İstanbul Modern, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda tüm çocukları üretken ve yaratıcı bir geri dönüşüm projesi yapmaya davet ediyor. ‘Geri Dönüşüm Dostları’ adlı etkinlikle çocukları korona günlerinde evlerindeki plastik başta olmak üzere birçok kullanılmayan nesneyle oyuncak karakterler tasarlamaya çağırıyor. #sanatasarıl başlığını kullanarak sosyal medya hesaplarından paylaşılacak oyuncak fotoğrafları, müzenin internet sitesinde 18 Mayıs tarihine kadar yayımlanacak.
#İstanbul ModernAnkara’da yaşayan Ümit Hakan Karakaya’nın 7 yaşındaki kızı Elif’in oyuncaklarıyla ilk adımını bir yıl önce attığı ‘Hayalime Renk Ver Derneği’, bünyesindeki Oyuncak Kütüphanesi’yle 5 binden fazla oyuncağa ulaştı. Tamamen ücretsiz olan kütüphane, oyuncaklarla çocukların dünyasını renklendiriyor. Kütüphaneden kağıt toplayan dezavantajlı çocuklar da yararlanıyor.
#RenkCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Ekolojik Sanat" sergisini ziyaret etti. Ayrıca Emine Erdoğan, Ulucanlar Cezaevi Sanat Sokağı'nı da ziyaret ederek sanatçılardan bilgi aldı. Çevreci eserlerden büyük bir övgüyle bahseden Emine Erdoğan, "Hanımlar bu konuda çok becerikli" dedi.
#Emine Erdoğan‘Kral Şakir’ 23 ülkede yayımlanıyor. Kitapları 5 milyon okura ulaştı. Bir tek filmi 2 milyondan fazla izlendi. ‘Kral Şakir’ şimdi de ‘Şirinler’ ve ‘Angry Birds’ ile birlikte Birleşmiş Milletler’in Kalkınma Programı’na dahil edildi. Bu başarının mimarı Varol Yaşaroğlu’yla buluştuk: “Türkiye’de bir animasyon sektörü olsun diye mücadele ettim. 20 sene para kazanmamayı göze alarak bu işe başladım.”
#Varol YaşaroğluYoğun geçen okul dönemi sonrasında sömestir tatili dün başladı. Kış mevsiminde tatil yapacakların bir kısmı önceden biletlerini alırken, bir kısmı planlarını oluşturuyor. Uzmanlar sömestir tatilinde en çok tercih edilen yerleri Hurriyet.com.tr'ye açıkladı. İşte en çok tercih edilen yerler ve tatile çıkmayanlar için sömestir için yakın mekanlar...
#SömestirPlastiğin hammaddesi olan etilen polimer atık, ‘ithalatı yasak diğer atıklar’ listesine alındı. Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, “Birçok üründe kararın ardından fiyatlar artacaktır. Türkiye çöp ithalatını mevzuat ve denetimle önleyebilir, ithali yasaklayarak değil” dedi.
#GazetehaberleriSalgın öncesinde, İstanbul’un devlet okullarından gelen çocuklar İstanbul Modern’de sergileri gezip atölyelere katılıyordu. Pandeminin başlamasıyla bu etkinlikler çevrimiçine taşındı. Bu kez tüm Türkiye’den, hatta farklı ülkelerden çocuklar da bu etkinliklerde buluştu.
#Gazetehaberleriİzmir SEV öğrencileri dünya kaynaklarının hızla yok olduğu günlerde doğayı korumak için çareler üretiyor. İngilizce dersinde nesli tükenen hayvanları öğrenen, görsel sanatlarda geri dönüşümlü sanat objeleri üreten, Su Tüketim Projesini hayata geçiren öğrenciler, çevreyi koruma bilinciyle yetişiyor.
#Özel İzmir SEV İlköğretim KurumlarıYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilÇocukların oyun odaları genelde evin en dağınık alanlarıdır. Bu dağınıklığı ortadan kaldırmak da oldukça zordur. Öncelikle çocuklarınızı da bu çabanıza dahil etmelisiniz. Bu şekilde el birliği ile dağınıklığı ortadan kaldırmış ve kalıcı bir düzen sağlamış olabilirsiniz. Tabii bunun için bazı harika yollar vardır. İşte bazıları…
#ÇocukTürk Hava Yolları (THY), 2019 yılı sürdürülebilirlik raporuna göre geçen yıl hem çevreye hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağladı. 63 futbol sahası kadar toprak, 7 bin 935 adet ağaç ve 784 adet olimpik yüzme havuzunu dolduracak miktarda su kurtarılırken, alınan önlemler sayesinde tonlarca plastik kullanımının da önüne geçildi.
#Türk Hava YollarıGeleceğin yetişkinleri dünyayı iyileştirmenin yolunun doğayı ve çevreyi korumaktan geçtiğini Korona günlerinde daha da iyi kavradı. İzmirli öğrenciler, pandemi nedeniyle evde kaldıkları günleri değerlendirerek örnek olacak etkinliklere imza attı. Evlerinde meyve çekirdeklerini atmayıp ektiler, geri dönüşüm oyuncakları tasarladılar, can dostlarıyla selfiler çektiler, odalarında yeşil köşeler oluşturdular.
#Özel İzmir SEV İlköğretim KurumuKoronavirüs pandemisi nedeniyle alınan önlemler kapsamında online eğitimlerine evlerinden devam eden öğrencilerin aileleri ile teknolojiyi kullanarak eğlenceli vakit geçirebilmeleri ve teknolojiyle iç içe olmaları adına Bilfen İlköğretim Kurumları Bilişim Teknolojileri öğretmenleri hazırladıkları örnek çalışmaları duyurdu. Okul, evde ebeveynler ile birlikte yapılabilecek bu çalışmaların çocukların yaratıcılıklarının geliştirmelerine katkısı olacağını duyurdu.
#TeknolojiMimarlık öğrencileri Büşra Gizem Yılmaz ve Abdullah Doğmuş, doğup büyüdükleri Sancaktepe’de bulunan Veysel Karani Çocuk Parkı’nı inşaat ve fabrika atıklarını geri dönüştürerek elde ettikleri malzemelerle yeniden düzenledi. Sürdürülebilirlik ve ekolojiyi esas alan “Children’s Ladybug” (Çocukların Ateşböceği) projesi kapsamında Sancaktepe Belediyesi’nden destek alan genç mimarlar 1050 metrekarelik çocuk parkının çürümüş ve zarar görmüş alanlarını restore etti.
#GazetehaberleriDünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbulToplumsal önyargılarımız var. Bedensel veya zihinsel bir engeli olana ‘acıma’ hissiyle yaklaşıyoruz, üstelik bunu karşımızdakine de hissettiriyoruz. Halden anlayanlarımız pek az! Bu durum öylesine büyük bir iç isyana dönüştü ki, toplumumuzda yer alan Down sendromlu bireyler “Ben olmadan benim hakkımda asla!” dediler. Yani, “Benim hakkımda konuşma ve kendi kendine karar verme. Beni dinle!”
#Down SendromuGünümüz çocukları fantastik ve korku temaları içeren kitaplara bayılıyor, ancak bu türlerde yayımlanan yerli kitap sayısı oldukça az. Anne babalar da çocukları olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle bu tür kitaplara karşı mesafeli... Peki, çocuklar korku edebiyatından mahrum mu kalmalı? Elbette ki hayır. Çünkü çocuklar fantastik ve korku kitaplarından da en az diğer kitaplardan öğrendiği kadar çok şey öğrenir, öğrenirken de eğlenir.
#Göktuğ Canbaba