Göz sağlığı hakkında ortalıkta dolanan tavsiye ve uyarıların bazıları bilimsel geçerliliği olan şeyler ancak bazıları düpedüz hurafe. Üstelik bu bilgi kirliliği, zaman zaman görme kaybına kadar giden sorunlara yol açabiliyor. İşte 9 başlıkta efsaneler ve gerçekler...
#Göz SağlığıAkıllı telefonların kamera yeteneklerinin gelişmesiyle birlikte çok daha geniş kitlelerin ilgi alanına giren makro fotoğrafçılık (yakın çekim) bir hobinin ötesinde. Daha başarılı makro fotoğraf çekebilmek için kullanılabilecek teknolojik ekipmanlar, uygulamalar ve ipuçlarını bir araya getirdik.
#TeknolojiAnne-babalar bazen çocuklarının okul başarısındaki sorunların ‘anlama eksikliği’ne bağlı olduğuna dair yanılgıya kapılıyor. Ancak asıl sebep görme bozukluğu olabilir. Uzmanlar “Bir çocuğun öğrenmesinin çoğu görseldir, bu nedenle gelişimi görme yeteneğine bağlıdır” diyor.
#Görme BozukluğuÇocukların pandemi nedeniyle uzaktan eğitim göreceğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Olcayto Çelik, "Ekran karşısında geçirilen zamanın gözde sorunlara yol açmaması için tedbiri elden bırakmamalıyız" uyarısında bulundu.
#ÇocukÇocuklarımızın sağlıklı birer birey olarak yetişebilmelerinde göz sağlığının önemi büyük. Görme, çocuğun sağlığı kadar öğrenme kapasitesinin gelişmesine yardımcı oluyor. Öyle ki, beynimize ulaşan bilgilerin yaklaşık yüzde 90'ının görme yoluyla geliyor.
#BebekYetişkinlerde meydana gelen her göz hastalığı bebek ve çocuklarda da oluşabiliyor. Bu durumda çocuk özellikle bir rahatsızlık dile getirmez ise veya öğretmen tarafından farkedilen bir sorun olmadıysa muayene yaşı çok daha geç dönemlere kalabiliyor. Bebek ve çocukların göz muayenelerinde aile etkisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Çocuk SağlığıYapay zekâ desteğiyle sürekli gelişen Microsoft Translator, işitme engelli öğrencilere yardımcı olurken Helptico uygulaması otizmlilerin yaşamını kolaylaştırıyor. Türkiye’de ise YGA (Young Guru Academy) ve Vestel mühendisleri tarafından görme engelliler için tasarlanan ve gücünü yapay zekâdan alan dünyanın en akıllı bastonu WeWALK, görme engellilerin en büyük yardımcısı olmaya aday.
#MicrosoftGörme problemlerinde erken teşhisi önemlidir. Görme bozuklukları, çocuğun gelişimini geciktirebilir ve geç tanı, görme sorununun çözümünde kalıcı görme kaybına sebebiyet verebilir. Çocukların görsel potansiyelini ve gelişimini en üst düzeye çıkarmak adına yapılması gerekenleri sıralayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, göz kontrollerinin hangi aralıklarla ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.
#Göz SağlığıAlınan tüm önlemlere ve gelişen tedavilere rağmen diyabet giderek büyüyen bir halk sağlığı sorunu. Tüm diyabet hastalarının yüzde 90 kadarı Tip 2 diyabetli. Tip 2 diyabetse önlenebilir bir hastalık. Halen diyabet hastası olduğundan habersiz 193 milyon kişi olduğu tahmin ediliyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin dünya ve Türkiye’deki durumunu şöyle anlattı.
#Diyabet