Erzurum'un Uzundere İlçesinde 33 yıllık elektronikçilik yapan 49 yaşındaki ilkokul mezunu Mustafa Karasungur, 1992 model LPG'li otomobilini şimdi güneş enerjisiyle çalıştırıyor. Ayıların bahçelere zarar vermesini önlemek için 'Ayısavar' robotu yapan Karasungur, daha önce su katarak çalıştırdığı otomobilini 2.5 yıldır güneş enerjisiyle çalıştırdığını bildirdi. Evli ve 3 çocuk babası olan Karasungur, güneş enerjisiyle çalışan otomobiliyle 20 bin kilometre yol gittiğini belirterek "Otomobilin ön kapağına monte ettiğim panel sayesinde güneş enerjisi depolanıyor. 30 liralık LPG ile 236 kilometre yol gidiyorum. Güneş kaybolsa, hava kararsa bile otomobil 100 kilometre gidiyor" dedi. Haber:Nursima KESKİN/ERZURUM,(DHA)
#Erzurumlu MucitErciyes Üniversitesi ile Ezinç enerji şirketinin birlikte geliştirdiği "Ezinç-Erü Mobil" isimli güneş enerjisiyle çalışan otomobil, Boğaziçi Köprüsü'nden geçti. Görüntüsüyle bir uzay aracını andıran otomobilin geçişine sürücüler yoğun ilgi gösterdi.Optimum Alışveriş Merkezi'nde 18 ve 19 Eylül'de sergilenen otomobil bu kez Şişli Bilim Merkezi'nde 30 Eylül'e kadar ziyaretçileriyle buluşacak. Erciyes Üniversitesi Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kulübü ile Ezinç şirketi mühendislerinin 2 yıllık çalışmaları ile üretilen "Ezinç-Erü Mobil"i ziyaret edenlere güneş enerjisi kullanımı ve aracın çalışması hakkında detaylı bilgi veriliyor.1.232 watt'lık güneş panelinden güç alan araç, 70 kilometre menzile sahip. Saatte 90 kilometre hıza ulaşabilen araç, çeşitli ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmak üzere tasarlandı.(Uğur CAN - Güven USTA - DHA)
#HtvhaberBozok Üniversitesi Yozgat Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin tasarlayıp, yaptığı güneş enerjisiyle çalışan ve İzmir'de katıldığı “TÜBİTAK Formula-G Güneş Arabaları” yarışlarında 41 otomobil arasında “En iyi tasarım” ödülüne layık görülen “Bozok Rüzgarı” adlı otomobil, Yozgat'taki Ticaret ve Sanayi Fuarı alanında yapılan tanıtım amaçlı gösteri sürüşüyle dikkatleri üzerine çekti.
Elektrikli otomobil teknolojisinde AB'nin de üretim hedefleri dünyadaki yarışı kızıştırdı. Meydan okuyan Avrupa Birliği, bataryalarda kullanılan lityum-iyon pil hücrelerinde 2025'e kadar en büyük ikinci üretici olma hedefini duyurdu. İlk sırada Çin var.
#AbBoğaziçi Üniversitesi tarafından Türkiye’de elektrikli araçlar konusunda ulusal ölçekte yapılan araştırma, tüketicilerin genel eğiliminin elektrikli bir araç satın almak yönünde olduğunu ortaya koydu. 2017 yılı sonu itibariyle 2 bin 500 civarında olan elektrikli aracın 4 yıl içinde 140 bine çıkması öngörülürken, 14 bin ticari ve 70 bin ev tipi şarj ünitesinin kurulması bekleniyor. İklim değişikliğine karşı elektrikli araçlarla engellenecek sera gazı salınımın da hesaplandığı araştırmada, ilk defa Türkiye’de güneş enerjisi ile çalışan şarj noktaları ve otoparklar için ideal lokasyonlar belirlendi.
#Üniversite