Güncelleme Tarihi:
Günlük ve saatlik kiralanan evlerin yarattığı sorunlar nedeniyle düzenlenen toplantıya, işletmeciler ile İzmir Otelciler Pansiyon ve İşçileri Odası'na hizmet veren hukukçular katıldı. Otel ve pansiyon sahipleri, Alsancak bölgesi başta olmak üzere kentte denetimsiz olarak çalışan bu evlerin birçoğunun, ahlaki olmayan işler için kullanıldığını belirtti. Avukatlar da işletme sahiplerini, yasal olarak neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirdi.
İzmir Otelciler Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen de "Kaçak olarak kiraya verilen bu evlerde düşünebileceğiniz her şey olabiliyor. Gençlerin uyuşturucu kullanımı amacıyla kiraladığı, sıklıkla aldığımız ihbarlar arasında yer alıyor" dedi. Otel ve pansiyon işletmelerinin alınteri ile çalışıp vergisini verdiğini, çalışanın sigortasını ödediğini ve istihdam yarattığını belirterek, "Bugün kiralık ev uygulaması İspanya, Portekiz gibi ülkelerde yaygın. Ancak hepsi kayıt altında çalışıyor. Biz bu sisteme değil hiçbir vergi ödemeden kayıt dışı çalıştırılmasına karşıyız. Bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamadan, eşit olmayan koşullarda para kazanıyorlar. Bu işi sadece ev sahipleri değil emlakçılar, hatta kiracılar da yapıyor" diye konuştu.
Kaçak çalıştırılan günlük ve saatlik kiralanan evlerin kapatılması gerektiğini vurgulayan Gönen, "Emniyette kaydı olmayan bu evler, günlük 80 ile 100 TL'den kiraya veriliyor. Bu konuda Cumurbaşkanlğı'na, Başbakanlığa, bakanlıklara, belediyelere, emniyete kadar her sorumlu kuruma ihbar dilekçeleri yazdık, dosyalar hazırlayıp gönderdik. Bugüne kadar hiçbir şey yapılmadı. Sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda bu tür evlerin turistik ev statüsünde çalışması için tasarı hazırlığı var. Bugüne kadar tespit edilen 2 bin 100 kaçak çalışan evi savcılığa bildirdik" dedi.