Ramazan denince akla gelen birkaç lezzet vardır: Ramazan pidesi, hurma ve güllaç. Özellikle güllacın fanatikleri çoktur ama herkesin güllaç yapma yöntemi de diğerlerinden farklıdır. Kimi cevizli yapar, kimi üzerine nar tanesi koyar, kimi de gül suyu ekler, kimi de sadece süt, şeker ve güllaç yaprakları kullanır. Sizin için iyi bir güllaç yapmak için bilmeniz gereken ipuçlarını derledik. İşte enfes güllacın sırları ve nefis bir güllaç tarifi...
#Güllaç Nasıl YapılırBaklava ve benzeri şerbetli tatlılar, mutfağımızda geçmişten günümüze en sevilen lezzetlerin başında geliyor. Bu tatlılar çoğu zaman hazır alınsa da özellikle bayram dönemlerinde birçok kişi de tatlısını evde yapıp afiyetle tüketmek istiyor. Ancak baklava yufkası açmak herkesin harcı değil, ustalık istiyor. Tabii bir de iş hayatının vaktimizin önemli bir kısmını aldığı bu zamanlarda baklava yufkası açmanın zorluğu katlanıyor. İşte evde kendi tatlısını yapmak isteyen ancak buna vakit ya da imkan bulamayanlar için hazır baklava yufkaları son birkaç yıldır market raflarındaki yerini aldı. Peki hazır baklava yufkasıyla baklava yapmanın püf noktaları neler? Cevabı hemen aşağıda…
#BaklavaOsmanlı Saray Mutfağı'nda ferahlatıcı etkisi olduğu için mutlaka eklen gül suyu hem yapraklara hem de süt içerisine eklenerek katılmaktadır. Ekseriyetle Ramazan ayında rağbet edilmesi sebebiyle, Ramazan ayının denk geldiği mevsime göre üzeri süslenir. Bilhassa nar ile süslenmesi geleneksel tercih olsa da diğer göz alıcı renklere sahip olan çilek, kızılcık gibi meyvelerle veya ceviz, antep fıstığı ile de süslenebilir yahut sade olarak da servis edilebilir. Bunun yanında sarma güllaç da yaprakların sütle ıslatılıp yumuşatılması sonrası yapılan başka bir türüdür. Uzmanlar içerdiği protein, B ve E vitaminleri nedeniyle güllacın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu, oruçtan ötürü düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğunu ifade ediyorlar.
#GüllaçRamazan ayının gelmesi ile beraber, iftar sofralarının baş tacı olan güllaç tarifleri de internette en fazla araştırılan konulardan biri haline geldi. Özellikle iftar hazırlığı yapan ev hanımları, lezzetli ve yapımı kolay güllaç tariflerini araştırıyor. Peki, güllaç nasıl yapılır? Lezzetli güllacın püf noktaları nelerdir? İşte, midenizi yormayacak, yapımı kolay ve pratik güllaç tarifleri...
#Güllaç Nasıl Yapılır?Güllaç, Ramazan ayının en çok tüketilen tatlısı olmaya devam ediyor. Peki, pratikliğinin yanı sıra şerbetli ve unlu tatlılara oranla daha hafif olması nedeniyle de tercih edilen Güllaç tarifini kakao ve çikolatayla denediniz mi? Ramazan ayı denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biri olan geleneksel lezzetin kakaolu halini sizler için derledik. İşte, çikolatalı ve kakaolu Güllaç tarifi!!
#GüllaçGüllaç tarifi, Ramazan ayının en çok aranılan tatlı tariflerinden biri olarak göze çarpıyor. Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden Güllaç, Ramazan ayının müjdecisi, bereketi ve geleneğidir. Peki, çeşitli süslemelerle hem göze hem damağa hitap eden, hafif bir lezzet olmasına rağmen tatlı ihtiyacını karşılayan Güllaç nasıl yapılır?
#GüllaçRamazan ayının sıcak ve uzun günlere denk gelmesi iftar sofralarının da kimyasını değiştirdi. Ramazanla özdeşleşmiş hurma ve güllaç gibi alışıldık lezzetler sofralarda alışılmadık şekillerde yer almaya başladı. Hurmanın ve güllacın serinlemiş, hatta buz tutmuş halleri bu ramazanın yıldızı. İftar saatlerinde sıcakta çabuk bozulan hurma yerine buzlu hurma ve klasik güllaç yerine dondurmalı güllaçla serinlemek de mümkün.
Hazmı kolay ve hafif bir tatlı olan güllaç, bu özelliğiyle ramazanla özdeşlemiş bir lezzet. Ancak bu tatlıyı yapıldıktan sonra hemen yemek gerekiyor. Güllaç alırken mutlaka beyaz renkli, ince ve parlak olmasına dikkat edin. Havadar, aşırı güneş almayan ve rutubetsiz bir ortamda saklayın.