Bu hafta Gülşen, Volkswagen Arena’da; dünyaca ünlü trompet sanatçısı Chris Botti, Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda konser verecek. İpek Türktan ve Tolga İskit’in başarılı performansıyla dikkat çeken tiyatro oyunu ‘Bir Terennüm’ Zorlu PSM’de izleyiciyle buluşacak. KüçükÇiftlik Park’taysa ‘İstanbul’da Bahar’ festivali var.
#KonserBu hafta Mabel Matiz, Zorlu PSM’de; Lara Di Lara, Rene Lokal İzmir’de; Levent Yüksel, Jolly Joker Ankara’da sahneye çıkacak. Yerli synth-pop grubu Jakuzi aynı gün iki kez Salon İKSV’de konser verecek. Ramazan ayına özel ücretsiz konserlerse İstanbulluları bir araya getiriyor.
#Uygar TaylanSemicenk bu hafta Bostancı Gösteri Merkezi’nde konser verecek. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, keman virtüözü Midori’yle Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde olacak. Ömer Koç’un koleksiyonundaki 600’ün üzerinde eser ‘Farz Et ki Sen Yoksun’ sergisi kapsamında Arter’de yoğun ilgi görüyor.
#KonserBu hafta Bülent Ortaçgil, IF Performance Hall Beşiktaş’ta; Gevende, Zorlu PSM’de konser verecek. Halil Altındere’nin ‘A Brief History of My Last Three Years’ sergisi 20 Ocak’a kadar uzatıldı. Teknoloji, sanat ve müziğin buluştuğu ‘Noise_Media Art’ başladı. Hamurişi meraklıları ‘Beş Çayı Lezzetleri’ atölyesini kaçırmasın.
#Kültür Sanat6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazTiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) yılın en iyilerini seçti. 30. TEB Tiyatro Ödülleri'nde Bursa merkezli Nilüfer Kent Tiyatrosu yapımı '1984' yılın oyunu seçilirken 'Bir Terennüm- Orchestra Theatre ve Tek Kullanımlık Hikâye'yle (Kumbaracı50) Gülhan Kadim yılın yönetmeni ödülünü kazandı. Yılın oyuncuları ise Elif Ongan Tekçe ('Nasıl Bilirdiniz' - Yersiz Kumpanya), Uğur Kanbay ('REM' - Sfrpztf) ve Ulaş Akşit ('Close Up' - Hokuscorpus) oldu. Bu yılki onur ödülünün Ayla Algan'a sunulacağı 30. TEB Tiyatro Ödülleri, 9 Ekim'de Kadiköy'deki Alan İstanbul'da düzenlenecek törende sahiplerine verilecek.
#Tiyatro Eleştirmenleri BirliğiDaha sonbaharın serinliğini hissetmeden haberleri duymaya başlamıştık. Yepyeni sergiler, konserler, festivaller, oyunlar, filmler ve kitaplar yoldaydı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte kültür ve sanat dünyası da sezonu açtı, birbirinden güzel etkinliklerin, yayınların tarihi belli oldu. İçlerinden kaçırmamamız gerekenleri derledik.
#EylülSinemacı Tunç Şahin’in yazıp yönettiği ilk tiyatro oyunu ‘Canavar’ cesur söylemi ve üç başarılı oyuncusuyla bir ‘aile içi yüzleşme’ öyküsü anlatıyor. Konuşulmayanları konuşmaya başladığımız bir dünyada, en karanlık anımızda bile umudu yeşertebileceğimizi anımsatıyor.
#Tunç ŞahinKumbaracı50’nin ‘Tek Kullanımlık Hikâye’si ‘iklim krizi’ gibi koskocaman bir meseleyi, küçük, sıradan bir mahallenin ortasına, o mahallede yaşayan üç genç adamın gündelik hayatlarının arasına yerleştirerek iyi bir hikâye anlatıcılığı örneği sunuyor. İddiası naifliğinde gizli bir oyun...
#Volkan ÇıkıntıoğluFiruze Engin’in incelikli, mizah ve şefkat dolu kaleminden çıkan ‘Bir Terennüm’ 1970’lerden bugüne bir aile öyküsünü ‘oyuncaklı’ bir metinle karşımıza getiriyor. İki çok iyi oyuncu, İpek Türktan ve Tolga İskit’i bu kez iddialı bir ikili olarak sahnede izliyoruz.
#Bir TerennümMüzikaller, müzikli oyunlar, özel projeler, klasikler, edebiyat uyarlamaları, dünyadan çağdaş metinler ve yerli yazarlardan yeni metinler... Tiyatro sezonu hem bağımsız toplulukların merak uyandıran işleri hem de kalabalık kadrolu büyük yapımlarla heyecan verici bir rüzgâr estirerek başlıyor. Ekim-kasım boyu sürecek İstanbul Tiyatro Festivali de cabası...
#TiyatroSabancı Müzesi’nin bahçesinde bu sene 6’ncısı gerçekleşen tiyatro festivali Müzede Sahne bu kez yakıcı gündemimiz ‘küresel iklim değişikliği’ meselesini odağına taşıyor. Festivale özel olarak üretilen iklim krizi temalı oyunlardan ‘Libido’ ve ‘Tek Kullanımlık Hikâye’ hafta sonu izlenebilir.
#Bahar ÇuhadarGaye Boralıoğlu hikâyelerinin aşina olduğumuz kadınsı mizahı, Kumbaracı50 oyuncularının aşina olduğumuz anlatıcı-oyuncu mizahıyla birleşiyor ‘Muamma’da. Üç kadın, dört hikâye, Sirkeci-Halkalı hattındaki trendeyiz... Hem oyuncuları izlemek hem de tiyatro salonlarıyla hasret gidermek için görmeye değer derim.
#Yazar1980’lerde, Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nda tiyatro yapan ekip 20 yıl sonra yeniden bir araya geldi. Artniyet’in ilk işi; absürt tiyatro akımının ilk ürünü olan ‘Kel Şarkıcı’. Kerem Kurdoğlu yönetimindeki başarılı yorum, absürt akımının esasen iletişim kurmanın imkânsızlaştığı bu yüzyıla ait olduğunun ispatı gibi.
#Tiyatro25 sene önce İTÜ’deki seçmeli tiyatro dersinde buluşan mimarlık ve mühendislik öğrencileri bugün ‘Altıdan Sonra Tiyatro’ ekibi olarak 20’nci yaşlarını kutluyor. Bunca yıldır 6’dan önce kurumsal mesailerini yürütüp 6’dan sonra oyun sahneleyen çekirdek kadronun, Türkiye bağımsız tiyatro sahnesinin önde gelen topluluklarından biri oluşunun hikâyesine buyurun...
#KumbaracıTiyatroya ilgi dört koldan artmış durumda. Sezona 300’den fazla yeni oyunla giriyoruz bu sene. TÜİK verilerine göre 2018’de seyirci sayısı 2017’ye oranla yüzde 11.9 yükseldi. Bu yıl da benzer bir tablo şaşırtıcı olmaz. Peki ne oldu da oyun izlemek bu kadar popüler hale geldi? Bu niceliksel artış, nitelik olarak neye tekabül ediyor, tiyatro için yeni bir yolun başında mıyız? Uzmanlara sorduk...
#TiyatroKadınların kalbinden, kadınların elinden çıkan bir oyun. Şaire Şehvar Hanım ile Sabriye’nin yanına, 1918’in İstanbul’una gidin... 20.’nci senesine giren AltıdanSonra Tiyatro’nun, son zamanların en incelikli, en içli oyununu nasıl ilmek ilmek ördüğünü görün. İyi gelecek. (Bahar Çuhadar)
#Nihayet MakamıKadınların kalbinden, kadınların elinden çıkan bir oyun. Şaire Şehvar Hanım ile Sabriye’nin yanına, 1918’in İstanbul’una gidin... Yirminci senesine giren AltıdanSonra Tiyatro’nun, son zamanların en incelikli, en içli oyununu nasıl ilmek ilmek ördüğünü görün. İyi gelecek.
#Nihayet Makamı