AB'den iddialı hedef! Tüm dünyaya meydan okudu

Güncelleme Tarihi:

ABden iddialı hedef Tüm dünyaya meydan okudu
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2021 09:26

Elektrikli otomobil teknolojisinde AB'nin de üretim hedefleri dünyadaki yarışı kızıştırdı. Meydan okuyan Avrupa Birliği, bataryalarda kullanılan lityum-iyon pil hücrelerinde 2025'e kadar en büyük ikinci üretici olma hedefini duyurdu. İlk sırada Çin var.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği, elektrikli otomobil bataryalarında kullanılan lityum-iyon pil hücrelerinin üretiminde iddialı hedefler belirledi. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Birlik'in 2025 yılına kadar "7 ila 8 milyon taşıt için batarya üretecek duruma geleceğini" belirterek Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci batarya üreticisi olma hedefini açıkladı.

DW'nin haberine göre AB, 2017 yılında pil hücrelerinde Avrupalı otomobil üreticilerinin Asya'ya bağımlılığını azaltmak amacıyla devlet teşvikleriyle desteklenen kapsamlı bir ittifak oluşturmuştu.  AB Komisyonu 2019 yılında pil hücresi üretimi alanındaki ilk projeye onay vermiş, proje için 3,2 milyar euroluk devlet desteği öngörülmüştü.

Komisyon Ocak ayında da 2,9 milyar euroluk yatırım paketine yeşil ışık yakılmıştı. Aynı zamanda batarya ittifakının kurucusu olan Sefsovic, ittifak kapsamında 70'e yakın sanayi projesinin desteklendiğini belirtti.

İttifak 14 AB ülkesiyle, aralarında BMW ve Fiat gibi otomobil üreticilerinin de bulunduğu 500 şirket, bilimsel kuruluş ve Avrupa Yatırım Bankasından oluşuyor. Almanya'nın Brandenburg eyaletinde bir batarya fabrikası kuran ABD'li Tesla şirketi de ittifakta yer alıyor. Yatırımlarla, elektrikli otomobillerin en pahalı unsuru olan bataryanın üretimi sayesinde Avrupalı üreticilerin kâr marjının artırılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

ABden iddialı hedef Tüm dünyaya meydan okudu

3-4 MİLYON KİŞİLİK İSTİHDAM

Şimdiye kadar elde edilen kazanımların etkileyici olduğunu söyleyen Sefcovic, "2025'e kadar yapacak çok şey var. Ama o zamana kadar Avrupalı üreticilerin ihtiyacını karşılayacak duruma gelineceği konusunda iyimserim" diye konuştu.

Batarya üretiminde hammadde temininin yanı sıra nitelikli iş gücünün de önemli rol oynadığına dikkat çeken Sefcovic, tüm üretim zincirinde 2025 yılına kadar yaklaşık 800 bin nitelikli iş gücü açığının oluşmasını beklediklerini söyledi. Sektörde 2025'e kadar 3 ila 4 milyon kişiye istihdam sağlanabileceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Sefcovic, AB Komisyonu ile özel şirketlerin Nisan ayında "Horizon Europe" araştırma programı çerçevesinde batarya teknolojilerinin geliştirilmesini de kapsayan 900 milyon euroluk bir anlaşma imzalayacaklarını da bildirdi. Batarya üretiminde kullanılan lityum, nikel, bakır gibi elementlerin çevre dostu bir şekilde elde edilmesi için bir çalışma grubu oluşturulması ve çerçeve ilkelerin belirlenmesi öngörülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!