Mavi At Kafe, şizofreni tedavisi gören bireylere 10 yıldır iş imkanı sağlıyor. Doç. Dr. Haldun Soygür, “Burayı, şizofreni hastalarının çalışabileceğini, yeteneklerini yansıtabileceğini göstermek ve şizofreniyle ilgili ayrımcılığı kırmak için kurduk” diyor.
#Mavi At KafeEverest Yayınları, 'Fikret Ürgüp’ün Bütün Eserleri'ni yayımlamak girişiminde. En son çıkan ‘Çivili Sandıklar’da öyküler ve şiirler bir arada. Bugünün okuru için eşsiz bir okuma şöleni: Çağdaş edebiyatımızın sessiz ama en iyi, en usta, bambaşka bir hikâyecisini tanıyacaksınız. O, uçsuz bucaksız bir acı avcısıydı.
#Behçet NecatigilTürkiye 5 ay arayla seçime gitti. Türkiye'nin yarısı bir partiye oy verirken, diğer yarısı başka partilere oy verdi. Bu da haliyle ülkeyi kazananlar ve kaybedenler ruh haliyle ikiye böldü. Üstüne bir de şair Yılmaz Odabaşı gibi 'Ülkeyi terk edeceğim' diyenler çıktı. Peki, bu seçim sonuçlarının yarattığı sevinç, üzüntü ve terk etme duygusu ne kadar sürer? Kaybedenler, kazananlar ve ülkeyi terk etmek isteyenler için, Türkiye Psikiyatri Derneği Medya Koordinatörü psikiyatrist Doç. Dr. Burhanettin Kaya ve Türkiye Psikiyatri Derneği Onur Kurulu üyesi Doç. Dr. Haldun Soygür ile konuştuk.
Geçtiğimiz günlerde eşini öldüren bir doktorun şizofreni hastası olması üzerine, yerel bir gazetede yer alan bir haberde şizofreni hastalarını hedef gösteren imalarda bulunulması Türkiye Psikiyatri Derneği'nin tepkisini çekti. Dernek adına açıklama yapan uzmanlar "Şizofreni Hastaları tehlike arz eden ve sürekli aramızda yaşayan insanlardır. Bunlar canlı bomba gibi aramızda dolaşıyor” biçiminde açıklama yapılmasının, bir insan hakları ihlali olduğunu belirterek, "Hele de bunun bir ruh sağlığı çalışanı tarafından yapılması, tüm şizofreni hastalarının damgalanmasına ve dışlanmasına neden olan bir insan hakları ihlalidir, suçtur." dedi. Dernek adına Prof. Dr. Haldun Soygür, Doç. Dr. Mehmet Yumru ve Prof. Dr. Gökhan Malkoç tarafından yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi;
Türkiye'de 500 bin şizofreni hastası var. En büyük sorunları hastalıkları öğrenildiğinde toplumsal olarak "damgalanma." En az yüzde 50'si ise düzgün bir biçimde tedavi göremiyor. Türkiye Psikiyatri Derneği 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde şizofreniye dikkat çekti. Dernek adına yapılan yazılı açıklamada Türkiye Psikiyatri Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Esen Danacı ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu'ndan Doç. Dr. Haldun Soygür hastalıkla ilgili şu noktalara dikkat çekti:
#ŞizofreniGÜLHANE Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) görev yapan Prof. M. Kemal Irmak, uluslararası hakemli dergi Journal of Religion and Health’ın haziran sayısında çıkan “Şizofreni ya da Cin çarpması” isimli makalesinde beyne yerleşmiş cinlerin şizofreni belirtileri oluşturabileceğini söyledi.
Basına yansıyan "Bütün otistikler ateisttir" açıklamalarına sert tepki gösteren uzmanlar, otizmin sosyal iletişim bozukluğu olduğunu belirterek, bu ifadelerin bilimsel veriye dayanmadığını; otistiklerle ailelerin "hedef gösterilmesine" ve "damgalanmasına" yol açabileceği uyarısında bulundu.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) şizofreni hastaları ve ailelerine ait bilgileri toplama girişimi tepkiyle karşılandı. Geçen mayıs ayında bu konuda çalışma başlatan emniyet, “Bu fişlemeye girer” diyerek bilgilerin ilgili kurumlarca kendisiyle paylaşmaması üzerine çalışmaya ara verdi. Ancak Antalya’da 3 polisin hayatını kaybettiği saldırı sonrası emniyetin yeniden çalışma başlattığı ileri sürülüyor.
Türkiye birkaç ay arayla gelen iki cinayet ve iki aile dramıyla sarsıldı, üzüldü. İlk önce bir şizofreni hastası annenin cinnet geçirerek 21 yaşındaki kızını bıçaklayarak öldürmesi, ardından yine bir şizofreni hastası olduğu iddia edilen 38 yaşındaki mimar Mithat Cingi’nin önceki gün öğretim görevlisi olan profesör anne ve babasını tüfekle öldürerek intihar etmesi gözleri şizofreni hastalığına çevirdi. Türkiye'de her 100 kişiden birinin şizofren hastası olduğunu belirten Soygür, bu hastalığı taşıyan biri tarafından öldürülme ihtimalinin 14 milyonda bir olduğuna dikkat çekti. Soygür, üzücü durumların ise hastalığın tedavi edilmediği, ilaçların kullanılmadığı dönemlerde yaşandığını belirtti.
Şizofreni hastalarının dışlanması ile mücadele eden Şizofreni Dernekleri Federasyonu ve Bilim İlaç tarafından gerçekleştirilen ‘Gerçekler Maskelenmesin’ projesinin bu yıl üçüncüsü düzenlendi. Proje kapsamında gerçekleşen ve sadece şizofreni hastalarının katılabildiği ‘Ateşin Düştüğü Yerden; Sesler, Yüzler, Öyküler’ adlı öykü yarışmasına, bu yıl 45 öykü katıldı.