Bu yıl bir litre kaliteli sızma zeytinyağının üretim maliyeti 250-360 TL arasında değişiyor. Buna ambalaj, etiket, nakliye masrafları ve kâr payı da eklendiğinde bir litre zeytinyağının litresi tüketiciye 400 liradan ulaşıyor. TMMOB Gıda Mühendisler Odası, vatandaşa “Sosyal medyada satılan, etiketsiz, faturasız ürünleri tüketmeyin” çağrısında bulundu.
#ZeytinyağıLimon sosu neden yasaklandı sorusu, Tarım Bakanlığı'nın yapmış olduğu açıklama sonrası gündemde yer almaya başladı. Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan, limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzının yasaklanmasıyla ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından üretimine izin verilmeyeceğini söyledi. Kaplan, yıl sonu itibarıyla da bu ürünlerin raflardan ve masalardan kalkacağını belirtti. Peki, Limon sosu neden yasaklandı? İşte, o detaylar
#Limon SosuTarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan, limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzının yasaklanmasıyla ilgili yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından üretimine izin verilmeyeceğini söyledi. Kaplan, yıl sonu itibarıyla da bu ürünlerin raflardan ve masalardan kalkacağını belirtti.
#Limon SosuABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hazırladığı analiz raporunda, gıda zehirlenmesi gibi gıda kökenli hastalıkların yüzde 40’ının işe hasta gelen restoran veya gıda işletmesi çalışanlarıyla ilişkili olduğunu ortaya koydu.
#AbdTUSAF Başkanı Haluk Tezcan, bu yıl buğday ekim alanlarında yüzde 30’luk artış beklediklerini söyledi. Tezcan, “Dokuz yıldır tahıl ihracatında dünya birincisiyiz. Çin 2’nci kez yenilenen Tahıl Koridoru anlaşmasında en büyük alıcı ve hammadde toplamada dikkat çekiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin siloları dolu. Türkiye olarak bu yıl çok rahatız” şeklinde konuştu.
#Haluk TezcanKraliçe’nin cenaze töreninin yapıldığı İngiltere’de caddeler ve alışveriş merkezleri, pandemiden bu yana en sakin gününü yaşadı. Devlet daireleri ve okulların yanı sıra, Tesco ve Waitrose gibi süpermarket zincirlerinden Marks&Spencer gibi yaygın mağazalara, onbinlerce işletme dün Kraliçe II. Elizabeth’in anısına kepenk kapattı. Bazı pub’lar ve gıda işletmeleri cenaze töreninin sona ermesinin ardından akşam üzeri kapılarını açarken pek çok işletme gün boyu kapalı kaldı.
#İngiltereOkullarda öğrencilere tutumlu olmanın öneminin anlatılmak istendiği Yerli Malı Haftası ne zaman olduğu merak ediliyor. Yerli Malı Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerle birlikte öğrenciler yerli malı ürünlerinin önemini kavrarken, evlerden getirilen çeşitli yiyecek ve içeceklerle hoş sohbet ve festival havası renkli görüntülere sahne oluyor. Peki, Yerli Malı Haftası ne zaman kutlanır? İşte 2021 Yerli Malı Haftası etkinlikleri ve tarih bilgisi…
#Yerli Malı HaftasıPortör muayenesi, gıda temelli çalışan firmaların bir dönem zorunlu koştuğu belgeler arasında yer alıyordu. 2014 yılında yerini hijyen belgesine bırakan portör muayenesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın onayıyla yapılmaktaydı. Peki, hijyen belgesi öncesinde yer alan ve gıda işletmesi çalışanlarının almasının gerekli olduğu portör muayenesi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o detaylar
#PortörYaz gelince akla ilk o geliyor, 7’den 70’e herkes severek yiyor ama gıda sahtekarları dondurmaya da hile bulaştırıyor. Merdiven altı firmalar dondurmaya daha ucuza mâl olsun diye öyle malzemeler katıyorlar ki insan sağlığını hiçe sayıyorlar. Dondurma ile birlikte neler yiyoruz neler...
#DondurmaRamazan ayıyla birlikte gıda denetimlerini arttıracak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle bu dönemde tüketimi yoğunlaşan ekmek, unlu mamuller, tatlı ile et ve süt ürünlerine yönelik işletmeleri yakın takibe alacak. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü gıda denetim ekipleri, ramazanda 81 ilde denetimlerini yoğunlaştıracak. Kuryelerin de el temizliği, eldiven ve maske kullanımına özen gösterilmesi sağlanacak.
#GazetehaberleriRamazan ayıyla birlikte gıda denetimlerini artıracak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle bu dönemde tüketimi yoğunlaşan ekmek, unlu mamuller, tatlı ile et ve süt ürünlerine yönelik işletmeleri yakın takibe alacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıEğitim kurumlarında öğrenciye sunulacak hazır ambalajlı okul gıdası için 6 Eylül 2021'den itibaren Tarım ve Orman Bakanlığından onay alma şartı getirildi. Oyuncak olarak kullanılması muhtemel madde ve malzemeler okul gıdası ambalajı olarak kullanılamayacak. Okul Gıdası logosu bulunan ürünler, bakkal, market ve benzeri perakende işletmelerde de satışa sunulabilecek, perakende işletmelerde bu ürünlerin satılmasıyla tüketicilerin erişimi sağlanacak; uygulama, obezitenin önlenmesine katkı sağlayacak.
#Son DakikaTARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ’Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık’ projesini hayata geçirdiklerini belirterek, "Sadece Türkiye gıda israfını yüzde 2 iyileştirebilsek yaklaşık 360 bin ailenin 1 yıllık geçim giderlerini karşılayabiliriz" dedi.
#Gıda İsrafıTürkiye’nin ‘Beyaz Cenneti’ olarak tabir edilen Uludağ’a gelen turistler, genelde paket programlar dahilinde vakitlerini bölgede geçiriyorlar. Peki yerli ve yabancı turistler, kent ekonomisine ne kadar katkı sağlıyorlar? Bu soruyu BESOB Başkanı Arif Tak ve Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım’a sorduk. İşte konuyla ilgili görüşleri...
#Bursaİlk ve ortaöğretim seviyesinde eğitim alan öğrencilerin karnelerini alacakları ve kısa bir süre dinlenme imkanı bulacakları 15 tatil için beklentiler artmaya başladı. Yoğun ve yorucu geçen dönemi alacakları karne ve belgelerle noktalayacak öğrenciler 'sömestir', 'ara tatil' ve 'şubat tatili' olarak da bilinen 15 tatili dört gözle bekliyor. Peki, Okullar ne zaman 15 tatile başlayacak? 15 tatil ne zaman?
#15 Tatil Ne Zaman?Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Okul kantinlerindeki gıdalar için logo uygulaması, resmi-özel okul ve kurumlarında faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi işletmelerde satışı yapılacak bütün ürünlerin takibini, denetlenmesini ve izlenmesini kolaylaştıracak. Bakanlığımızın okul kantinlerinde satılacak gıda ve eğitim kurumlarındaki gıda işletmelerinin hijyen yönünden desteklenmesi konulu genelgenin uygulanması da böylece daha etkin hale getirilecek. Özellikle müfredatın hazırlanması ve ders paketleri içerisine yerleştirilmesiyle gıda okur yazarlığı, tüm Türkiye'de gerek hayat boyu öğrenme gerekse de diğer öğretim kademeleri açısından kritik bir tedbir olacak" dedi.
#KantinPortör muayenesi, özellikle gıda üzerine çalışılan sektörlerde, çalışanların yaptırması gereken önemli kontrollerden birisi olarak bilinmekteydi. 2014 yılına kadar gerçekleştirilen portör muayenesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kararıyla yerini hijyen belgesine bıraktı. Peki, hijyen belgesinden önce gıda işletmesi çalışanlarının almasının gerekli olduğu portör muayenesi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, o detaylar
#Portör Muayenesi