Güneş Sistemi haberleri sayfasında Güneş Sistemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6118 Güneş Sistemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya'da Güneş Sistemi ile ilgili yaptıkları tartışma sosyal medyada gündem olan gençlerle bir araya geldi. Varank, gençleri Teknofest Azerbaycan ve Gökyüzü Gözlem Şenliği'nde misafir edeceklerini söyledi.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanıGüneş Sistemi’nin soğuk ve karanlık bölgelerinde gizlenen, tamamlanması 20 bin yıl sürebilecek kadar geniş bir yörüngede büyük bir gezegen mi var? Bu soru, astronominin en merak uyandıran ve cevaplanması en güç soruları arasında geliyor. Ancak yeni bir çalışma, gizemli dokuzuncu gezegenin var olabileceğine dair gözlemler yapılmış olabileceğini öne sürüyor.
#Güneş Sistemiİnsanlık tarihinin bugüne kadar gördüğü en büyük kuyruklu yıldız Dünya'ya doğru yaklaşıyor. Astronomi dünyası ayakta; fırsatı doğru kullanabilirsek gezegenimizin geçmişine dair çok önemli keşifler bizi bekliyor. Gerekli hazırlıkları yapabilmek için ise sadece 10 yıl zamanımız var.
#Bernardinelli-Bernstein Kuyruklu YıldızıYaşadığımız Dünya Güneş Sistemi'nde yer alan gezegenlerden birisidir. Gezegenler arasında sadece Dünya yoktur. Güneş Sistemi'nde toplamda 8 adet gezegen bulunur. Bu gezegenlerden biriside Venüs olarak bilinmektedir. Venüs gezegeni nedir, ne renktir ve ne zaman keşfedildi? Venüs gezegeninin özellikleri ve dünyaya uzaklığı hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Venüs GezegeniSatürn, Güneş Sistemi içerisinde bulunan sekiz gezegen içerisindeki en büyük ikinci gezegendir. Bunun yanı sıra Satürn, Güneş Sistemi içerisinde Güneş'e en uzak olan 6. gezegendir. Peki, Satürn gezegeni nedir, ne renktir ve ne zaman keşfedildi? Satürn gezegeninin özellikleri ve dünyaya uzaklığı hakkında bilgiler nelerdir? Sizin için tüm detayları ile derledik.
#SatürnPlüton, güneş sistemindeki en gizemli ve tartışmalı gök cisimlerinden biridir. Bilim adamlarını ve yıldız gözlemcilerini bu cüce gezegen hakkında daha köklü bir araştırma yapmak için kolları sıvamıştır. Peki, geçmişten günümüze Plüton hakkında neler keşfedildi ve neden gezegen statüsünden çıkarıldı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#PlütonGezegenlerin yapısı uzun yılladır merak edilmektedir. Gezegenlerin gizemi henüz tam olarak çözülebilmiş değildir. Güneş sisteminde yer alan 8 gezegenden bir tanesi Neptün Gezegenidir. Diğer gezegenler Dünya, Merkür, Satürn, Uranüs, Mars, Venüs ve Jüpiter olarak bilinmektedir. Neptün gezegeni ile ilgili de henüz bilinmeyen pek çok konu vardır. Güneş sistemindeki her gezegenin dünyaya olan uzaklıkları farklıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#NeptünHayatımızda her zaman için güneşe ihtiyaç duyarız. Güneşin birçok konuda insanların yaşamına etkisi olduğu bilinmektedir. Bu etkiler genel olarak olumlu etkilerdir. Yani güneş olmadan hayatımızı sürdürmek ve sağlıklı yaşamak imkansızdır. Güneşin önemi nedir? Güneşin hayatımız ve dünyamız için önemi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#GüneşGüneş, bir yıldız olma özelliğinin yanı sıra güneş sistemindeki en büyük ışık ve ısı kaynağıdır. Güneşin içten dışa doğru olan katmanları bulunmaktadır. Bu katmanların ne olduğu ve özellikleri hakkında detaylı olarak derledik.
#GüneşDünya ile beraber sekiz farklı gezegen Güneş etrafında dönmekte ve bu sistemi oluşturmaktadır. Her biri birbirinden milyonlarca kilometre uzaklıkta olan bu gezegenler, güneş sisteminin yerçekimi ile düzenli bir şekilde dönmektedir. Peki, güneş sisteminin en küçük ve en büyük gezegeni hangisidir? İşte, tüm detaylar.
#En Büyük GezegenKonya’nın Altınekin ilçesinde Güneş sistemini tartışırken çekilen görüntüleri sosyal medyada binlerce kez izlenen gençler, olayın tavşan etinin haram olup olmadığından başladığını, konuştuklarını bile kendilerinin hatırlamadığını söyledi. Videodaki gençlerden Murat Seyit Kağnıcıoğlu, olayın tavşan etinin haram olup olmadığı tartışmasından başladığını söyledi. Dünya’nın ekseni konusunu da tartıştıklarını anlatan Kağnıcıoğlu, “Dünya nasıl bir yer, gezegenler nasıl gibi konulardan konu gelişti. Biz de mutlu olduk aslında böyle bir sohbet yaptığımız için. O günkü videodaki halimizle aramızda dağlar gibi farklar var. Çünkü o zaman biz bazı şeyleri bilmediğimizin farkına vardık. Hiçbir şey bilmiyormuşuz biz” dedi.
#KonyaBilim insanlarından yapılan son açıklama, çok çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi. İngiltere'de faaliyet gösteren Durham Üniversitesi'nde görev yapan Jacob Kegerreis, yaklaşık 4 milyar yıl kadar önce Güneş Sistemi'nde meydana gelen bir olay neticesinde Uranüs'ün ekseninin kaydığına dikkat çekti.
#UranüsBilim insanlarına göre 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldız, Türkiye’de gökyüzünde görülmeye başlandı. Kastamonu’da kuyruklu yıldızı görüntüleyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu, geçen yıl keşfedilen ve yaklaşık 80 bin yılda bir yörüngesi olan kuyruklu yıldızı görmenin kendisini heyecanlandırdığını kaydetti.
#Kuyruklu YıldızBilim insanlarına göre 80 bin yıl sonra ilk kez çıplak gözle görülebilecek olan C/2023 A3 kuyruklu yıldız, Türkiye’de gökyüzünde görülmeye başlandı. Kastamonu’da kuyruklu yıldızı görüntüleyen Astrofotoğrafçı Murat Helvacıoğlu, geçen yıl keşfedilen ve yaklaşık 80 bin yılda bir yörüngesi olan kuyruklu yıldızı görmenin kendisini heyecanlandırdığını kaydetti.
#BilimAsteroit, Güneş Sistemi'nde yer alan, genellikle kaya ve metalden oluşan küçük gök cisimleridir. Gezegenlerden daha küçük olan asteroitler, çoğunlukla Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunur. Düzenli bir şekle sahip değildirler ve boyutları birkaç metreden yüzlerce kilometreye kadar değişebilir. Çoğu düzensiz şekilli ve pürüzlü bir yüzeye sahiptir. Bazı asteroitler Dünya'ya yaklaşabilir ve potansiyel tehlike oluşturdukları için yakından izlenirler. Asteroitlerin yörüngeleri genellikle kararsızdır.
#AstreoidAntalya’nın önemli kültürel ve sanatsal etkinliklerinden Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali, ‘Uzay Macerası’ temasıyla başladı. Aralarında Star Trek, Neil Armstrong ve Apollo Uzay Kapsülü’nün de bulunduğu 200 heykel için 10 bin ton nehir kumu kullanıldı.
#Antalya Kum Heykel FestivaliODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), Balıkesir Gönen’de kurduğu teleskopuyla 18 Mart’ta, 71 yılda bir yörüngesini tamamlayan ve dünyanın en yüksek zirvesi olan 8 bin 849 metre yüksekliğindeki Everest Dağı’ndan daha büyük, ‘12P/Pons-Brooks’ adlı kuyrukluyıldızı görüntüleyerek fotoğraflamayı başardı.
#Batuhan DereliODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), İç Güneş Sistemi'ni en son 1954 yılında ziyaret eden, ‘Şeytan Kuyruklu Yıldızı’ görüntüledi. Dereli, “Türkiye’de birçok kişi bunu çekmeye çalışıyor ve biz de bunu çekmek için 6 defa uğraştık. Son denememizde ve öncesindeki iki denememizde mükemmel görüntüler elde ettik” dedi.
#Şeytan Kuyruklu YıldızıODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurduğu teleskobuyla, yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan, Everest Dağı'ndan daha büyük, ‘12P/Pons-Brooks’ adlı kuyruklu yıldızı görüntüleyerek fotoğrafladı.
#AstrofotoğrafODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurduğu teleskobuyla, yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan, Everest Dağı'ndan daha büyük, ‘12P/Pons-Brooks’ adlı kuyruklu yıldızı görüntüleyerek fotoğrafladı.
#Balıkesirİlk kez bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Albay Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkması ile ülkemizde uzaya olan merakın da katlandığını görüyoruz. Bilindiği üzere aralarında Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu dört kişilik mürettabattan oluşan Spacex firmasının Axiom3 ekibi Falcon 9 roketiyle, 19 Ocak’ta 00.49’da fırlatıldı ve mürettebatın yer aldığı Dragon kapsülü 36 saat sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) kenetlendi. Alper Gezeravcı’nın, ISS’de geçecek 14 günlük süre zarfında, programa dâhil edilen 13 bilimsel deneyi gerçekleştirmesi planlanmıştı.
#Konuk YazarGüneş, Dünya'dan ne kadar uzaktadır? Bu sorunun cevabını bugün biliyoruz ancak 1600'lü yıllarda bilim insanları yanıtı ilk bulacak kişi olmak için adeta birbirleriyle yarışıyordu. O bilim insanlarından ikisi bu arayışta ölümü bile göze alarak bir yolculuğa çıktı. Üstelik 7.000 kilometrenin ve pek çok problemin ardından elde ettikleri veriler, bir değil birçok anlamda çığır açtı. Peki kimdi bu bilim insanları?
#Giovanni CassiniUluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, Diyarbakır’da uzay meraklısı öğrencilerle görüntülü görüşmede, soruları cevapladı. Uzaylı görüp görmediğinin sorulması üzerine Gezeravcı, 'Uzaylı henüz görmedim ama görseydim, 'Sana Furkan’ın selamını getirdim' derdim herhalde. Herhangi bir uzaylı ile karşılaşmadım ama ben de merak ediyorum. Varlıklarını öğrenirsem farklı bir şey dönüşte seninle de paylaşacağım muhakkak.' şeklinde yanıt verdi.
#DİYARBAKIR2024 yılına girilmesinin üzerinden henüz 4 gün geçmesinin ardından yılın ilk meteor yağmuruna sayılı saatler kaldı. Quadrantid Meteor Yağmuru, ocak ayının ilk haftası gerçekleşecek. Meteor yağmuru 2024 ne zaman? Quadrantid Meteor Yağmuru saat kaçta? soruları da bu sebeple merak edilip araştırılıyor. Son derece etkileyici bir doğa olayı olan meteor yağmuru özellikle gökbilimciler tarafından büyük bir dikkatle takip edilecek. Toplamda 3 gün süren Quadrantid Meteor Yağmurunda 120 adet "yıldız kaymasının" görülmesi bekleniyor. En iyi Kuzey Yarımküre`de görüntülenen Quadrantidlerin parlak noktası (göktaşlarının gökyüzünde ortaya çıktığı yer) Büyük Kepçe`nin hemen altında, Boötes ve Draco takımyıldızları arasında yer alıyor. Dünya, Güneş Sistemi boyunca ilerleyen bir kaya parçasının geride bıraktığı enkazın içinden geçerken meydana geliyor. İşte Quadrantid Meteor Yağmuru ile ilgili detaylar!
#Quadrantid Meteor Yağmuru 2024Pek çok gökbilimci artık evrenin başka yerlerinde yaşam olup olmadığını sorgulamıyor. Bunun yerine yaşamı "ne zaman bulacağımızın" yanıtını arıyor. Birçok bilim insanı önümüzdeki birkaç yıl içinde, Dünya dışı yaşamın izlerini keşfedeceğimiz konusunda iyimser.
#UzayUluslararası Uzay İstasyonu'nda 371 gün geçiren astronot Frank Rubio ve kozmonotlar Sergey Prokopyev ve Dmitri Petelin, hafta içinde yeryüzüne döndü. Az kişiye nasip olacak bu uzay macerası, astronot ve kozmonotların beyinlerinden genlerine, bağırsak bakterilerinden gözlerine bütün vücutlarını etkiledi. Üstelik bu etkilerin bazılarını bilim insanları halen net olarak açıklayabilmiş değil...
#Frank RubioABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), tarihinde ilk kez "tanımlanamayan hava olayları" olarak adlandırılan ve halk arasında UFO olarak bilinen nesnelerin varlığını ciddiyetle değerlendiriyor. Son yıllarda kaydedilen görüntüleri inceleyen uzmanlar, yeni teknolojileri kullanarak tanımlanamayan nesnelerin iç yüzünü ortaya çıkarmaya niyetli. Peki ama dünya dışı varlıklar ne kadar gerçek? Farklı dönemlerde yaşanan vakalar üzerinden UFO’ların “bilinen” tarihi…
#UFOBundan 50 yıl önce hayal bile edilemeyecek, biri söylese 'delilik' muamelesi görecek bir uzay misyonu, birkaç hafta sonra gerçek oluyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın yeni aracı, Jüpiter ve uydularında yaşam izi arayacak. Bilim insanlarına göre, misyonun potansiyeli akıllara durgunluk verici...
#JüpiterANTALYA'da 2 bin 500 rakımdaki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 'Aygöz' adlı ufuk teleskobu, parlak yeşil renkteki C/2022 E3 (ZTF) isimli kuyruklu yıldızını görüntüledi. Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, "Bu hafta, Dünya'ya çok yakın ve bu uzaklık değişecek. Git gide kendi yörüngesi üzerinde Dünya'dan uzaklaşacak ve milyonlarca kilometre uzağa gidecek" dedi.
#Kuyruklu YıldızANTALYA'da 2 bin 500 rakımdaki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 'Aygöz' adlı ufuk teleskobu, parlak yeşil renkteki C/2022 E3 (ZTF) isimli kuyruklu yıldızını görüntüledi. Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, "Bu hafta, Dünya'ya çok yakın ve bu uzaklık değişecek. Git gide kendi yörüngesi üzerinde Dünya'dan uzaklaşacak ve milyonlarca kilometre uzağa gidecek" dedi.
#ANTALYATabiat Tarihi Müzesi uzun yıllardır ülkemizde ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Tabiat Tarihi Müzesi nerede, tarihçesi, eserleri, nasıl gidilir, ziyaret saatleri gibi bilgileri hazırladık.
#Tabiat Tarihi MüzesiJames Cameron imzalı ‘Avatar’ 2009’da vizyona girdiğinde tüm zamanların en çok hasılat yapan filmi olmuştu. Devam filmi ‘Avatar: Suyun Yolu’13 yıl aradan sonra, cuma günü vizyona girdi ve bizleri Pandora uydusunun mavi renkli, cesur Na’vileriyle tekrar buluşturdu. Bu kez çoğunlukla sualtında geçen maceraya yeni kahramanlar da katılıyor.
#Avatar: Suyun Yolu