Konut kira gelirlerini ve işyeri kira gelirlerinin vergilendirilmesini örneklerle üç gün boyunca irdeledikten sonra bugün beyanname verme ve vergi ödeme konularını ele alıyoruz. Yazlık kiralamanın ve günlük haftalık taşınmaz kiralamanın püf noktalarını da açıklıyoruz ayrıca.
#Kira VergilendirmesiHızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuFiyat avantajı nedeniyle kiralık konutlar yerli ve yabancı turistler için daha cazip hale gelmiş durumda. Otelcilik sektörünün itirazları ve konuyla ilgili olası düzenlemeler gündemde. Endişelerden biri de uygulamanın yarattığı güvenlik sorunları. Uzmanlar, Türkiye'de villa satın alıp kiraya veren yabancıların sayısının da her geçen gün arttığını öne sürüyor. Sektör temsilcilerine göre tüm bu tablo, turizmi nasıl etkiliyor?
#TurizmBir dönem günlük kiralık daireler gündemeydi, şimdi ise saatlik kiralamalar. Emlak sitelerinde yüzlerce ilan görmek mümkün. İstanbul’dan Ankara’ya, Diyarbakır’dan Kütahya’ya kadar birçok ilde saatlik kiralama yapılıyor. Birkaç saatlik ev kiralamanın bedeli 40 liradan başlıyor. Bu tip işletmelerde kimlik bildirimi zorunlu olmasına rağmen istemeyenler de var. Sektör temsilcilerine göre de kısa dönem kiralaların sadece yüzde 10’lu yasal mevzuaya uygun.
#Levent Erdoğanİstanbul’un Marmara Denizi’ndeki turistik ilçesi Adalar, tarih boyunca pek çok isme sahip olmuş. ‘Evliya adaları, Keşiş adaları, Ruh adaları, Cin adaları, Halka adaları, Prens adaları, Kızıl adalar’ gibi isimler almış. Bunlara şimdi de ‘Kaos’ ismi eklenecek gibi. Çünkü Adalar halkı günübirlikçi, fayton ve akülü bisiklet karmaşasından şikâyetçi.
#GazetehaberleriGünübirlik ev kiralayanlara 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kimlik bildirimi zorunluluğu getirmesinin ardından, İzmirli işletmeler kayıt altına alınmak için başvurulara başladı. Emniyette kaydı olmayan evler, 80 ila 100 lira arasında kiralanırken, tespit edilmeleri durumunda caydırıcı para cezaları kesiliyor. Kayıt göndermeyen işletmelere 10 bin lira, eksik veya yanlış gönderenlere ise 5 bin lira ceza kesilebiliyor.
#Kiralık Evİçişleri Bakanlığı, günübirlik kiraya verilen evler ve apart dairelerin kayıt altına alınmasını amaçlayan genelgeyi valiliklere gönderdi. Genelgeyle, günübirlik kiraya verilen evlerin kayıt altına alınıp vergiye tabi tutulması, kayıt dışılığın engellenmesi hedefleniyor.
Küresel krizde güvenli liman olarak görülen altında son yıllarda görülen değer artışı, merkez bankaları dahil tüm bankaların ilgisini artırdı. İstanbul Altın Rafinerisi ve Gramaltın Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altının karakter değiştirine dikkat çekerek, “Munzam oranlarının artırılması bankalara güzel bir fırsat sunuyor. Tahminim 3-5 yıl sonra altın, dolar ve Euro gibi aramızda dolaşacak. Ceplerimizde belki altın sertifikaları olacak. Altın sertifikaları belki çek yerine geçecek. Belki ticarette dönecek, vadeleşme altın sertifikasıyla olacak” dedi.