Gelişimsel kalça displazisi (GKD) veya halk arasında daha çok hatırlanan doğumsal kalça çıkığı bir bebeğin doğumdan sonra kalçalarının birinde ya da her ikisinde çıkık, yarı çıkık ya da displazi dediğimiz gelişim geriliği ya da kemikler arasında ideal olmayan uyum görüldüğü durumdur.
#Kalça ÇıkıklığıBebeklere yapılan kalça ultrasonu, son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından da tarama yöntemi olarak kullanılmaya başlandı. Bebeklerde kalça çıkıklığını erken teşhis etmede oldukça önemli olan kalça ultrasonu ihmal edilmemesi gerekmektedir. Peki kalça ultrasonu ne zaman ve nasıl çekilir? İşte kalça ultrasonu hakkında merak edilenler…
#Bebeklerde Kalça UltrasonuSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekBursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmak amacıyla her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Halk Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu.
#ÇocukEski bir gelenek olan kundaklama, anne bebek ürünleri pazarına sunulan kundak bezleri ve örtüleri nedeniyle yeniden popülarite kazandı. Bu konu gündemdeyken “Bebeği kundak yapmalı mı, yapmamalı mı?” sorusu yeni annelerin kafasını karıştırır hale geldi. Pe
#KundaklamaToplumda Doğumsal Kalça Çıkığı olarakta bilinen Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD); kalçayı oluşturan yapıların intrauterin oluşumları sırasında normal olmalarına karşın, çeşitli nedenlerle sonradan yapısal bozulma gösterdiği dinamik bir hastalıktır.
#DisplazisiAB, KOBİ’lerin; yenilik, modernizasyon, girişimcilik ve ticaret kültürünün desteklenmesini amaçlayan projelerine destek sağlayacak. Şu anda başvurusu devam eden uygulama; Amasya, Çorum, Samsun, Tokat, Çankırı, Kastamonu, Sinop, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsıyor. Ancak; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Elazığ, Iğdır, Karaman, Kars, Kayseri, Konya, Malatya, Sivas, Tunceli ve Yozgat olmak üzere toplam 13 il daha kapsama alınacak ve bunun da anlaşması Avrupa Komisyonu ve Türk Hükümeti arasında imzalanmış durumda.