Yaz güneşi altında uzanmışsınız kumsala, karşınızda mavi deniz yavaş yavaş dalgalanıyor. Yüzünüzden bir meltem geçiyor. Hafif de sıcaklamışsınız. Aklınıza bir kadeh bir şeyler içmek düşüyor. Alkolün her yerde olduğu gibi güneşin altında da içilmesinin zararları var. Bakalım nelermiş.
#Alkol TüketimiKemik erimesi (osteoporoz), kadın ve erkeklerde farklı nedenler görülebiliyor. Kadınlar hayatları boyunca kemik kütlelerinin yüzde 30-40'ını kaybeder, bu oran erkeklerde ise yüzde 20-30'U bulabiliyor. Peki kemik erimesi nedir, sebepleri nelerdir? İşte kemik erimesine karşı etkili yöntemler...
#Kemik ErimesiYaşlanma sürecinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemine değinen Dyt. Ramle Düzcan, "Yaşlanma her canlıda görülen, tüm işlevlerde azalmaya neden olan bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu süreçte beslenme morbidite ve mortaliteyi etkilemektedir. Yeterli ve dengeli beslenme, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde etkin bir rol oynamaktadır" dedi.
#BeslenmeÖnceki salgınlar gösterdi ki insanlık bu süreçlerden geçtiğinde arkada kaygı, depresyon ve takıntı gibi psikolojik hastalıklar kalabiliyor. Korona sonrasını sorduğumuz psikiyatr Eylem Cankurtaran “Virüs kaparım korkusuyla abartılı önlemler alanlar olacak. Maske ve sosyal mesafeyle rutin hayatınıza dönerek ruh sağlığınızı koruyabilirsiniz. Asıl risk grubuysa sağlık çalışanları” diyor.
#GazetehaberleriGöz altı morluklarında genetik faktörün yanı sıra yaşam şeklinin, beslenme alışkanlıklarının, yaşlanma sürecinin ve göz çevresi bakımının göz altı görünümünü belirleyen başlıca etmenler olduğuna dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, göz altı morluklarına karşı beslenme önerilerinde bulundu.
#Göz AltıToplumda sıkça karşılaşılan koyu göz altlarına ilişkin Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıkları, bazı vitamin ve mineral eksikleri, uyku problemleri, yorgunluk, dengeli beslenmeme, az su veya yoğun kahve tüketimi göz altlarındaki koyu halkalara yol açabilir” dedi.
#Aşırı Kahve TüketimiKendine önem vermek, kendini emniyete almak, düzenli tarama ve kontrol, sevdiklerimiz ve kendimiz için yapacağınız en önemli şey. Başarılı bir tedavi için erken tanının şart olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Alper Karalök kadıların genç kızlıktan itibaren gereken hayat kurtaran testler hakkında bilgi verdi.
#MamografiGündeme gelen haberlerin ardından Dehidrasyon belirtileri ve Dehidrasyon nedir sorusu internette en çok aramalar arasındaki yerini alırken, vatandaşlar bu hastalığın hangi nedenle meydana geldiğini merak ediyorlar. Peki Dehidrasyon nedir, belirtileri nelerdir?
#DehidrasyonTerleme vücut ısısını ayarlayan önemli bir mekanizma olsa da özellikle yaz aylarında ve sıcak günlerde pek çok kişi için kabusa dönüşebiliyor. Kıyafetlerin ıslak görünmesine yol açarken, koku ve mantar gibi dermatolojik şikayetlere de neden olabiliyor.
#TerlemeYazın getirdiği en ciddi hastalıklardan biri güneş çarpması. Özellikle çocukların, kronik hastalıkları olanların güneşle ve sıcak havalarla olan temasına dikkat etmesi gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Alev Özsarı güneş çarpmasına karşı alınabilecek önlemleri ve güneş çarpması durumunda yapılabilecekleri anlattı.
#Güneş ÇarpmasıHalk arasında kemik erimesi olarak da bilinen osteoporoz riski kadınlarda özellikle menopoz sonrasında önemli ölçüde artmaktadır. Bu nedenle menopoz sonrasında kadınların osteoporozdan korunmak için yaşam tarzlarında önemli değişikliklere gitmek gerekmektedir.
#Menopoz NedirDoğal allık görünümü olan kırmızı yanaklar, herkesin hoşuna giden sağlıklı bir görünüm gibi algılansa da durum öyle değil. Uzun süreli ve tekrarlayıcı olan yüz kızarıklıkları, yanma şikâyeti ile birlikte ‘Rozasea’ yani gül hastalığına yol açabiliyor.
#RozaseaGenetik bir hastalık olarak tanımlanan ve dünya nüfusunun yüzde 3’ünü etkileyen sedef hastalığı, ülkemizde de görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Vatandaşlar özellikle, sedef hastalığının belirtilerini ve neden olduğuna dair internette araştırma yapıyor? Peki Sedef hastalığı nedir? Sedef hastalığı kimlerde görülür? Sedef hastalığı belirtileri nelerdir? Sedef hastalığı nasıl tedavi edilir?
#Sedef Hastalığı BelirtileriOsteoporoz, bir başka deyişle kemik erimesi, vücudumuzdaki kemiklerin zayıflamasına ve kırılgan hale gelmesine yol açan önemli bir hastalık. Hafif bir düşmeyle veya aniden öne eğilmeyle kemiklerde kırılmalar oluşabiliyor. Vücudumuzdaki tüm kemikler osteoporozdan etkilenseler de en fazla yükü taşıyan kalça, omurga ve el bileğinde kırıklar daha sık görülüyor. Üstelik osteoporoz sinsi bir şekilde ilerleyerek kemiğin zayıflayıp kırıldığı ana kadar belirti vermiyor, ağrı yapmıyor.
#OsteoporozAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#DiyabetGöz çevresi derisi cildimizin en hassas ve en çok yıpranan alanıdır. Morluklar, torbalanma, kırışıklar ve elastikiyet kaybı en kolay ve ilk olarak burada başlar. Dermatoloji Uzmanı Dr. Emine Özge Ayabakan, göz altı ve göz çevresi kırışıklıklarıyla mücadele yollarını anlattı.
#Koruyucu Krem