Hakimlik ve savcılık sınavı ÖSYM soruları ve cevap anahtarı, oturumların tamamlanmasının ardından erişime açıldı. Adalet Bakanlığı Sınavları 2024 (Adli Yargı, Adli Yargı-Avukat, İdari Yargı) sınavları 21-22 Aralık tarihlerinde uygulandı. Sınav kapsamında 850 adli yargı hâkim ve savcı yardımcısı, 100 avukatlık mesleğinden adli yargı hâkim ve savcı yardımcısı, 50 idari yargı hâkim yardımcısı olmak üzere toplam 1000 hâkim ve savcı yardımcısı alımı gerçekleştirilecek. Her sınav kendi içerisinde değerlendirilecek. Adayların her alt testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek. Sınav sonrası yanıtlarını kontrol etmek isteyen adaylar, Hakimlik ve Savcılık sınavı cevap anahtarı sayfasına odaklandı. Peki Adalet Bakanlığı sınavları soru ve cevap anahtarı yayınlandı mı, nereden görüntülenir? İşte ÖSYM Hakimlik ve Savcılık sınavı cevapları görüntüleme ekranı...
#Adalet Bakanlığı Sınavları 2024Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, zorunlu e-Tebligat sistemine geçilen 2019'dan bu yana 247 milyon 589 bin 460 elektronik tebligat gönderimi yapıldığını belirterek, "13 milyar 424 milyon 684 bin 406 lira tasarruf sağladık. Böylece 147 bin 316 ağaç kesilmekten kurtarılarak 8 bin 666 ton kağıt tasarruf edildi." dedi.
#Adalet BakanıAdalet Bakanlığı 2023 yılında mülakat ile beraber hakim ve savcı yardımcısı alımı gerçekleştirilecek. Alım ilanı Resmi Gazete’de yayımlanırken detaylar belli oldu. Yazılı yarışma sınavları 4 oturumda ÖSYM tarafından organize edilecek. Başvuru işlemleri internet üzerinden gerçekleştirilecek. 800 adli yargı hakim ve savcı yardımcısı, 100 avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı yardımcısı ile 100 idari yargı hakim yardımcısı alımı yapılacak. Peki Hakim ve savcı yardımcısı alımı başvuruları ne zaman? İşte, başvuru tarihleri ve detaylar…
#Adalet BakanlığıAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Pendik Kaymakamı Mehmet Yıldız’ı ve Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin’i makamlarında ziyaret etti. Belediyedeki ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunç, “Bin hakim ve savcı yardımcısı alımıyla ilgili sınav 23-24 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek. Sınavı kazanan hakim savcı yardımcılarımız, 3 yıl hakim savcı yardımcısı olarak görev yapacaklar. Bunun bir bölümü Adalet Akademisi'nde eğitim olarak geçecek. Önemli bir bölümü de tecrübeli hakim ve savcılarımızın yanında usta-çırak ilişkisi içerisinde yetişecekler. Eskiden hakim savcı adayının 2 yıllık bir staj dönemi vardı. Artık adaylık şeklinde değil, bundan sonraki süreçte hakim savcı yardımcılığı dönemi başlıyor. 2024’den itibaren hukuk mesleklerine giriş sınavı olacak” dedi.
#Yılmaz TunçAdalet Bakanlığı bin hakim ve savcı yardımcısı alımı için son dakika açıklama geldi. Kabine Toplantısı'nın ardından değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı bitmeden sınavla 1000 hakim ve savcı yardımcısı alınacağını duyurdu. 6. Yargı Paketi ile hakim ve savcı adaylığı kaldırılarak yerine 3 yıl süreli hakim ve savcı yardımcılığı getirilmişti. Hakim ve savcı yardımcıları, atanmalarını müteakip temel eğitime alınacak, temel eğitim döneminin sonunda yazılı sınava tabi tutulacak ve aldıkları puana göre, en yüksek puandan başlamak üzere ayrı ayrı sıralanacak. Peki, Adalet Bakanlığı hakim ve savcı yardımcısı alımı ne zaman, başvuru şartları neler? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Hakim Ve Savcı YardımcısıAdalet Bakanlığı sınav giriş yerleri ÖSYM duyurusu ile belli oldu. Belirlenen takvim doğrultusunda düzenlenecek sınavlar kapsamında 1000 hakim ve savcı yardımcısı alınacak. Sınavı kazanan ve mülakat aşamasını başarıyla tamamlayan adaylar, mesleğe kabul öncesinde 1 yıl Türkiye Adalet Akademisinde eğitim alacak ve ardından 2 yıl tecrübeli hâkim ve savcıların yanında usta-çırak ilişkisi içinde çalışacak. Adaylar sınava giriş belgelerini ÖSYM AİS ekranı üzerinden indirilebilecek. Peki Adalet Bakanlığı 1000 hakim ve savcı alımı sınavı ne zaman, ayın kaçında yapılacak? İşte ayrıntılar...
#Adalet Bakanlığı SınavlarıHakimlik ve savcılık sınavları cevap anahtarı merak ediliyor. Sınavlarla beraber 1000 hakimlik ve savcı alımı yapılacağı duyurulmuştu. Bu kapsamda 800 adli yargı hakim ve savcı yardımcısı, 100 avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı yardımcısı ile 100 idari yargı hakim yardımcısı alımı gerçekleştirileceği belirtilmişti. Her sınav kendi içinde değerlendirmeye alınacak. Değerlendirme sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alınacak, yanlış cevaplar dikkate alınmayacak. Peki ÖSYM hakimlik ve savcılık sınavı cevap anahtarı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? İşte ayrıntılar...
#Hakimlik Savcılık SınavıCumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKamuya 90 bin personel alımı müjdesi, yüz binlerce vatandaş tarafından heyecanla karşılandı. Türkiye genelinde müdürlükler ve merkezlerine alım yapacak olan kamu kurumları, personel alımı sayısını yavaş yavaş paylaşmaya başladı. Peki, sağlık, güvenlik ve eğitim konularında yapılacak olan alımlar, hangi tarihlerde gerçekleştirilecek? İşte, kamuya 90 bin personel alımı başvurusu konusunda detaylı bilgiler
#Kamuya Personel AlımıDarbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınıp savcılık sorgusunun adından adli kontrol kararıyla serbest bırakılan Danıştay Tetkik Hakimi Ebubekir Başel, yargı içindeki örgütlenmeye ilişkin önemli itiraflarda bulundu. Ebubekir Başel, yargı teşkilatındaki yapılanma, kıdeme, sicil numarasına göre T1, T2, T3 ve T4 şeklinde düzenlendiğini, yargı teşkilatında bir taşra bir de devre yapılanması bulunduğunu belirtti. Maaşının yüzde 10'nunu cemaate verdiğini belirten Başel sigara içenlerin 'abi' olamadığını söyledi.
#DanıştayHâkim ve savcılara seyyanen zam, disiplin affı getiren yasa teklifi, dinleme ve teknik takibin koşulları yeniden belirlenerek genişletildi. Teklifte CMK ve TCK’da değişiklikler yapılarak ‘Paralel yapıyla mücadele’ için yasal zemin hazırlandığı savunuluyor. ‘Paralel yapı’ya takılıp sınavı kazandıkları halde mesleğe kabul edilmediği öne sürülen hâkim-savcı adayına mesleğe dönüş yolu açılıyor. TBMM’ye önceki gece sunulan 35 maddelik teklifle şüphelilerin ev ve işyerlerine arama yapabilmek için ‘somut delile dayalı kuvvetli şüphe’ yerine ‘makul şüphe’ yeterli sayılacak. ‘Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar’ için de ‘Somut delile dayalı’ şartı aranmadan dinleme, teknik takip yanında gizli soruşturmacı da görevlendirilebilecek. Teklifle yapılan bazı değişiklikler satırbaşları ile şöyle:
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonlar kapsamında haklarında dava açılan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da aralarında bulunduğu 130 sanığın yargılanmasına başlandı. Mahkeme, sanık avukatlarının görevsizlik talebini reddetti.İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, duruşmanın ardından Adliye çıkışında yaptığı açıklamada, "Bu dava, 160 yıllık Türk belediyecilik tarihinin en önemli ve ilk kez görülen bir davasıdır. İlk kez 100’e yakın bürokrat aynı anda yargılanıyor. Bu davayı hep birlikte izleyeceğiz" dedi.