Afet bölgesi ilan edilmesi durumunda ne gibi durumlarla karşı karşıya kalındığı merak ediliyor. Son olarak geçtiğimiz aylarda deprem bölgesinde pek çok il afet bölgesi olarak ilan edilmişti. Bu kez ise Karadeniz Ereğli, afet bölgesi olması ile gündeme geldi. “Afet bölgesi ilan edilince ne olur?” sorusu ile ilgili araştırmalar hızlandı. Peki, Afet bölgesi ilan edilmesi ne demek, ne anlama geliyor? İşte, o detaylar
#Genel Afet BölgesiKahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası 11 il afet bölgesi ilan edilmişti. 3 Nisan Pazartesi günü 6 il daha afet bölgesi statüsüne alındı. Bu olayla beraber “Afet bölgesi ilan edilince ne olur?” sorusu ile ilgili araştırmalar hızlandı. Yapılan hasar tespit çalışmaları doğrultusunda Bingöl, Kayseri, Mardin, Tunceli, Niğde, Batman da Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi kabul edildi. Peki, Afet bölgesi ilan edilmesi ne demek, ne anlama geliyor?
#Genel Afet BölgesiSon dakika haberine göre; AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Çelik, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Elazığ da deprem bölgesi olacak. Dolayısıyla 10 il değil 11 il olarak zikredeceğiz” dedi. “Vatandaşlarımız çeşitli bölgelerde kiralara, bazı şeylere fahiş zamlar yapıldığını ifade ediyor. Bunlara müsaade etmeyeceğimizi ifade etmek isterim” diyen Ömer Çelik, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ilerleyen günlerde afet bölgelerine ikinci bir ziyareti olacak” ifadelerini kullandı. Çelik ayrıca, 10 bin TL’lik yardımların hesaplara yatırılmaya başlandığını duyurdu.
#AK PartiTrakya'dan giriş yapan soğuk hava dalgası Marmara, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz'de etkisini gösterecek. Meteoroloji, 6 ile turuncu, 38 ile sarı kodlu alarm verdi. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Sabah evden çıkarken kalın montunuzu paltonuzu ve şemsiyenizi almayı unutmayın." dedi. Öte yandan İstanbul’un Anadolu Yakası'nda kar yağışı başladı. Kar yağışı özellikle Çekmeköy, Sultanbeyli, Kartal ilçelerinde etkili oluyor. İstanbul'da etkili olan lodos ve şiddetli yağış da hava ulaşımında aksamalara neden oluyor. Uçaklar havada tur atarken, yakıt kritiğine giren uçaklar ise başka havalimanlarına iniş yapmak zorunda kaldı. Kocaeli'de tekneler batarken evlerin çatıları uçtu. İşte yurt genelinde beklenen hava durumu tahmini...
#MeteorolojiMeteoroloji Genel Müdürlüğü son tahmin raporunu yayınladı. Yayınlanan rapora göre bugün 1 ile turuncu kodlu uyarı, 2 ile sarı kodlu uyarı geldi. 2 gündür süren yağışlar yarın yurda gelecek soğuk hava dalgasıyla kara dönüşecek. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen hafta sonuna dikkat çekerek sıcaklıkların 12 derece birden düşeceğini açıkladı. Öte yandan AKOM, İstanbul için fırtına ve karla karışık yağmur uyarısında bulundu. İşte beklenen hava durumu tahmini...
#Karİç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Buna göre; yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara 96 bin lira ceza verilecek, sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak ve araç aynı süreyle trafikten men edilecek. Çarşı ve mahalle bekçisi durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah bulunduğu hususunda yeterli şüphenin varlığı halinde, zarar verilmesini önlemek amacıyla kişiyi yoklama suretiyle elle dıştan; araçların ise dışarıdan bakıldığında içerisi görünen bölümlerini kontrol edebilecek. İşte detaylar...
#Yetkisiz ÇakarMeteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Marmara Bölgesi'nde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, 23 Kasım Cumartesi gününden itibaren Trakya’dan başlayarak 10 ila 12 derece azalacağını bildirdi. İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada da cumartesi gününe dikkat çekilirken şiddetli yağmur ve fırtana uyarısında bulunuldu. İstanbul Valisi Davut Gül, sokakta kalan İstanbulluların uygun yerlerde konaklatıldığını belirterek görenlerin 112'ye ihbarda bulunması çağrısında bulundu.
#Meteoroloji Genel MüdürlüğüMeteoroloji Genel Müdürlüğü yurdun büyük bölümünü "sarı" kodla uyardı. Aralarında Ankara, İstanbul ve İzmir'in de olduğu 50 kentte fırtına ve kuvvetli yağış bekleniyor. Yetkililer sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması konusunda uyardı. Meteoroloji ve AKOM'un uyarılarının ardından İstanbul bir anda kara bulutlarla kaplandı ve beklenen sağanak yağış başlarken trafik yoğunluğu yüzde 90'ı buldu. Öte yandan Antalya'nın 6 ilçesinde ise yarın eğitime 1 gün ara verildi.
#MeteorolojiAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak. Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos’ta, demir yolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir” dedi.
#AFADUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Evrensel Posta Birliği Bölgesel Strateji Forumu’nda konuştu. Bakan Uraloğlu "Mazisi Evrensel Posta Birliği’nden 34 yıl öncesine dayanan posta ve telgraf teşkilatımız; birliğin kurucu üyelerinden biri olarak her dönemde yakın iş birliği içerisinde olmuştur” dedi.
#Abdulkadir UraloğluCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulunuyor. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Orta Vadeli Program'ın (2025-2027) tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu. OVP'de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,5'e, 2025'te yüzde 17.5'e, 2026 yılında da yüzde 9.7 ile tek haneye, 2027 yılında yüzde 7'ye düşmesi bekleniyor.
#Mehmet Şimşek200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık ve gördük ki bu şehirdeki toplam ev sayısının beşte biri, yani yaklaşık 1,5 milyon ev sağlıksız durumda. Olası bir depremde 600 bin konutun ilk dakikalar itibarıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gördük. Yani yaklaşık 2,5 milyon insanımız çok ciddi risk altında yaşıyor" dedi.
#Murat KurumEn düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya çıkarılmasını da içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
#Vergi KanunuAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilecek. Yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek.
#Cumhurbaşkanlığı KararnamesiYapılan son hava durumu tahminlerine göre; Marmara, Ege, Batı ve Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzeyi gök gürültülü sağanak yağışlı olacak. Yağışların; Marmara'nın güney, Ege'nin kuzey ve Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor. Peki bir anda oluşan yağmurun nedeni ne? Kaç gün sürecek? Sıcaklık kaç derece düşecek?
#Hava DurumuBir haftadır süren bahar havası yurt genelinde yerini fırtına ve sağanak yağışlara bırakıyor. Bugün ise 15 ilde sarı kodlu alarm verildi. Meteoroloji’nin yağış uyarılarının ardından Ankara, Balıkesir, İzmir, Kocaeli, Edirne, Ağrı'da etkili olan dolu ve sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. AFAD, yaptığı paylaşımda sel uyarısında bulunurken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul, Ankara dahil il il uyarıp saat verdi. Orhan Şen, paylaşımında "Yağışlar kuvvetli ve çamur şeklinde yağabilir. Dışarıda çamaşır bırakmayın" notunu düştü. İşte haftalık hava durumu tahmini...
#MeteorolojiÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süha Özden, Çanakkale'nin Yenice ilçesinde dün meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Bu depremin Marmara içerisinde yer alan ve bir sismik boşluk halinde bulunan, 1766 depremi sonrası deprem meydana gelmeyen alanla doğrudan bir ilişkisi bulunmamaktadır. Bu tür bir deprem orada oluşabilecek 7'nin üzerindeki bir depremi tetiklemez. Ancak bütününü düşündüğünüz zaman Marmara Bölgesi'nin içerisinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey ve güney kolunun bugün baktığımız zaman genel anlamda bir stres yüklediğini görüyoruz. Dolayısıyla buradaki faylardan veya fay segmentlerinden herhangi biri üzerinde büyük bir deprem olasılığı her zaman var ama birbirlerini doğrudan etkilemeleri söz konusu değil" dedi.
#Deprem6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#DepremSon yüzyılda yaşadığımız afetler ve sonrasında çıkarılmaya çalışılan dersler bugün tekrar gündemimize geldi. Asırlar boyunca toplumlar afetler ile mücadele ederken neden zarar görebilirliğimiz edindiğimiz tecrübeler ile azalmıyor? Neden her defasında yaşanılan olayın şiddeti konuşuluyor? Ya da bizler yönetilebilecek acil durumları yönetemediğimizde olayın şiddetini ve büyüklüğünü konuşarak sorumluluklarımızdan kurtulmaya mı çalışıyoruz? Oysa ki benzer durumlarda daha az zarar gören toplumlar ve yönetim şekilleri örnekleri varken. Sorunun derinliklerine inince karşımıza çıkan en önemli bulgu eğitim. Yani içselleşmemiş, eyleme ve davranışa dönüşmemiş eğitim.
#Konuk YazarKilis'te depremzedeler için yapılan konutların kura çekimi ve hak sahiplerine teslim törenine katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Depremzede hiçbir vatandaşımızın evsiz kalmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi.
#Ali Yerlikaya