Satın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#Sağlık2 yıl önce ailesiyle birlikte nar yiyen 4 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirmişti. Birkaç gün önce ise bu vakanın adli tıp raporu ortaya çıktı. Rapora göre küçük kızın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü tespit edildi. Kabuğunu soyarak tükettiğimiz meyvelerde bile böyle bir tehlike varsa ‘asıl vitamini kabuğunda’ diye soymadan tükettiğimiz meyveler ne kadar riskli? Artık kabuğuyla ısırarak elma armut yiyemeyecek miyiz?
#Gıda GüvenliğiDİYARBAKIR'da özel bir firmaya ait kamyonların şoförleri, yakınında yerleşim yerlerinin de bulunduğu tarım arazilerine kimyasal atık dökerken suçüstü yakalandı. Arazilere şu ana kadar 5 ton atık döktükleri tespit edilen firma ve sürücüler hakkında yasal işlem başlatıldı.
#DiyarbakırProf. Dr. Canan Karatay, koronavirüse karşı ‘kelle paça’ önerisiyle gündeme geldi. Karatay’ın kardiyoloji uzmanı olmasına rağmen beslenme konusunda görüş belirtmesi ‘Tarhana Osman’ı akıllara getirdi. Karatay’dan farklı olarak Doç. Dr. Osman Nuri Koçtürk, 1950’li yıllarda süt tozu ve margarinin sağlığa zararlı olduğunu söylemiş ve iddialarını tek tek ispatlamıştı. “Sağlıklı yaşam için tarhana için” demişti.
#GazetehaberiGeçen 10 yılda Avrupa Birliği ile birlikte Doğu Avrupa ülkelerinde başta Polonya olmak üzere yükseköğretimde büyük bir atak yapıldı. Makul öğrenim ücretleri, düşük yaşam masrafları ve Türkiye’ye yakınlığıyla dikkat çeken Doğu Avrupa ülkeleri, uluslararası öğrenciler için burslar da veriyor. Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS; Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Polonya, Romanya, Bulgaristan ve Rusya’da hükümet ve üniversiteler tarafından verilen bursları derledi.
#Doğu AvrupaTarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, dünyada yaşanan büyük israfa vurgu yaparak, porsiyonların küçülmesi önerisinde bulundu. Biz de israfın boyutunu inceledik ve bireysel olarak atabileceğimiz adımları listeledik. İsrafın boyutu büyük değil, çok büyük… Gıda israfı dünya çapında trilyon dolarlık bir sorun.
#Sürdürülebilir Ekonomi18 yılda hızlı bir büyüme yakalayan ve yakın gelecekte McDonalds’ı geçecek diye bakılan Chipotle Meksika Grill restoran zinciri için kötü günler 31 Ekim 2015 gecesi başladı. Şirket, ABD’nin ‘Salgın Hastalık ve Önleme Merkezi’nden (CDC) gelen haberle sarsıldı...
#ChipotleGIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Mersin limanındaki Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) pirinç ithaliyle ilgili kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini belirtti. Eker, ”Geçtiğimiz günlerde kamuoyunda da yer alan pirinç ile ilgili tartışmalarda bir üniversitenin laboratuvarından kaynaklanan bir yanlış ve teşhis var. Dünyada, ticarete konu GDO’lu pirinç üretimimiz yoktu. Orada tozlanma ve bulaşmadan ibaret bir şey vardı. Bu da ürünün kendisiyle ilgili değildi. Orada bir yanlışlık var. Onun açıklanmasını üniversiteden bekliyoruz” dedi.
Yeşilçam’ın Sultan’ı olarak anılan ünlü sanatçı Türkan Şoray, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) ve T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla hazırlanan kamu spotu ile vatandaşları dondurulmuş veya soğutulmuş gıdalar konusunda uyarıyor.
#Sultan