Çocukken oynadıkları parkı atık ürünlerle yeniden yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Çocukken oynadıkları parkı atık ürünlerle yeniden yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2020 08:00

Mimarlık öğrencileri Büşra Gizem Yılmaz ve Abdullah Doğmuş, doğup büyüdükleri Sancaktepe’de bulunan Veysel Karani Çocuk Parkı’nı inşaat ve fabrika atıklarını geri dönüştürerek elde ettikleri malzemelerle yeniden düzenledi. Sürdürülebilirlik ve ekolojiyi esas alan “Children’s Ladybug” (Çocukların Ateşböceği) projesi kapsamında Sancaktepe Belediyesi’nden destek alan genç mimarlar 1050 metrekarelik çocuk parkının çürümüş ve zarar görmüş alanlarını restore etti.

Haberin Devamı

Maltepe Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi Abdullah Doğmuş ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nde mimarlık üzerine yüksek lisans yapan Büşra Gizem Yılmaz, geri dönüşüm konseptli “Building Future”(Geleceği İnşa Et) mimari yarışmasında ödüle layık görüldü. Yılmaz, atık küp numunelerinden “Kent Scrabble” oyununu tasarladı, Doğmuş ise geri dönüştürülebilir malzemelerle çocuk parkı hayalini projelendirdi. Yarışmanın sonunda projelerini birleştiren ikili Sancaktepe Belediyesi ile iletişime geçerek Veysel Karani Çocuk Parkı’nın restorasyonu için kolları sıvadı.

PARK KULLANILAMAZ HALDEYDİ
Doğmuş projeyi nasıl hayata geçirdiklerini şöyle anlatıyor: “Veysel Karani Parkı benim çocukken oynadığım uzun vakitler geçirdiğim bir bölge. Ancak yıllar içerisinde uyuşturucu kullananların merkezi haline geldi. Geceleri bölgede ateş yaktıkları için oyuncaklar kullanılamaz duruma geldi. Aileler de güvenlik kaygılarından ötürü çocuklarını bu zarar görmüş alana götürmemeye başladı. Projemizde inşaatlardan artık kalmış koruyucu ürünleri, uzun süre kalıcı olan boyaları kullandık. Parkın oyun alanlarını boyadık, renklerini değişitirdik, peyzaj yaptık. Oyuncak gruplarının tahrip olan yerlerini tamir ederek yanmaz ürünler uyguladık. Buranın çocuklar için yapılmış bir park olduğunu göstermek için turuncular, maviler, sarılar kullandık.”

Haberin Devamı

Çocukken oynadıkları parkı atık ürünlerle yeniden yaptılar

Parkın hemen arkasındaki istinat duvarının arka tarafına ebeveynlerin çocukları izleyebilmesi için peyzaj düzenlemesi yaptıklarını anlatan Doğmuş, parkı etrafındaki binaların bölgeye kuşbakışı baktıklarında ateşböceği görüntüsü görebilecekleri şekilde tasarladıklarını vurguladı.
Atık ürünleri ayrıştırma, elden geçirme ve uygulamanın toplamda dört aylık bir süredede tamamlandığını anlatan Doğmuş, hayata geçirdikleri parkı yaparken yeni atıklar oluşturmamaya dikkat ettiklerini söyledi.
Doğmuş, küçük beton küplerin üzerindeki harflerden kelime oluşturulabilen “Kent Scrabble” oyununun da çocuklar tarafından çok sevildiğini ekliyor.

BAKMADAN GEÇME!