Mis gibi kızarmış şelame, yanında ağızda dağılan bir parça Çerkes peyniri... Yedikçe “Biraz daha yok mu” dedirten Çerkes tavuğu... Üzerinden biberli tereyağı sosu damlayan haluj... Belki biraz da düğün helvası... Herhalde bilenlerin ağzı sulanmış, bilmeyenler de merak etmiştir. Fotoğrafçı Sine Boran Art, köklerinin dayandığı kültürün yemeklerinin tariflerinden oluşan bir kitap hazırladı. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkan, Vedat Milor’un da sunuş yazısıyla katkıda bulunduğu ‘Çerkes Kızından Tarifler’ raflarda...
#Sine Boran ArtÇanakkale'nin yöresel lezzetlerinden biri olan metez, görüntüsü itibariyle mantıyı andırıyor Metez yoğurt sosu yerine salçalı sosla sunuma hazırlanır. 2 yemek kaşığı salça eklenir ve 2 – 3 dakika kavrulur. Daha sonra tenceredeki metezlerin üstüne dökülür ve kapağı kapatılarak, 5 – 10 dakika sonra servis edilir. Metez (Haluj) nedir, nasıl yapılır? İşte adım adım metez tarifi
#Metez (Haluj)Yemek tariflerinin kitaplardan internete yeni geçiş yaptığı zamanlardı. İş yerinde arkadaşlarla yemek sitelerini inceler, farklı tarifleri denerdik. Bir gün "Neticesi hayal kırıklığına uğratmayan bir yemek sitesi buldum." dedi arkadaşım. Tarifler dışında sunum önerileri, günlük yaşamdan paylaştığı kesitleri özellikle de şarkı sözleri gibi, yemeklerin hikâyeleri de dikkat çekiciydi. Sitenin adı da farklıydı "Portakal Ağacı"
#Ayşe Baykal