Çocukların hayalleri burada renkleniyor

Güncelleme Tarihi:

Çocukların hayalleri burada renkleniyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2022 22:11

Ankara’da yaşayan Ümit Hakan Karakaya’nın 7 yaşındaki kızı Elif’in oyuncaklarıyla ilk adımını bir yıl önce attığı ‘Hayalime Renk Ver Derneği’, bünyesindeki Oyuncak Kütüphanesi’yle 5 binden fazla oyuncağa ulaştı. Tamamen ücretsiz olan kütüphane, oyuncaklarla çocukların dünyasını renklendiriyor. Kütüphaneden kağıt toplayan dezavantajlı çocuklar da yararlanıyor.

Haberin Devamı

Ümit Hakan Karakaya, Ankara’da yaklaşık bir yıl önce 7 yaşındaki kızı Elif Karakaya’nın oyuncaklarıyla ‘Hayalime Renk Ver Derneği’ni kurdu. Kısa sürede bağışlarla 5 binden fazla oyuncağa ulaşan dernek, Yenimahalle Batıkent Yenibatı Mahallesi’nde de Oyuncak Kütüphanesi oluşturdu. Kütüphaneye gelen çocuklar, burada ücretsiz bir şekilde oyuncaklarla oynuyor istedikleri oyuncakları da kendileri için alabiliyor. Çocukların yüzünü oyuncaklarla güldüren ‘Hayalime Renk Ver Derneği’nin kurucusu Ümit Hakan Karakaya, derneğin yola çıkış hikâyesini ve çalışmalarını şöyle anlattı:

Çocukların hayalleri burada renkleniyor


HER GÜN YENİLERİ GELİYOR

“Hayalime Renk Ver Derneği olarak kullanılmış ihtiyaç fazlası oyuncakları toplayıp hayalini renklendirmek istediğimiz çocuklara iletiyoruz. Çocuk hakları, Birleşmiş Milletler Bildirgesi’ne göre çocuklar içir üstün haklardır. Oyun da çocuğun temel haklarından bir tanesidir. Biz de ‘oyuna ulaşamayan çocuklar için neler yapabiliriz’ diye düşündük. Kızımın oyuncaklarını derneğimize bağışlayarak yola çıktık. Şu anda elimizde 5 binden fazla oyuncak var. Her gün yeni oyuncaklar geliyor ve gidiyor.

TELEFONLA DEĞİL OYUNCAKLA

Kendi çocuklarımın dünyası telefona sığmıştı. Ekranda çok fazla vakit geçiriyorlardı. Fakat burayı açtığımızdan beri telefon ile çok daha az vakit geçiriyorlar. Çocuklarını getiren ebeveynlerden de aynı şeyi sık sık duyuyorum. Burası çocuklar için bir sosyalleşme alanı oldu. Burası paylaştıkça büyüyor. İçeride ne kadar çocuk olursa o kadar çok oyuncak geliyor ve en önemlisi o kadar büyük bir aile oluyoruz.

HEDEF 100 KÜTÜPHANE KURMAK

Oyuncak kütüphanelerinin sayısını 100’e çıkarmak ve bin kırmızı bisiklet toplayıp bisikleti olmayan çocuklara da bisiklet ulaştırmayı hedefliyoruz. Sadece dezavantajlı çocuklar ile değil onların aileleri ile ilgili de çalışmalar yürütüyoruz. Dezavantajlı kadınlara istihdam alanı açmak için sıfır atık felsefesiyle geri dönüşüm malzemelerinden oyuncak yapımı kursları düzenlemeye hazırlanıyoruz. Bir de ‘Hayal TIR’ı’ projemiz var. Hayal TIR’ı ile gezerek Türkiye’nin dezavantajlı bölgelerinde yaşayan çocuklar için sinema ve tiyatro gösterileri yapmak istiyoruz. Dorsesini aldık çekicisini de temin edebilirsek TIR’ımız da yola çıkacak. Kapalı kadın ceza evlerindeki çocuklarımıza da oyun alanları kuruyoruz. Elmalı Kapalı Kadın Cezaevi’ndeki iki çocuk için önümüzdeki hafta bir oyun alanı kuracağız. Cezaevi yönetimi ile anlaşma sağlandı.”

Haberin Devamı

Çocukların hayalleri burada renkleniyor

Kağıt toplayan çocuklar, kütüphaneyi ilk ziyaretlerinde ‘tepede güneş altında güneşte yanan çocuklar’ şeklinde bir resim çizerken, ikinci ziyaretlerinde ‘gökyüzünde renkli bulutlar, bir bisiklet ve çocuk’ çizdiler.

Çocukların hayalleri burada renkleniyor


KAĞIT TOPLAYAN ÇOCUKLARIN DA YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Haberin Devamı

‘Hayalime Renk Ver Derneği’ her gün birçok çocuğun hayatına dokunuyor ve hikâyeler biriktiriyor. Karakaya, bu hikâyelerden birisini şöyle anlattı: “Dört gün önce kağıt toplayan bir çocuk içeriye su istemek için girdi. Ona bir bardak su verdim ve ‘soğuk bir şeyler içmek ister misin’ dedim. Dışarıda kardeşlerinin beklediğini söyleyince onları da davet ettim. İçeride soğuk birer içecek içtikten sonra ‘burada ne iş yapıyorsunuz’ sorusuyla karşılaştım. Buradaki oyuncaklarla oynamaları için kurulan bir yer olduğunu onlara anlattım. Dört saat boyunca burada oyun oynadılar. Yıldız Savaşları filmindeki ışın kılıçlarını görünce çok heyecanlandılar. Işın kılıçlarıyla savaştıktan sonra birlikte resim çizdik. Buradan birer oyuncak araba alıp gittiler. Üç gün sonra ikinci kez yine geldiler.”

Çocukların hayalleri burada renkleniyor


ÖNCE DEZENFEKTEYE SONRA KÜTÜPHANEYE

Haberin Devamı

Vatandaşlar çocuklarının artık oynamadığı oyuncakları kütüphaneye bağışlayabiliyor. Oyuncaklar, bakım ve dezenfekte işleminden geçiriliyor. Bir kısmı kütüphanede kalırken bir kısmı da dezavantajlı mahallelerde yaşayan çocuklara dağıtılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!