Gebelik kolestazı olarak bilinir, geç gebelikte ortaya çıkan bir karaciğer rahatsızlığıdır. Hamilelik kolestazı sizi son derece rahatsız edebilir. Ancak, sizin ve bebeğiniz için olası komplikasyonlar daha endişe verici olabilir. Peki gebelik kolestazı nedir, neden olur ve kaçıncı haftada başlar? İşte gebelik kolestazı belirtileri ve tedavisi...
#Gebelik KolestazıKolestaz çok yaygın olarak rastlanılan bir rahatsızlık değildir. Hem hamilelik döneminde hem de hamilelik dönemi dışında kolestaz sıkıntısına rastlanılabilmektedir. Kolestaz nedir? Kolestazda ne yükselir? Gebelik kolestazı bebeği nasıl etkiler? Kolestaz ile ilgili olarak daha detaylı bir şekilde bilgi edinmek ve gebelik döneminde yaşanan kolestazın bebeği nasıl etkileyeceğini detayları ile derledik.
Genellikle gebeliğin son 3 ayında, daha az oranda ilk ve ikinci 3 ayında kaşıntıyla kendini gösteren ‘gebelik sarılığı’ kontrol altına alınmadığı takdirde, anne adayında karaciğer hasarına yol açabilirken, bebekte erken doğum ve anne karnında ölüm gibi sebeplere neden olabiliyor.
#Gebelik SarılığıGebelik kolestazı, gebeliğe bağlı karaciğer içi safra yollarının tıkanıklığı ile ortaya çıkan ve safra tuzlarının ciltte birikmesi neticesinde kaşıntı ile kendini belli eden bir karaciğer hastalığıdır. Bu durum genellikle gebeliğin 6. ayından sonra ortaya çıkan ve vücutta döküntü olmaksızın anne adayının ciddi kaşıntılar yaşamasına yol açan klinik bir hadisedir.
#Gebelik KolestazıHello! dergisi, geçen yıl oğulları Mert’in aralarına katılmasıyla daha da genişleyen Okur Ailesi’ni San Diego’daki evlerinde ziyaret etti. Yeliz-Mehmet Okur çifti, Amerika serüvenlerinden üç çocuklu yeni hayatlarına, mutlu evliliğin sırlarından 2016 beklentilerine her şeyi, çekim sonrası verdikleri röportajda anlattı.
#Mehmet Okur