Halid Halife, romanı ‘Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak Yok’ta, Suriye’nin ihtişamlı günlerinden çöküşe giden yakın tarihine ailenin üç kuşağı üzerinden bakıyor. Türkçede ilk kez yayımlanan Necib Mahfuz ödüllü yazar, Halep’in çokkültürlü ruhunu ustalıkla resmediyor, kentine ses oluyor.
#Bu Şehrin Mutfaklarında Bıçak YokBir beş ay kadar önce The New Republic dergisinde Fouad Ajami imzasıyla yayımlanmış, “The Honor of Aleppo” (Halep’in Onuru) başlıklı bir uzun bir yazı okumuştum. Yazı, 1964 Halep doğumlu romancı Halid Halife’nin Halep üzerinden yakın dönem Suriye tarihini anlattığı bir romanıyla ilgili olsa da, aslında “Suriye ayaklanması” üzerine bir değerlendirmeydi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar’ın başkenti Doha’da resmi törenle karşılanmasının ardından Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani ile bir araya geldi. Erdoğan, görüşmede İsrail'in savaş suçlarının hesabını vermesi gerektiğini söyledi. Öte yandan Türkiye ile Katar arasında 12 işbirliği anlaşması ve Yüksek Stratejik Komite 9. Toplantısı Ortak Bildirisi imzalandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUluslararası temaslarını 2022 yılı boyunca yoğun şekilde sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 ülkeye 27 ziyaret gerçekleştirdi. Dünya liderleriyle yaklaşık 200 telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, çok sayıda devlet ve hükümet başkanını ağırladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürk askerinin Libya’da meşru bir şekilde bulunduğunu söyleyen Libya Yüksek Devlet Konseyi Başkanı Halid el Mişri, Devlet Konseyi’nin Türk askerlerinin çekilmesini desteklediğini, ancak bunun seçimlerim yapılması, istikrarın sağlanması ve doğudaki Halife Hafter güçlerinin neden olduğu tehdidin ortadan kalkması durumunda olacağını ifade etti.
#GazetehaberleriTarihi olayları her zaman aklımızda tutamadığımız olabiliyor. Bazen hafızayı tazelemek gerekebilir. Örneğin Yemame Savaşı diye bir savaşın varlığını çok net biçimde hatırlamak mümkün olamayabilir. Yemame Savaşının tarihi nedir? Yemame Savaşının tarafları kimlerdir? Yemame Savaşının nedenleri nelerdir? Yemame Savaşının önemi nedir gibi pek çok sorunun cevabını bulabileceğiniz konuları sizler için derledik.
1) Birleşmiş Milletler’in öncülüğünde yürütülen arabuluculuk sonrasında Libya’da yeni bir sayfa açılıyor. Libya lideri Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilmesi ve 2014’te ülkenin siyaseten ikiye bölünmesi sonrasında ilk kez uzlaşmaya yönelik somut bir adım atıldı.
#YazarŞevahidun Nübüvve kitabı İslam alemi için çok önemli eserlerden biridir. Kitabın tam adı Şevâhidü’n-nübüvve li-taḳviyeti ehli’l-fütüvvedir. Ali Şir Nevai’nin isteği üzerine Miladi 1480 yılında yazılmıştır.
#Şevahidun Nübüvve NedirLibya’da BM’nin tanıdığı meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti ülke genelinde ateşkes ilan etti. UMH, Sirte ve Cufra’nın silahsızlandırılması ve seçime gidilmesi çağrısı yaptı. Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi de eşzamanlı bir açıklamayla ateşkesi destekledi.
#GazetehaberleriMİLLİ Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Önümüzdeki dönemde de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatları doğrultusunda 500 yıllık bir geçmişimiz, ortak kültürümüz ve ortak tarihimiz olan Libyalı kardeşlerimizle kederde ve kıvançta beraber olmaya devam edeceğiz. Libya'nın bütünlüğü, güvenliği ve Libya halkının refahı için elimizden gelen gayreti göstermeyi sürdüreceğiz" dedi. Bakan Akar, ziyaretin Libyalılar için de önemli sonuçlar doğuracağına yönelik inancını dile getirdi.
#Hulusi AkarAylar boyunca Hafter’in saldırısı altında kaldıktan sonra güvenliğe kavuşan Libya’nın başkenti Trablus’a kritik ziyaret... Türkiye ve Katar, Libyalı yetkililerle Sirte ve Cufra’daki durumu görüştü. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ‘Libya Libyalılarındır’ vurgusu yaptı.
#GazetehaberleriLibya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e destek için Libya'ya son bir ayda yabancı paralı asker ve mühimmat taşıyan en az 110 uçuş yapıldığını söyledi.
#Halid El-MişriHasan Sabbah, 1046 ile 1054 yılları arasında İran'ın Kum şehrinde yaşadığı rivayet olunan isimlerdendir. Yemen'in güneyinde hüküm süren Himyeri krallarının soyuna mensup olduğunu kendi kitabı Sergüzeşt-i Seyyidinâ'da anlatan Hasan Sabbah, İran'daki Nizari-İsmaili Devleti'nin kurucusudur. Hasan Sabbah babasının Yemen’den Kûfe’ye göç ettiğini, oradan da Kum’a ve nihayet Rey şehrine geldiğini ve kendisinin de burada doğduğunu kitabında yazmaktadır. Peki, Hasan Sabbah kimdir? İşte, o isim hakkında Diyanet Vakfı'ndan alınan resmi bilgiler
#Hasan SabbahDarbeci general Halife Hafter’in askeri yenilgilerinin ardından birden ateşkes yanlısı taraf sergileyen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Libya’ya harekât tehdidinde bulundu. Mısır’ın asıl güvenlik sorununun Libya değil Etiyopya olduğunu savunan kişiler Sisi’yi ülkesinin karşısındaki gerçek tehlikeye göz yummakla suçluyor.
#GazetehaberleriHz. Muhammed'in, İslam dinini Mekke’de yayma çalışmaları çok zorlu geçmiştir. Tapındıkları putlardan vazgeçmeyen Kureyşliler, Peygamber Efendimize ve İslamiyet’i kabul edenlere karşı zulme varan hareketlerde bulunuyorlardı. İşte, 'Ashab-ı Bedir kimlerdir?' sorusunun yanıtı ve Bedir Savaşı'na katılan sahabelerin isimleri...
#Ashab-I Bedir Kimlerdir?Libya’da meşru yönetime karşı isyan yürüten silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, Moskova’daki ateşkes görüşmelerini önceki gece gizlice terk etti. Ateşkes anlaşmasını imzalamadan ayrılan Hafter, uçakla Ürdün’ün başkenti Amman’a geçti. Rusya Savunma Bakanlığı, Hafter’in ateşkese hâlâ olumlu baktığını ancak müttefiklerine danışmak için iki gün süre istediğini açıkladı.
#GazetehaberleriDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da ateşkes için taslak bir metin ortaya çıkardıklarını, metni Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac'ın imzaladığını, Hafter tarafının ise yarın sabaha kadar süre istediğini bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Libya’da ateşkesi öngören anlaşma üzerinde ilerleme kaydedildiğini belirterek “Umarız onlardan da (Hafter) olumlu bir karar çıkacak” dedi.
#RusyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, A Haber, Atv- A Para, ANews, A2, A Haber Radyo ortak yayınında soruları yanıtladı. Erdoğan: "İncirlik üssünün kapatma gibi bir karar söz konusu olursa bu bize aittir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız" ifadelerini kullandı. Erken seçim olacak mı? sorusu üzerine Erdoğan, "Bizim seçimimiz 2023 Haziran'dır. Buradan bizim bir sapmamız söz konusu değildir." dedi.
#Libyaİsrail’de gündem Trump ve Ruhani’nin sürpriz bir şekilde görüşme ihtimali… İsrail basını, bu olasılığın devletin üst kademelerinde tartışıldığını yazarken, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu bütünüyle Trump’a bağlı bir politika izlememesi konusunda uyardı.
#Gazetehaberleri