ediyor.
#Yapay Zeka