Genetik haberleri sayfasında Genetik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 21013 Genetik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde biri 11, diğeri 8 yaşındaki iki kız kardeş, tıpta "heterokromi" olarak bilinen göz renklerinin farklılığıyla dikkati çekiyor. Eylül Berk, "Görmede bir sıkıntımız yok. Sadece işitmede biraz problemimiz var. Tedavi görseydik iyi olurdu. Bizi okulda, dışarıda görenler çok şaşırıyor, fotoğraf çekmek istiyor. Gözlerimizi seviyoruz. Bu bir Allah vergisi." diye konuştu.
#HeterokromiGençlerde kolon kanseri vakaları artışta. Bu artışın sebepleri söz konusu olduğunda akla ilk olarak beslenme ve aşırı kilo geliyor. Ancak sağlıklı beslenen, spor yapan, zinde gençlerde de kanser görülmesi, bulmacada henüz yerine koyamadığımız parçalar olduğu anlamına geliyor. Peki hangi faktörler etkili?
#SağlıkTam 2 yıl önce bugün bu köşeden, her ne kadar benim için yüzleşmesi ve yüksek sesle söylemesi çok zor olsa da meme kanserine yakalandığımı duyurmuştum. Niyetim benimle aynı yoldaki kadınlar ile dayanışmak ama en önemlisi de kanser ve meme kanseri konusunda farkındalık yaratmaktı. Zira meme kanseri bugün tüm kanser çeşitleri arasında görülme sıklığı en yüksek- akciğer kanserinden de fazla- kanser türü. Her 8 kadından biri ve oran bu kadar yüksek olmasa da erkekler de meme kanserine yakalanıyor. Farkındalığa dikkat çekmek içinse her yıl ekim ayında etkinlikler yapılıyor. Bu yıl Türkiye ve dünyanın alanında en başarılı cerrah, tıbbi ve radyasyon onkologları, psikolog, fizyoterapist, hemşire ve ‘survivor’ları Genç Birikim Derneği’nin Muş’ta düzenlediği 10. Onkoloji Günlerinde buluştu. Ben de oradaydım.
#KANSERHer ne kadar son yıllarda gri saç moda olsa da saçlarımızda beyazları görmeye başladığımız zaman hepimiz ‘Yaşlanmaya başladım’ diye panik yapıyoruz. Kimine 20’li yaşlarında aklar düşüyor, kimi 50 yaşında hâlâ üzüm gibi kapkara saçlarını savuruyor. Saçların beyazlaması yaşlanma sürecinin normal bir parçası… Genetik, beslenme, belirli sağlık koşulları ve yaşam tarzı da bu sürece katkıda bulunabiliyor. Peki saçların beyazlamasını yavaşlatabilir miyiz? Neden bazılarının saçı daha erken beyazlıyor? Stres gerçekten önemli bir faktör mü? Uzmanlarla konuştuk...
#Saç BeyazlamasıRize'nin Güneysu ilçesinde koronavirüs nedeniyle 9 ferdini kaybeden Genç ailesinin çağrıları üzerine devreye giren Sağlık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği genetik araştırmada ailede hastalığı tetikleyici genetik bir bulguya rastlanılmadı. 9 yakınını kaybeden Ali Genç (63), “Sağlık Bakanlığı bizim genimizi araştırdı ve sonucumuz temiz çıktı. Herhangi bir sıkıntı olmadığını söylediler. Bizim ailemizde ölen öldü, kalan fertlerimize de Allah uzun ömürler verdi. Ateş düştüğü yeri yaktı" dedi.
#RizeŞu önemli bilginin akıllarımıza adeta kazınması, iyice yerleşmesi lazım: “Yaşlanmak” bazılarının iddia ettikleri gibi “tedavi edilmesi gereken” bir “hastalık” falan değil, tam aksine “doğal, içten gelen, yavaşlatılabilen ve kontrol edilebilen ama önlenemeyen” biyolojik bir süreçtir.
#YaşlanmaŞizofreni hastalığı, genellikle genç yaşta başlayan, insanın giderek gerçeklerden ve kişilerarası ilişkilerden uzaklaşarak kendine özgü bir içe kapanım dünyasında yaşadığı; duygu, düşünce ve davranışlarda çok önemli bozuklukların görüldüğü oldukça ağır bir ruhsal bozukluktur. Şizofreni genetik mi sizler için derledik.
#ŞizofreniTürkiye’de yaşayan Suriyeli Fityan ailesinin yeni doğan bebekleri Abdurrahman, henüz 4 aylıkken yaşadığı ishal sorunu nedeniyle 2 yıl önce doktora götürüldü. Zayıflıktan ölüm eşiğine gelen Abdurrahman’ın iyileşmeyen ishal sorununu araştırmak için yapılan testlerde ise dünyada adı konulmamış bir genetik mutasyon sonucu hastalığın oluştuğu tespit edildi. Araştırma sonucu ise dünyanın sayılı tıp dergilerinden ‘Nature dergisinde’ yayınlanarak tıp literatürüne girdi.
#MutasyonTürkiye’de yaşayan Suriyeli Fityan ailesinin yeni doğan bebekleri Abdurrahman, henüz 4 aylıkken yaşadığı ishal sorunu nedeniyle 2 yıl önce doktora götürüldü. Zayıflıktan ölüm eşiğine gelen Abdurrahman’ın iyileşmeyen ishal sorununu araştırmak için yapılan testlerde ise dünyada adı konulmamış bir genetik mutasyon sonucu hastalığın oluştuğu tespit edildi. Araştırma sonucu ise dünyanın sayılı tıp dergilerinden ‘Nature dergisinde’ yayınlanarak tıp literatürüne girdi.
#MutasyonSAĞLIK Bakanlığı, Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığı taşıyıcılığı olan bireyleri saptamak amacıyla Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Genetik Hastalıklar Tarama Laboratuvarı faaliyete geçti. 81 ilde çiftlerden alınan kan örnekleri, laboratuvarda incelenerek, çiftlerin taşıyıcı olup olmadığı belirlenecek.
#Ankaraİnsan başına kötü bir şey geldiğinde, bir tek kendisinin sınandığını düşünüyor ama gerçek öyle değil. Biliyorum ki herkesin sınavı başka. Birbirimize destek olmak, güç vermek önemli. Tüm bu süreçte öğrendiğim bir şey daha var. Genetik yatkınlık dışında, ne kadar inkâr etsek de kanseri sinir, stres, endişe, kaygı, sağlıksız beslenme-uyku, ölçüsüz sigara-alkol tüketimi, hava kirliliği gibi ‘kendi hatalarımız’ ile biraz da biz besliyoruz. ‘Erken teşhis hayat kurtarır’ diyerek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz ama farkına varmamız gereken bir şey daha var; o da yaşam biçimimiz ve kalitesi...
#Kanserİngiltere'deki bilim insanlarının yaptığı araştırma erkeklerin vücudunda şimdiye kadar keşfedilmemiş bir genin X ve Y kromozomlarını kontrol edip bebeğin cinsiyetine etki ettiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre bebeğin cinsiyeti babanın ailesindeki kız ya da erkek çocuk sayısına bağlı.
#Bebek CinsiyetiAvustralya'da 18 yıl önce görülen bir cinayet davası bugün yeniden gündemde. Bilim insanları, dört çocuğunu öldürmekle suçlanan bir kadının masumiyetini ispatladıklarını savunuyor. Kadının akıbeti henüz belli değil ama hikaye okuyanın aklına durgunluk veriyor.
#Kathleen FolbiggGeçen hafta göz altı morluklarının nedenlerini ele almıştım. Genetik yatkınlık, dolaşım bozuklukları, alerjiler, uykusuzluk ve hatta ekran başında geçirilen uzun saatler... Tüm bunlar, göz altlarımızı olduğundan daha koyu ve yorgun gösterebilir. Peki, bu durumun bir çözümü var mı? Neyse ki günümüzde bilim ve estetik dermatoloji, göz altı morluklarını hafifletmek için pek çok etkili yöntem sunuyor. Bugün, bu morluklarla vedalaşmanın yollarını konuşalım!
#Göz Altı MorluklarıAdana'da, ‘British shorthair’ cinsi 3 yaşındaki kedi 'Duman', kısırlaştırma işleminin ardından götürüldüğü veterinerde yapılan kontrollerde nadir görülen bir doğumsal üreme anomalisi olan ve çift cinsiyet anlamına gelen ‘hermafrodit’ olduğu anlaşıldı. Kedinin ameliyatını yapan Veteriner Hekim Mete Betin, literatürde bu durumun kedilerde 6 milyonda 1 görüldüğünü söyledi.
#AdanaAdana'da, ‘British shorthair’ cinsi 3 yaşındaki kedi 'Duman', kısırlaştırma işleminin ardından götürüldüğü veterinerde yapılan kontrollerde nadir görülen bir doğumsal üreme anomalisi olan ve çift cinsiyet anlamına gelen ‘hermafrodit’ olduğu anlaşıldı. Kedinin ameliyatını yapan Veteriner Hekim Mete Betin, literatürde bu durumun kedilerde 6 milyonda 1 görüldüğünü söyledi.
#AdanaEmre Altuğ şu sıralar heyecanlı bir hazırlık içerisinde. “Bir Pop Masalı” adlı müzikal için çalışmalarını sürdüren sanatçıyla yeni projesinin detaylarını konuştuk. Seyircileri 70 yılı kapsayan bir pop serüvenine çıkaracak olan Altuğ, proje için “Büyülü bir masal” diyor.
#Emre AltuğTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2001’de yüzde 2.38 olan doğurganlık hızı, 2023’te en düşük seviyesine, 1.51’e geriledi. 2004-2023 yılları arası boşananların sayısında yüzde 89’luk artış, evlilik oranlarında ise yüzde 10’a yakın bir azalma var. Zaten bu nedenlerle de 2025, “Aile Yılı” ilan edildi. 14 Şubat Sevgililer Günü vesilesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da mizahi bir yaklaşımla, “Seviyorsan git evlen bence” paylaşımı yaptı. Ocak ayı itibarıyla doğum yapanlar ile evlenenlere maddi destek paketleri de yürürlükte. Peki ya sosyal çalışmalar? Kadına yönelik aile içi şiddetin arttığı bir dönemde ailenin güçlendirilmesi ve doğum hızının artırılması sadece maddi yardımla mümkün mü? Konuyu, yaptıkları saha araştırmalarını bakanlığa da sunan, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile konuştuk.
#Aile Yılıİngiltere Essex’te yaşayan Gill Nibbs, 55 yaşında gayet sağlıklı bir kadındı. Son zamanlarda sık tuvalete çıkmaya, kilo kaybetmeye ve sırt ağrılarından şikâyet etmeye başladı. Bu semptomlar doktorlar tarafından diyabete bağlandı ama Gill, bir süre sonra pankreas kanserinden hayatını kaybetti. Annesini kaybeden kızı Lucy, ölümcül pankreas kanserinin hayati uyarı işaretleri hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını istiyor.
#KanserDudaklarımız, yüzümüzde ilk dikkat çeken noktalardan biri olarak gülümsememizin, ifademizin ve genel yüz dengemizin önemli bir parçasını oluşturur. Yaş aldıkça ve hormonların etkisiyle dudakların şekli ve hacmi değişir. Bu yazıda zaman içinde dudakların nasıl farklılaştığına, diş yapısının dudak şekline nasıl etki ettiğine ve gençleştirme yöntemlerine değineceğiz.
#Dudak ŞekliO ne kadar da zarif, ölçülü ve güzel değil mi? Tek bir adımını bile düşünmeden atmıyor... Bir tek hareketi bile hatalı değil. Giyinmesi, gülümsemesi, insanlarla iletişim kurarken takındığı tavırlar, konuşma biçimi.
#Kate MiddletonKanser her geçen gün daha fazla genç kadını etkiliyor. Başta meme kanseri olmak üzere tiroid, rahim ağzı, ince bağırsak ve böbrek kanserleri genç kadınlarda daha fazla görülmeye başladı. Peki bunun sebebi ne? Uzmanlar bir hormonun merkezi bir rol oynadığı düşünüyor.
#Gençlerde KanserHakkari'nin Çukurca ilçesinde biri 11, diğeri 8 yaşındaki iki kız kardeş, tıpta "heterokromi" olarak bilinen göz renklerinin farklılığıyla dikkati çekiyor. Eylül Berk, "Görmede bir sıkıntımız yok. Sadece işitmede biraz problemimiz var. Tedavi görseydik iyi olurdu. Bizi okulda, dışarıda görenler çok şaşırıyor, fotoğraf çekmek istiyor. Gözlerimizi seviyoruz. Bu bir Allah vergisi." diye konuştu.
#HeterokromiKanser annesini, anneannesini, babaannesini ve dedesini aldı, sonra onu da buldu. Kanser yüzünden bacağını kaybetti, henüz 13 yaşındayken doktorlar yaşama şansının yüzde 50 olduğunu söyledi. Ancak o pes etmedi, iyileşmek için her şeyi yaptı. Şimdi 32 yaşında ve beşinci Paralimpik Olimpiyatlarına hazırlanıyor.
#Amy Conroyİstanbul’da bilim insanları, neoadjuvan kemoterapiye direnç gösteren meme kanseri hastalarına yönelik kişiye özel tedavi yöntemleri geliştirmek için genetik araştırma başlattı. Araştırmanın yürütücülüğünü üstlenen Doç. Dr. Selman Emiroğlu, tedaviye dirençli hastalar için genetik biyobelirteçlerin belirlenmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak bu alandaki çalışmaların kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir değişim olabileceğini ifade etti.
#Meme Kanseriİtalya'da en yaşlısı 114 yaşında olan gönüllülerin bağırsak bakterilerini analiz eden bir araştırma kapsamında 100 yaşına kadar yaşayan insanlar inceledi ve bu asırlık insanların bağırsaklarında dört tür bakterinin bol miktarda bulunduğunu keşfedildi. Bu bakterilere 'Uzun Ömrün Dört Atlısı' deniyor ve onları çoğaltılabilmek mümkün. Peki bunun için ne yiyip içelim? İşte o ilginç araştırmanın detayları ve uzun yaşamın sırları...
#SağlıkBaşlıktaki üzücü ifade bilimsel araştırmaların sonucu. Duke Üniversitesi’ndeki araştırmacıların çalışmalarına göre yaygın ev ürünlerindeki kimyasallara daha fazla maruz kalan köpeklerin mesane kanseri olma olasılığı daha yüksek. Aynı araştırmaya göre aynı evlerde yaşayan ve evcil hayvanlarıyla genetik benzerlikleri olan insanlar için de benzer sonuçlar görülebilir.
#Duke ÜniversitesiÖlümcül bir patojen ailesine ait olan ve daha önce hiç görülmemiş bir virüs ABD'yi alarma geçirdi. 'Camp Hill' isimli bu virüs henüz hiçbir insana bulaşmadığı için hakkında çok az şey biliniyor ancak uzmanlar virüsün bulaşması durumunda tüm insanlığı tehdit edebileceğini düşünüyor.
#Camp HillKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Sönmezer, gebe kalma ihtimalinin yaş ile birlikte giderek düştüğünü, Türkiye’de 1.51’lere kadar gerileyen doğurganlık oranının ileriki yıllarda daha da olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu.
#Prof. Dr. Murat SönmezerYeni araştırmalar, karaciğerin kritik işlevlerine rağmen birçok kişinin karaciğer fonksiyonlarında bozukluk yaşadığını ve bunun farkında olmadığını gösteriyor. Özellikle karaciğer kanseri vakalarında dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Hastalık son 20 yılda 81 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı ve bu sayının 2040 yılına kadar yüzde 10 daha artması bekleniyor. Uzmanlar ise bu durumu ‘sessiz salgın’ olarak tanımlıyor. Peki, bu tehlikenin ardında yatan sebepler neler?
#SağlıkRiskli hastalıklarla mücadele eden çocukların hayallerini gerçeğe dönüştürerek iyileşme süreçlerine umut olan uluslararası oluşum Make-A-Wish’in 2000 yılından bu yana Türkiye faaliyetlerini yürüten Make-A-Wish Türkiye/Bir Dilek Tut Derneği, dilek gerçekleştirmenin Türkiye’deki durumunu ve hayati risk taşıyan hastalıklarla mücadele çocukların hastalık gruplarını inceleyen 2024 Prevalans Araştırması raporunu yayımladı.
#2024 Prevalans Araştırma SonuçlarıDijital dünyadaki gelişmeler elbette insanoğlunun tahmin etmeyeceği şekilde hızla devam ediyor. İnsanlık amaçsız bir şekilde keşfetmiş olduğu dijital mecralara karşı öngörüsüz bir şekilde hem şaşkınlık, hayranlık ve bir çok düşünsel kargaşayla yaklaşıyor. Bu bağlamda dijital mecraların üretmiş olduğu kasıtlı ve kasıtlı olmayan örtük içerik sunumları insan davranışları üzerinde özellikle de çocuklar üzerinde travmatik sonuçlar oluşturabiliyor.
#Konuk YazarBağışıklık sistemini harekete geçiren mRNA aşıları, genetik alanında yaşanan gelişmeler, yapay zekânın devreye girmesi ve akıllı moleküllerle birlikte kanserle mücadelede bugün umut veren yenilikler yaşanıyor. Genç erkeklerde ve genç kadınlarda kalın bağırsak, pankreas gibi bazı kanser türlerinin görülme oranı yükselse de uzmanlara göre tedavi şansı da her geçen gün artıyor.
#KanserGüçlü sesi, sayısız hit şarkısı ve konserleriyle müziğe damgasını vurdu. Yıllarca genç kızların ideal damat adayı, ailelerin beyefendi sanatçısı oldu. Yeni şarkısı ‘Öpseydin Yaralarımdan’ı çıkaran Erol Evgin’le şarkısını, aşkı, şimdiyi, geçmişi ve elbette her zaman çok iyi koruduğu formunu konuştuk. Genetiği, prensipleri, asla bozmadığı çizgisi belki de onun en büyük gençlik sırları. “Tavırlarımı değiştirecek ya da yolumu şaşıracak kadar hırs yapmadım” diyor.
#Erol EvginDoktor olmayı hayal eden Tina Holt, 21 yaşındayken hafif bir baş ağrısının ardından felç geçirdi. 7 ay hastanede yattı, bir tarafı felçli kaldı. Konuşamaz, yemek yiyemez ve hatta yardım almadan tek başına hareket edemez hale geldi. 9 yıldır da felcin etkilerinde kurtulmaya çalışıyor. Gençlerde felç vakalarının artışın altında neler yatıyor? Felcin erken belirtileri nelerdir?
#FelçAnkara Hematoloji ve Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, “Kanserde yapay zekâ çağı başlamıştır ve hızla ilerlemektedir. Yapay zekâ, kanser yönetimini çok farklı bir noktaya evirmekte; tanı, tedavi, takip ve yeni moleküllerin geliştirilmesi konusunda her alanda çok ciddi katkılar sağlayacaktır” dedi.
#Ankara Hematoloji Ve Onkoloji Derneği