Sosyal medya platformu Twitter’ın çeşitli sektörlerdeki veri ve uzman analizlerini içeren BirdsEye raporuna göre, pandemiyle birlikte sosyal medyada sürdürülebilir gıda üzerine yapılan tartışmalar arttı. Burada gerçekleşen konuşmaların yüzde 46.5’i Z kuşağı tarafından yapılırken, gıda kullanımı ve geri dönüştürme yöntemleri öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.
#Z Kuşağıİngiliz Perakende Konsorsiyumu (BRC), Fransa'nın geçici olarak İngiltere ile sınırını kapatmasının ardından tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle İngiltere’de taze gıda sıkıntısının yaşanabileceği uyarısında bulundu.
#İngiliz Perakende KonsorsiyumuDanimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan, ülkesinin gıda atıklarının azaltılması konusunda bir rol modele dönüştüğünü belirterek, "Danimarka'nın gıda sürdürülebilirliği deneyiminden faydalanarak Türkiye ile bu alanda da iş birliğimizi ilerletebilmeyi umuyorum." açıklamasında bulundu.
#Nordic TalksDanimarka'nın Ankara Büyükelçisi Danny Annan, ülkesinin gıda atıklarının azaltılması konusunda bir rol modele dönüştüğünü belirterek, "Danimarka'nın gıda sürdürülebilirliği deneyiminden faydalanarak Türkiye ile bu alanda da iş birliğimizi ilerletebilmeyi umuyorum." açıklamasında bulundu.
#DanimarkaBarilla Gıda ve Beslenme Vakfı'nın (BCFN) The Economist Intelligence Unit (EIU) işbirliğiyle hayata geçirdiği Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi’nin 2018 verileri açıklandı. Dünya nüfusunun beşte dördünü ve gayrisafi küresel hasılanın yüzde 90’ından fazlasını temsil eden endekste, bu yıl ölçümlenen ülke sayısı ise 34'ten 67'ye çıkarıldı. Üç temel başlıkta, 38 gösterge ve 90 kriter üzerinden yapılan değerlendirme sonucu Fransa, gıda sürdürülebilirliği alanında hayata geçirdiği uygulamalarla endeksin lideri oldu. Endekste Hollanda ikinci, Kanada üçüncü, Finlandiya dördüncü, Japonya beşinci olurken, Birleşik Arap Emirlikleri ise listenin sonunda yer aldı.
#BarillaDışişleri Bakanı Hakan Fidan, dünyada ve bölgemizde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Suriye ile normalleşme adımlarına değinen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İyi niyetimizi ortaya koyduk" değerlendirmesinde bulundu. ABD'de 60. Başkanlık seçim yarışını Donald Trump'ın kazanmasına ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Trump'ın ilk döneminde gerçekleştirdiği politikalara bakarak gelecekte yapacağı politikaların analiz edilemeyeceğini belirtti.
#DışişleriUnilever Türkiye Ülke Başkanı ve Unilever Türkiye ve Orta Doğu Ev Bakım Lideri Ali Fuat Orhonoğlu, “Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği karbon nötr hedefi 2050 iken, biz değer zincirimizde net sıfır emisyon hedefimizi 11 yıl öne yani 2039 yılına koyduk. Amacımız sürdürülebilirlik alanında başarılarımızı ileri taşımak, gelişim alanlarımızda da gerekli aksiyonları alarak ülkemize ve toplumumuza değer yaratmak. Çünkü Unilever olarak Türkiye için iyi olanın Unilever için iyi olduğuna inancımız tam” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikDünya Gıda Günü’nde “Temel Hizmetlere Erişim Olmadan: Soğutma Hakkı” (Without Access to Fundamental Services: The Right to Refrigeration) adlı raporundan gıda güvenliğine ilişkin önemli veriler paylaşan Beko, gıda israfının önlenmesi konusuna dikkat çekti.
#BekoTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Brezilya’nın Mato Grosso eyaletinin başkenti Cuiaba’da düzenlenen G20 Tarım Bakanları zirvesine katıldı. Gazze’deki mevcut durum hakkında konuşan Bakan Yumaklı, “Gazze’de Filistinlilere uygulanan katliam, milyonlarca insanın kabul edilemez bir şekilde gıda ve suya erişimini engelliyor” dedi.
#İbrahim YumaklıCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunuyor. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Mehmet Şimşekİki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin bakanlık eliyle kiralanmasına ilişkin yönetmelik, gıda ihracatçılarını harekete geçirdi. TİM Tarım Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, pandemi sonrasında bu sisteme talebin arttığını belirterek, “Senelerdir bunu talep ediyorduk. Sanayici üretim planlarını yapıyor. Kiralayacağı araziyi tespit ediyor” dedi. Sektör temsilcileri kiralamada kazan-kazan dengesi olması gerektiğinin altını çizdi.
#TİMMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "'Anadoludakiler' hareketimiz kapsamında, 81 ilimizin tamamında, Kalkınma Ajanslarımız ve GAP Bölge Kalkınma İdaremiz tarafından yerel üretim ve kalkınmaya yönelik Anadoludakiler Destek Programı'nı bugün itibarıyla başlatıyoruz." dedi.
#Anadoludakilerİklim değişikliğinin en büyük belirtilerinden biri olan sıcaklık artışlarından bunalmış olsak da hafta sonlarıyla birleşen, yarın başlayan Kurban Bayramı ister seyahate çıkalım ister evde olalım hepimizin içini ferahlatıyor. Mutlu ve huzurlu bir bayram olsun.
#İncili Gastronomi RehberiTeknoloji alanında Türkiye'nin önde gelen karar vericileri ve kanaat önderleri, Teknoloji Liderleri Zirvesi’nde bir araya geldi. Bu yıl ikincisi düzenlenen etkinlikte global mega trendlerin şirket stratejilerine etkileri, Türkiye’de üretilen teknolojilerin global pazardaki yeri, sürdürülebilir dijital dönüşüm, yapay zekâ ve akıllı şehirler ele alındı. Zirve, ‘En Etkin 50 Teknoloji Lideri’nin ödül törenine de ev sahipliği yaptı.
#QNB FinansbankSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, daha sürdürülebilir ve kapsayıcı bir kalkınma için etki yatırımcılığını destekleyeceklerini ve etki yatırımcılarıyla iş birliği içerinde yeni projelere imza atacaklarını belirterek, “Etki yatırımlarını özellikle yerelde kalkınma hamlemizin güçlü bir itici gücü olarak değerlendireceğiz.” dedi.
#Mehmet Fatih Kacır1978 yılından beri Türkiye’de Türk mutfağının kendine özgü lezzetlerini korumak ve zenginleştirmek için çalışmaya devam eden Knorr köklü kültürümüzün ayrılmaz parçası olan geleneksel tarifleri, Anadolu mirasına yakışır şekilde sofralara taşınıyor.
#Sponsorlu İçerikGıda şirketi Ülker; çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG-Environmental, Social & Governance) performansıyla kendi kategorisinde dünya genelinde değerlendirilen şirketler arasında birinci olarak önemli bir başarı elde etti. Şirket ayrıca Borsa İstanbul’da işlem gören tüm sektörlerden 108 şirket arasında da ilk sıranın sahibi oldu.
#ESGPepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “Biz tarımda sürdürülebilirliği sağlayarak gıda krizinin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz. Ürünleri dünyada tüketiciler tarafından günde 1 milyardan fazla tüketilen bir şirketiz. Aynı zamanda dünyanın en büyük tarım işletmelerinden birine sahibiz. Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde tarım adına pozitif değişim yaratan uygulamalarımızla yarattığımız etkiyi açık bir şekilde görüyor ve ölçümlüyoruz. Ekosistemimizde yarattığımız değişimi görmek bizi gelecek adına umutlandırıyor” dedi.
#Pepsico TürkiyeGeçen hafta tarımda sürdürülebilir çözümlere odaklanan Gıdada Etki Konferansı’na katıldım, kadınların bu alanlardaki etkinliğini arttırmayı amaçlayan ‘Empowering Women in Agriculture’ girişimlerini dinledim. Doğayı ve geleceği kelimenin tam anlamıyla ‘dert edinen’ girişimcilerden aldığım ilhamla lezzetli tarifler hazırladım…
#Deniz YOLDAÇGastronomide sürdürülebilirlik denince akla hemen atıksız ilkesi gelebilir ama bu aslında aynı kalitede ürün devamlılığının sağlanması anlamına da geliyor. Yani üreticinin ürününe sahip çıkması gerekiyor. Peki, üretici ürününe ne zaman sahip çıkar? Yaptığı işin kıymeti bilindiği, ürününü satıp para kazanabildiği zaman. Tıpkı İtalya örneğinde olduğu gibi...
#Ebru Erke