Güncelleme Tarihi:
Yargıtay 4’üncü Hukuk Dairesi, Kışanak’a, “kişilik haklarını ihlal ettiği ve sert eleştiri sınırlarını aştığı” gerekçesiyle yerel mahkemece verilen 6 bin lira manevi tazminat kararını oybirliğiyle yerinde buldu. Kışanak hakkında, 13 Mayıs 2011’de Batman’da, BDP’nin desteklediği bağımsız adayların seçim bürosunun açılışında yaptığı konuşma nedeniyle 10 bin liralık manevi tazminat davası açmış, Ankara 19’uncu Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kısmen kabul ederek, Kışanak’ı, “kişilik haklarını ihlal ettiği ve sert eleştiri sınırlarını aştığı” gerekçesiyle 6 bin lira manevi tazminatla cezalandırmıştı.
“KARAR BİR TRAJEDİ”
Şizofreni Dernekleri Federasyonu Başkanı Psikiyatrist Doç. Dr. Haldun Soygür, şizofreni sözcüğünün, insanların birbirlerine hakaret ve aşağılama aracı olarak kullanacağı bir kelime olmaması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“İnanılır gibi değil. Biri aşağılama amacıyla kullanıyor, öteki ‘aşağılandım’ diye mahkemeye başvuruyor, mahkeme de ‘evet doğru bunu söyleyerek aşağılamışlar’ diyor. Onanması da ayrı bir trajedidir. Bu ülkede politikacıların ne kadar cahil olduğunu gösteriyor. Çünkü şizofreni tıpkı yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi bir hastalıktır. İnsanlar birbirlerine ‘seni hipertansiyonlu seni’, ‘seni multipl sklerozlu seni’ diyerek hakaret ediyorlar mı? Etmiyorlar. İnsanlar birbirlerine geri zekalı diye de hitap ediyorlar. Bu da yanlış. Orada da zeka geriliği olan insanı aşağılamış oluyorsunuz. Bunun yerine, ‘siz düşünmeyi bilmiyorsunuz, siz doğru düşünemiyorsunuz, siz kavramlar arasında bağlantı kuramıyorsunuz, siz mantıklı düşünemiyorsunuz, siz gerçeği değerlendiremiyorsunuz’ dese ortalıkta şizofreninin adı geçmeyecek, kimse de şizofreni ile ilgili kafasında önyargılar oluşturmayacak. Ayrıca şizofreni hastası, her zaman gerçeği değerlendirmesi bozuk, her zaman saçma sapan konuşan insan değildir.
“HOŞGÖRÜLÜ OLMALI”
Avukat Turgut Kazan: “Bu bir tazminat davası, mahkeme kişilik haklarını ihlal saymıştır. Başbakan her eleştiri için dava açıyor. Bu da ifade özgürlüğü ve demokrasi açısından tehlikeli bir anlayıştır. Türkiye’deki bütün muhalifler tehlike altındadır. İfade özgürlüğü konusunda başbakanın çok daha hoşgörülü olması gerekir özellikle demokrasilerde.”
“HAKARET ANLAMINDA KULLANILMIŞ”
Avukat Celal Ülgen: “Şizofren tıp dilinde bir hastalık ismidir. Psikolojik rahatsızlık gösteren hastanın ruhsal durumunda ani iniş ve çıkışlar gösteren bir hastalıktır. Kişi aşırı mutluluk, aşırı mutsuzluk arasında gidip gelebilir. Bunu bir kişinin yüzüne söylenmesi kişilik haklarının ihlali anlamını taşır. Kaldı ki gözü görmeyen bir kişiye kör demek gerçeği söylemektir ancak aynı zamanda hakaret ve küfür de içermektedir. Bu nedenle mahkeme şizofren kelimesini bir hastalığı belirtme anlamında değil hakaret anlamında söylendiği kanaatine varmış ki böyle bir karar vermiş.”