Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de görülen 'Mu' varyantı ile ilgili uyararak "'Mu' varyantı kışın bizim için sorun teşkil edebilir çünkü biraz bulaşıcılığı yüksek, dirençli bir varyant olarak şu anki yayınlarda çıkmaya başladı" dedi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise "İyi yönde ortaya çıkan varyantlar da var; ama bunlar maalesef hızlı bulaşma özelliği de kazandıracak ikinci bir mutasyona uğramadığı için kaybolup gidiyor, yayılmıyor" diye konuştu.
#Mu VaryantıBrezilya'da salgının ortaya çıkardığı tablo her geçen gün daha da kötüleşiyor. Özellikle ‘P1’ olarak adlandırılan varyant ülkede salgını bir bilinmeze doğru sürüklüyor. Hatta bu varyant Türkiye dahil olmak üzere 25'ten fazla ülkede de bulunuyor. Uzmanlar Brezilya varyantını, Brezilya'da yaşayan Türkler ise ülkedeki son durumu hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#BrezilyaKocaeli Üniversitesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı ve Doç. Dr. Naci Çine tarafından İngiliz mutasyonlu koronavirüs tanısı koyulan 56 hastadan alınan örneklerin genetik haritaları çıkarıldı. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarını açıklayan ve bazı hastalarda farklı mutasyon türlerine rastlanıldığını belirten Savlı, "56 hastamızda 243 ayrı mutasyon izledik ve bunların farklı kombinasyonlar halinde hastalara dağıldığını gördük. Artık İngiliz ve Güney Afrika mutasyonu gibi kavramların yerine bileşik mutasyonlar halinde de hastalarımıza aktarıldığını ve virüsün bileşik yapıda evrimleştiğini gördük" dedi. Ayrıca bu çalışmada koronavirüsün henüz Türk varyantı denilebilecek mutasyona da uğramadığı belirlendi.
#KovidKocaeli Üniversitesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı ve Doç. Dr. Naci Çine tarafından İngiliz mutasyonlu koronavirüs tanısı koyulan 56 hastadan alınan örneklerin genetik haritaları çıkarıldı. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarını açıklayan ve bazı hastalarda farklı mutasyon türlerine rastlanıldığını belirten Savlı, "56 hastamızda 243 ayrı mutasyon izledik ve bunların farklı kombinasyonlar halinde hastalara dağıldığını gördük. Artık İngiliz ve Güney Afrika mutasyonu gibi kavramların yerine bileşik mutasyonlar halinde de hastalarımıza aktarıldığını ve virüsün bileşik yapıda evrimleştiğini gördük" dedi. Ayrıca bu çalışmada koronavirüsün henüz Türk varyantı denilebilecek mutasyona da uğramadığı belirlendi.
#İzmitÜlkemizde yeni Covid-19 vakalarının yüzde 85'i İngiltere varyantı kaynaklı olsa da son zamanlarda Güney Afrika varyantında da endişe veren bir artış söz konusu. Güney Afrika varyantını diğer mutasyonlardan daha korkutucu yapan faktörler mevcut. 7 soruda inceledik...
#Güney Afrika Varyantıİngiltere’de Londra King’s Koleji’nde görevli Dr. Tony Lockett, koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını engellemek için mümkün olduğunca herkesin aşı olması gerektiğinin altını çizerek, enfeksiyonların artışının yeni mutasyonları ortaya çıkarma riski olduğunu ve bu mutasyonların geliştirilen birçok aşıyı saf dışı bırakabileceğini söyledi.
#İngiltereCovid-19 pandemisine karşı dünya çapında bir aşılama süreci başlatıldı. Kimi mümkün olan en kısa sürede aşılanmak için gün sayarken iğneden korkanlar ise aşı olacakları günü endişeyle bekliyor. Peki bu korkunun ve aşıya olan ön yargının altında yatan sebepler neler? Üç farklı uzmana danıştık, işte halihazırda devam eden aşı kararsızlığının olası nedenleri…
#Aşı KararsızlığıSon dakika haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca son hafta vaka görünme oranı en çok artan ve en çok azalan illeri açıkladı. Bakan Koca, "Son hafta 100.000 nüfusta vaka görünme oranı en çok artan illerimiz: Kastamonu, Çankırı, Yalova, İstanbul ve Erzincan. En çok azalan illerimiz: Sinop, Gümüşhane, Mersin, Kırıkkale ve Burdur. Riski ortadan kaldıracak olan tedbirdir" mesajını paylaştı.
#Bakan KocaDünya genelinde aşılama kampanyaları devam ederken aşı firmaları da her geçen gün ürettikleri aşılar hakkında yeni araştırma sonuçlarını duyurmaya devam ediyor. Pfizer/BioNTech'ten yapılan son açıklamaya göre şirketin kovid-19 aşısı asemptomatik vakalar üzerinde de oldukça etkili bulundu.
#Pfizer/Biontechİstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, koronavirüste 1 yıl içerisinde tam 12 bin mutasyon tespit edildiğini söyledi. Mutasyonlarda asıl önemli olanın görülme sıklığı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pençe, “Türkiye de pek çok bölgeden giriş çıkışı olan bir ülke. Bölgelere göre farklı mutasyonlar dahi tespit edilebilir. Tüm genom incelemesinin daha fazla sayıda yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışması olduğunu biliyorum. Yakın zamanda bunların sonuçlarını da göreceğiz” dedi.
#Koronavirüsİstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sadrettin Pençe, koronavirüste 1 yıl içerisinde tam 12 bin mutasyon tespit edildiğini söyledi. Mutasyonlarda asıl önemli olanın görülme sıklığı olduğuna işaret eden Prof. Dr. Pençe, “Türkiye de pek çok bölgeden giriş çıkışı olan bir ülke. Bölgelere göre farklı mutasyonlar dahi tespit edilebilir. Tüm genom incelemesinin daha fazla sayıda yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde bir çalışması olduğunu biliyorum. Yakın zamanda bunların sonuçlarını da göreceğiz” dedi.
#İstanbulTürkiye Mart ayı itibarıyla salgında kademeli normalleşme sürecine giderken vatandaşlar tedbirlere de bir yandan dikkat ediyor. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'nun bir yıl aradan sonra koronavirüse yakalanmasının ardından 'ikinci kez' hastalığa yakalanmanın nedeni merak edilen başlıklar arasında yer aldı. Uzman Doktor Cengiz Uzun konu ile ilgili olarak, “Bir kişi aşı oldu ya da koronavirüsü atlattıysa ve buna rağmen tekrar hastalığa yakalanıyorsa nedeni mutasyon olabilir" ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsTürkiye Mart ayı itibarıyla salgında kademeli normalleşme sürecine giderken vatandaşlar tedbirlere de bir yandan dikkat ediyor. Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu'nun bir yıl aradan sonra koronavirüse yakalanmasının ardından 'ikinci kez' hastalığa yakalanmanın nedeni merak edilen başlıklar arasında yer aldı. Uzman Doktor Cengiz Uzun konu ile ilgili olarak, “Bir kişi aşı oldu ya da koronavirüsü atlattıysa ve buna rağmen tekrar hastalığa yakalanıyorsa nedeni mutasyon olabilir" ifadelerini kullandı.
#İstanbulİlk olarak İngiltere'de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonları çoğalarak neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Aşı çalışmalarını sekteye uğratmasından korkulan mutasyonlara bir yenisi daha eklendi. Finlandiya'da görülen bu yeni mutasyonun testlerde de ortaya çıkmadığı açıklandı.
#MutasyonDünyada koronavirüs salgını yayılmaya devam ederken bir yandan aşılama kampanyaları hızla devam ediyor bir yandan da 'mutant' virüsler yüzünden panik giderek büyüyor. Geliştirilen kovid-19 aşılarıyla ilgili en büyük sorulardan biri de aşıların bu mutasyonlu virüsler karşısında etkili olup olmadığı. BioNTech/Pfizer'dan konuyla ilgili flaş bir açıklama yapıldı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, koronavirüsün İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan mutasyonuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ünal, yeni mutasyonlu virüse karşı Haziran ayında aşıların devreye girebileceğini belirterek "Tedbirlerimize daha çok dikkat edelim. Bir maske yetmiyorsa iki maske takalım. Kapalı ve kalabalık yerlerde bulunmak zorundaysak, maskeyi çift olarak takalım. Aramızdaki mesafeyi 1,5 değil 2 metreye çıkaralım. Bunun gibi tedbirlere daha sıkı riayet etmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz" dedi.
#Prof. Dr. Serhat ÜnalSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Güney Afrika'da ortaya çıkan koronavirüs mutasyonunun Türkiye'de de görüldüğünü açıklamıştı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı yaptığı açıklamada koronavirüste Güney Afrika mutantının aşının koruyuculuğunu yüzde 70'lere kadar düşürdüğü yönünde çalışmalar olduğunu söyledi. Savaşçı, "Güney Afrika mutasyonu bizim aşı koruyuculuğumuzu etkileyebilecek bir mutasyon gibi gözüküyor" dedi.
#Doç. Dr. Ümit SavaşçıKovid-19'a karşı dünya genelinde başlayan aşı seferberliğiyle birlikte salgını yenme konusunda umutlar artmışken İngiltere'den gelen mutasyon haberi herkesi korkutmuştu. Pfizer/ BioNTech, koronavirüsün yeni mutasyonunun aşıları etkileyip etkilemeyeceğiyle ilgili çok merak edilen soruya cevap verdi ve yüreklere su serpti.
#ABDKoronavirüs salgınının ikinci yılına yaklaşırken hayatımıza giren Omicron varyantı bir anda hastalığın seyrini değiştirdi ve gündeme damgasını silinmeyecek şekilde vurdu. Omicron varyantını keşfeden ve dünyaya duyuran kişilerin başında gelen Güney Afrikalı doktorun sözleri ise yaşanan kâbus dolu anlara ve paniğe bambaşka bir boyut getirdi...
#OMICRONUzmanların, koronavirüsün bugüne kadarki en bulaşıcı varyantı olduğunu belirttiği Omicron, tüm dünyada hızla yayılıyor. Bununla beraber hastalar hafif semptomlar gösterdiği için virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sıklıkla grip ya da soğuk algınlığıyla karıştırılabiliyor.
#Koronavirüs