göçme haberleri sayfasında göçme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 301 göçme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Görüntüler Çin’in Heilongjiang Eyaleti’nden… Cumartesi günü gerçekleşen olayda, beş kişi yolda dururken, birden yol açılıyor ve insanları yutuyor. Sonrasında, yerin altına düşenler çevredekilerin yardımıyla çıkartılıyor. Küçük yaralanmalarla sonuçlanan kazanın sebebi halen araştırılıyor.
#YayaBugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremHatay Samandağ’da iki öğretmene mezar olan ve çok sayıda kişinin yaralı kurtulduğu Semir Tahsin Tokmak Apartmanı’na ilişkin bilirkişi raporu şaşkınlık yarattı. Raporda, ihmali ve sorumlulukları bulunan kişilere ilişkin bir tespite yer verilmeden ana neden olarak depremin şiddeti gösterildi.
#SamandağTuzla'da kentsel dönüşüm kapsamında hafriyat çalışması yapılan alanın bitişiğinde bulunan 5 katlı binanın bahçesi ve çevresinde toprak kayması meydana geldi, istinat duvarı çöktü. Bina sakinleri, sokağa döküldü. Hafriyat çalışmalarının yapıldığı bölge havadan dron ile görüntülendi.
#TuzlaTuzla'da kentsel dönüşüm kapsamında hafriyat çalışması yapılan alanın bitişiğinde bulunan 5 katlı binanın bahçesi ve çevresinde toprak kayması meydana geldi, istinat duvarı çöktü. Bina sakinleri, sokağa döküldü. Hafriyat çalışmalarının yapıldığı bölge havadan dron ile görüntülendi.
#TuzlaAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olası İstanbul depremi için en riskli 15 ilçeyi açıkladı. Zemin sıvılaşması riskine göre belirlenen ilçeler için Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez, "Hiçbir yapı üzerinde bulunduğu zeminden daha güvenilir, kuvvetli değildir. O yüzden bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerekir. Zemin sıvılaşması dediğimiz olay, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Kum tanecikleri eğer içerisinde suya doygun kum tanecikleri varsa bunlar deprem etkisiyle, depremin oluşturduğu etkiye karşı bir tepki oluştururlar" diye konuştu.
#Yurdakul AygörmezAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olası İstanbul depremi için en riskli 15 ilçeyi açıkladı. Zemin sıvılaşması riskine göre belirlenen ilçeler için Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez, "Hiçbir yapı üzerinde bulunduğu zeminden daha güvenilir, kuvvetli değildir. O yüzden bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerekir. Zemin sıvılaşması dediğimiz olay, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Kum tanecikleri eğer içerisinde suya doygun kum tanecikleri varsa bunlar deprem etkisiyle, depremin oluşturduğu etkiye karşı bir tepki oluştururlar" diye konuştu.
#İstanbulİstanbul’da beklenen depremle ilgili İBB tarafından yapılan çalışmalarda en çok riskli ilçeler belirlendi. Raporu değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür, “İstanbul’da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler; Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Fatih ve Zeytinburnu” dedi.
#Naci Görürİstanbul'da beklenen depremle ilgili İBB tarafından yapılan çalışmalarda en çok riskli yapının Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Esenyurt'a olduğu belirlendi. Raporu değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür , "İstanbul'da binaların yüzde 10'u çok ağır hasar alacak. Avrupa yakası, zemin itibarıyla, jeolojik formasyon itibariyle, deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre, Asya yakasından daha fazla zarar görecek. İstanbul'da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Tarihi Yarımada Fatih, Zeytinburnu. Çünkü bu bölgelerde zemin, göreceli olarak iyi durumda değil" dedi.
#Naci Görürİstanbul'da beklenen depremle ilgili İBB tarafından yapılan çalışmalarda en çok riskli yapının Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Esenyurt'a olduğu belirlendi. Raporu değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür , "İstanbul'da binaların yüzde 10'u çok ağır hasar alacak. Avrupa yakası, zemin itibarıyla, jeolojik formasyon itibariyle, deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre, Asya yakasından daha fazla zarar görecek. İstanbul'da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Tarihi Yarımada Fatih, Zeytinburnu. Çünkü bu bölgelerde zemin, göreceli olarak iyi durumda değil" dedi.
#Naci GörürDepremde Diyarbakır’da 89 kişinin yaşamını yitirdiği Galeria Sitesi ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, “Binaların altındaki kolonlardaki konum değişikliği, mimari planda gösterilen duvarların kaldırılması gibi yapıda meydana getirilen düzensizlikler, binanın yıkılmasına sebep olduğu kanaatine varılmıştır” ifadelerine yer verildi. Bilgi sahibi olarak ifadesine başvurulan S.S.’nin, “Bu site yapılmadan önce arazide Yıldız Havuzu vardı. Arazi o zaman bataklıktı” sözlerinin de zemin değerlendirmesi konusunda oldukça önemli olduğu vurgulandı.
#DİYARBAKIRKonya Teknik Üniversitesi, Hatay’daki inceleme ve gözlem raporunu tamamladı. Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, “Depremin etkilediği tüm coğrafyada ortalama yüzde 95 oranında 2000 öncesi yapıların yıkıldığını söylemiyorum, göçtüğünü söylüyorum. Binalarla ilgi durum tespitinin bir an önce yapılması gerekiyor. Bile bile mezarımızda oturuyoruz. Yeni depremlerle karşılaşacağız. Daha ciddileriyle de karşılaşacağız. Buna hiç hazır değiliz” dedi.
#Prof. Dr. Mehmet KamanlıKonya Teknik Üniversitesi, Hatay’daki inceleme ve gözlem raporunu tamamladı. Prof. Dr. Mehmet Kamanlı, “Depremin etkilediği tüm coğrafyada ortalama yüzde 95 oranında 2000 öncesi yapıların yıkıldığını söylemiyorum, göçtüğünü söylüyorum. Binalarla ilgi durum tespitinin bir an önce yapılması gerekiyor. Bile bile mezarımızda oturuyoruz. Yeni depremlerle karşılaşacağız. Daha ciddileriyle de karşılaşacağız. Buna hiç hazır değiliz” dedi.
#Depremİstanbul'da tarihi yapılarda güçlendirme çalışmaları sürüyor. Fatih'te bulunan Tarihi Atik Mustafa Paşa Camii'nde, 2021 yılında başlayan çalışmalar devam ediyor. Halk arasında 'Hazreti Cabir Cami' adıyla bilinen tarihi yapı, Kristos Pantepoptes Kilisesi olarak 1059'da inşa edilmiş, Sadrazam Koca Mustafa Paşa tarafından ise camiye dönüştürülmüştü. Mayıs ayı sonunda tamamlanması beklenen çalışmalarla ilgili bilgi veren Yüksek İnşaat Mühendisi Alper Koyutürk, "Tarihi yapılarımızda geleneksel bir metot kullanıyoruz. Dolu demirlerle yapılan bir gergi sistemiyle, paslanmaz çelik malzeme kullanarak duvarları birbirine bağlamış oluyoruz. Bu gergi sistemiyle yapının dört duvarını da birbirine bağlayarak, beraber çalışmasını sağlıyoruz. Bu şekilde depremden gelen yükleri beraber karşılayan duvarlar, göçmemiş oluyor" dedi.
#İstanbulHATAY'dan depremlerin ardından Aksaray'a gelip, eşi ve 2 çocuğuyla, hayırseverlerin desteğiyle, eve yerleşen Semir Altın, "Sabah 04.17 sıralarında deprem yavaş başladı. Daha sonra hızını artırdı. Neye uğradığımızı şaşırdık. Şiddeti biraz durulunca hemen kendimizi dışarı attık. Biz şanslıydık ve binamız çökmedi. Antakya'da aynı apartmanda 10 yakınım, üroloji doktoru akrabam Bedi Süner ile hemşire yeğenimi de kaybettik" dedi.
#AKSARAYGazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, deprem felaketi sonrası yoğun göç alan Ankara için, “Ankara, İstanbul’dan daha az tehlikeli değildir” uyarısı yaptı. Pampal, “Vatandaşlarımız ve yönetimlerimiz ile seferberlik ruhu ile bu problemi çözmeliyiz, yapılarımızı depreme dayanıklı hale getirerek yaşayabiliriz” diye konuştu.
#Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma MerkeziGazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlayan göç hareketliliğine dikkat çekerek, "Türkiye'de deprem tehlikesi olmayan santimetrekare yok. Türkiye'nin tamamı yüksek deprem tehlikesi altında" dedi. Pampal, "Haritaya bakıp 'Burası daha az koyu' diyerek, göç etme kararı almasınlar. Türkiye'de sarı, beyaz yer yok; bunu yıllardır konuşuyor, bilimsel platformlarda dile getiriyoruz. Türkiye’nin her tarafı birbirinden tehlikeli" ifadelerini kullandı.
#Depremİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Güler, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta yaptığı incelemelerde, binaların dayanıklılığını artıran ve göçme engelleyen perde duvar sisteminin eksik olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Güler, "Zayıf zemine inşa edilmiş 8-12 katlı binaların taşıyıcı sistemlerinde, yeterli oranda betonarme perde duvar kullanılmamış" dedi.
#Prof. Dr. Kadir Gülerİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Güler, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta yaptığı incelemelerde, binaların dayanıklılığını artıran ve göçme engelleyen perde duvar sisteminin eksik olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Güler, "Zayıf zemine inşa edilmiş 8-12 katlı binaların taşıyıcı sistemlerinde, yeterli oranda betonarme perde duvar kullanılmamış" dedi.
#DepremKahramanmaraş depremi 11 ilde yıkıma ve can kayıplarına sebep oldu. Gündeme gelen konulardan biri de kesilen kolonlar… Kolonlar çoğu zaman hayat ve ölüm arasındaki çizgiyi oluşturuyor. Ülkemizde de ne yazık ki yaygın olarak uygulanıyor. Kesik kolonlu bir evde yaşamak ne anlama gelir? Nasıl anlaşılır? Bunun cezası var mı? Kolon kesildiğini tespit edenler ne yapabilir? 6 soruda inceledik...
#Depremİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kahramanmaraş depremleriyle ilgili ön raporunu hazırladı. Raporda "Fayın sekmeli yapısı ve izi, arazide bilinen hatlara yakın olmakla birlikte, morfolojik olarak Çardak Fayı'nda sırtlar ve yamaçlardan ilerlediği görülmektedir. Bu depremin arazi izleri ve yüzey kırık haritası yepyeni bilgiler içermektedir. Birbiri ile ilişkili segmentlerin atım dağılımı, bölgede aynı anda Amanos Segmenti'nin 2, Çardak Fayı'nın 2, Pazarcık Segmenti'nin 1, Gölbaşı Segmenti'nin 1 bağımsız depremle aynı anda kırıldığını düşündürmektedir. Diğer dikkat çekici bir unsur Türkiye aktif fay haritası ile yüzey kırıkları birbirlerini üzerlememekte ve farklı alanlardan geçmektedir" denildi.
#İstanbul Teknik Üniversitesiİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kahramanmaraş depremleriyle ilgili ön raporunu hazırladı. Raporda "Fayın sekmeli yapısı ve izi, arazide bilinen hatlara yakın olmakla birlikte, morfolojik olarak Çardak Fayı'nda sırtlar ve yamaçlardan ilerlediği görülmektedir. Bu depremin arazi izleri ve yüzey kırık haritası yepyeni bilgiler içermektedir. Birbiri ile ilişkili segmentlerin atım dağılımı, bölgede aynı anda Amanos Segmenti'nin 2, Çardak Fayı'nın 2, Pazarcık Segmenti'nin 1, Gölbaşı Segmenti'nin 1 bağımsız depremle aynı anda kırıldığını düşündürmektedir. Diğer dikkat çekici bir unsur Türkiye aktif fay haritası ile yüzey kırıkları birbirlerini üzerlememekte ve farklı alanlardan geçmektedir" denildi.
#İTÜKahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük depremin üzerinden dört gün geçti. Artçıların devamı ne anlama geliyor? Deprem sonrası çevre faylarda son durum ne? Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiKüçükçekmece’de yan tarafındaki inşaatın istinat duvarında meydana gelen çökme nedeniyle Arel Üniversitesi binasında çatlaklar oluştu. Üniversite, bir süreliğine uzaktan eğitime geçti. Binada meydana gelen göçme anı cep telefonu kamerası ile saniye saniye kaydedildi.
#KüçükçekmeceKüçükçekmece’de yan tarafındaki inşaatın istinat duvarında meydana gelen çökme nedeniyle Arel Üniversitesi binasında çatlaklar oluştu. Üniversite, bir süreliğine uzaktan eğitime geçti. Binada meydana gelen göçme anı cep telefonu kamerası ile saniye saniye kaydedildi.
#Küçükçekmece