Enflasyonu kontrol altına alma hedefiyle gidilen sıkılaşma, perakende satışlara yansımaya devam ediyor. TÜİK verileri, temmuzda vatandaşın tüketim harcamalarında fren yaptığını; elektronik ev aletleri ve mobilya satışlarının ise COVID-19 pandemisinin etkili olduğu 2020 Nisan’dan bu yana en sert düşüşü kaydettiğini ortaya koydu. Veriler aynı zamanda, otomotivde rekor satışlar devam ederken akaryakıt satışlarının gerilediğine de işaret etti. Gıda grubu satışlarındaki yavaşlama ise belirginleşti.
#EnflasyonEkonomi yönetiminin uzun süredir, “Zirve olacak, ardından dezenflasyon sürecine girilecek” bilgisini verdiği mayıs ayı enflasyonu yıllık yüzde 75.45 geldi, piyasalar ‘beklenen zirve’yi yumuşak karşıladı. Aylık enflasyon ise nispeten azalarak yüzde 3.37 oldu. TÜİK verilerine göre, en yüksek artış giyim ve ayakkabıda yaşandı.
#EnflasyonHepsiburada yaza özel, bir hafta boyunca sürecek özel indirim kampanyasını başlattı. “Büyük Yaz İndirimleri” kampanyasında Hepsiburada satıcılı ürünlerde “en iyi taksitli fiyat garantisi” ile yaz alışverişlerini yapacaklara tasarruf ettirecek. Ayrıca her müşteriye özel tanımlanan %0 faizli 1000 TL kredi ile alışveriş imkanı da sunuluyor.
#Sponsorlu İçerikNisanda tüketici enflasyonu aylık bazda yüzde 3.18, yıllık bazda yüzde 69.80 oldu. Enflasyon verilerinin öngörüleri doğrultusunda geliştiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Yıllık enflasyon mayıs ayında tepe noktasına ulaştıktan sonra öngörülerimiz doğrultusunda keskin bir şekilde düşmeye başlayacak” yorumunu yaptı.
#NisanNisandaki son kredi kartı faiz artışı öncesi perakende satışlarda yaşanan hareket dikkat çekti. TÜİK verilerine göre, perakende satışlar şubatta son bir yılın en yüksek aylık artışını gördü. Bilgisayar satışları son 11 ayın; tekstil, giyim ve ayakkabı son 18 ayın en hızlı yükselişini kaydetti. TESİD Başkanı Yaman Tunaoğlu’na göre artışın nedeni ‘kredi kartına taksit sınırlaması gelecek’ beklentisinin talebi öne çekmesi. TGSD Başkanı Ramazan Kaya ise sezon indirimlerinin yanı sıra seçim sonrası ‘zam’ endişesinin satışlarda etkili olduğunu söyledi.
#Türkiye İstatistik KurumuTürkiye İstatistik Kurumu, Mart ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık enflasyon Mart'ta yüzde 68.50 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek "Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız." dedi.
#Türkiye İstatistik KurumuTürkiye İstatistik Kurumu, Mart ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Yıllık enflasyon Mart'ta yüzde 68.50 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek "Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız." dedi.
#EnflasyonPerakende sektörü pandemiyle birlikte değişen alışveriş alışkanlıklarını iş modeline uyarlamaya çalışırken bambaşka bir furya patladı: Yerli kartlarla yurtdışından alışveriş... Yurtiçinde etiket fiyatı 7 bin lirayı aşan markalı bir mont, online platformlardaki yurtdışı satıcılarda 4-5 bin liraya; markalı bir ayakkabı 7 bin 600 liradan 3 bin 600 liraya ya da 6 bin liraya satılan bir bilgisayar parçası 5 bin liraya düşünce yurtdışından yapılan online alışverişler bir yılda 48.8 milyar TL’den 115 milyar TL’ye fırladı.
#Perakende SektörüKasım ayının son haftasında tüketiciler alışverişin sınırlarını zorladı. Ödeme platformlarının verilerine göre bu dönemde ortalama sepet tutarı geçen yıla oranla yüzde 75.6’lık artış göstererek 652 TL’den 1145 TL’ye yükseldi. Alışverişlerde kredi kartı kullanımı geçen yıla göre 1.2 puan arttı ve yüzde 60’a ulaştı. IdeaSoft CEO’su Seyhun Özkara, Türkiye genelinde kasım ayında yaklaşık 300 milyar TL değerinde alışveriş gerçekleştiğini söyledi.
#TüketiciMerkez Bankası fiyat gelişmeleri raporunda aylık fiyat gelişmeleri sektörler bazında incelendiğinde, artışların genele yayıldığı izlenirken ham petrol ve doğal gaz, rafine petrol ürünleri, temel eczacılık, kömür ve linyit, mobilya, diğer madencilik-taş ocakçılığı ve elektrik-gaz imalatı sektörleri fiyat artışlarıyla öne çıktığı belirtildi.
#Merkez BankasıTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz ayında enflasyon yıllık yüzde 47,83 oldu. Aylık bazda ise bir önceki aya göre değişim oranı %9,49 olarak belirlendi. TÜİK Temmuz ayı enflasyon oranları yıllık ana harcama gruplarına göre, bir önceki yılın aynı ayı baz alındığında en az artış gösteren ana grup %19,31 ile konut oldu. Bunu 22,95 ile giyim ve ayakkabı, takip etti. Temmuz ayı enflasyon oranlarına göre lokanta ve oteller en çok artış gösteren harcama grubu oldu.
#TÜİK