Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, tiroid dokusundan az hormon salgılanan erişkinlerde yorgunluk, halsizlik, kabızlık, yaz günü bile üşüme, çalışma isteğinin kaybolması, saç dökülmesi, tırnak kırılması, cilt kuruluğu olduğunu ifade ederek bu belirtilerin guatr habercisi olabileceğini dile getirdi.
#Guatr HastalığıHer üç ila beş saniyede bir göz kırpıyoruz ve günlük görsel girdimizin yüzde 10'una varan inanılmaz bir miktarını göz kırpma nedeniyle kaybetmemize rağmen genellikle bunun farkına bile varmıyoruz. Temel olarak göz kırpmak birkaç pratik amaca hizmet ediyor: Kornea yüzeyini ıslatıp temizliyor ve gözü hızla yaklaşan nesnelerden refleks olarak koruyabiliyor. Bazı durumlarda ise göz kırpmada meydana gelen gözle görülür bir değişiklik sağlık sorunlarının habercisi olabiliyor. Peki göz kırpma sıkılığınızın değişmesi hangi sorunlara işaret ediyor?
#Göz Kırpma SıklığıBoynun ön alt kısmında büyük bir şişliğin oluşmasına rağmen doktorlardan korktuğu için 50 yıldır hastanenin kapısından geçmeyen 67 yaşındaki kadının boynunda oluşan 2 kiloluk guatrı ameliyatla alındı.
#Guatr AmeliyatıAnti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#SağlıkMetabolizma iç ve dış faktörlerden etkilenebildiğinden dolayı sürekli değişken haldedir. Bu nedenle metabolik hastalıklara yakalanmak oldukça kolaydır. Sizler için metabolik hastalıklar nelerdir ve nasıl anlaşılır? Metabolik hastalıkların belirtileri nelerdir, metabolik hastalıklar neden oluşur ve nasıl tedavi edilir detayları ile derledik.
#SağlıkGuatr hastalığı çağımızın en önemli hastalıklarından bir tanesidir. Zehirli guatr hastalığı da guatr hastalığının türleri arasında yer almaktadır. Zehirli guatr hastalığını ilk kez duyan kişiler bu hastalık ile ilgili bilgi yoklaması yapmaktadırlar. Zehirli guatr hastalığının nasıl geçeceğini ve tanısının nasıl olduğu merak edilmektedir. Peki, zehirli guatr nedir? Zehirli guatr nasıl geçer? Zehirli guatr hastalığının tanısı ve belirtileri nasıldır? İşte, zehirli guatr hastalığı ile ilgili tüm bilgiler.
#Zehirli Guatr Nedir Nasıl Geçer?Fonksiyonları açısından vücut sağlığı için oldukça önemli olan tiroid bezleri, uyku düzeninden kalbe kadar pek çok metabolik aktiviteyi etkiliyor. Eksik veya fazla çalışması da hayat kalitesini düşürebiliyor. Peki tiroid hastalığının belirtileri neler, kimler risk altında? Tiroid hastaları nasıl beslenmeli, bu konuda nelere dikkat etmeli? Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, konuyla ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde anlattı.
#TiroidKalp sağlığından, ruh haline kadar vücut için en özel elementlerden biri olan iyot, eksikliğini fazlasıyla hissettiriyor. Yokluğuyla birçok hastalığa zemin hazırlayan iyot, özellikle de uzun süre diyet yapan ve vegan beslenen kişilerde görülüyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, iyot eksikliğinin zararlarına dikkat çekerken, konuyla ilgili önemli bilgiler veriyor.
#HamileSon yıllarda adı sıkça duyulan Haşimato hastalığı, özellikle kadınlarda sıkça görülüyor. Sinsi bir şekilde ilerleyen Haşimato hastalığında tiroit bezinin yapısında bozukluklar neticesinde hem geçici hem de gerçek takibi gereken tiroit nodülleri olabilir. Peki, Haşimato hastalığı nedir, neden olur?
#Haşimato HastalığıTıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Ali Kaplan, kanserin, özellikle erken evrede tedavi edilebildiğini belirterek, “Ancak birçok doku ve organda ortaya çıkabilen kanser, birbirinden farklı birçok belirti ile kendini gösterebildiği için başka hastalıklar ile karıştırılabiliyor. Bu durum erken tanı şansını azaltarak, hastalığın tedavisini zorlaştırabiliyor” dedi.
#Kanser