17 Ağustos 1999 depremi üzerinden tam 23 yıl geçmiş, geçen yıllarda Elazığ, Van İzmir, Malatya depremlerini de yaşamış bir toplum olmamıza rağmen ve yine de deprem afetinin yıkıcı etkilerini unutmaya başlamışken ne yazık ki ülke gündemi tekrar deprem ve afet yönetimi kavramlarını tartışır oldu.
#Konuk YazarGelecekte iş dünyası beklediğiniz gibi bir yer olmayabilir. Hatta sadece birkaç yıl içinde sizden yeni beceri ve bilgiler beklenebilir. Artan iletişim olanakları, sayısallaşan dünya ve akıllı makinelerin yükselişi sektörleri dönüştürürken, geleceğin yeni nesil çalışanlarından beklenilenleri de kökünden değiştiriyor. Peki, 2020’lerde iş dünyasında hangi beceriler ortaya çıkacak? Bu değişime nasıl ayak uydurabiliriz? Cevap bu konuda hazırlanan en kapsamlı raporlardan biri olan ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’de. Phoenix Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Gelecek Enstitüsü’nün yakın zamanda yayınladığı ‘Gelecek Meslekleri için Beceriler 2020’ raporunda önümüzdeki 10 yılda iş dünyasında belirleyici olacak 10 beceri ele alınıyor. IBM, Walt Disney, Electronic Arts gibi dünyanın alanlarında önde gelen şirketlerinin yanı sıra Stanford Üniversitesi uzmanlarının desteğiyle hazırlanan raporda, becerilerin değişmesine neden olan altı neden de sıralanıyor.
#İş DünyasıÖnümüzdeki aylar içerisinde başvuracağınız programları ve üniversiteleri belirleyeceksiniz. Peki, sağlıklı sonuç verecek tercih yöntemleri hangileri, nelere dikkat edilmeli? Önce şunu vurgulamak isterim: karar sürecinde öğretmenlerinizden, ailenizden, arkadaşlarınızdan, birçok kişiden fikir alacaksınız. Herkesi, onları kırmadan, gücendirmeden dinleyin, sonra kararınızı kendi başınıza, ‘Ailemin ne istediğini anladım, arkadaşlarımın neye heves ettiklerini öğrendim, peki ama ben ne istiyorum?’ diye düşünerek, kendinizi sorgulayarak oluşturun.
#ÜniversiteProf. Dr. Ayşe Soysal, Boğaziçi Üniversitesi’nin bir önceki rektörü. Prof. Dr. Soysal tam 40 yıldır bu üniversitede. Öğrenci asistanlığında başladığı üniversitede, bölüm başkanlığı, dekanlık, rektörlük yaptı, yaklaşık bir yıl önce de emekliye ayrıldı. Şimdi farklı yerlerde hocalığı sürdürüyor, ders veriyor.
#Prof. Dr. Ayşe SoysalHürriyet İK’nın 1 Ekim 1995 tarihinde yayımlanan 1. sayısında bu yana tam 1.000 sayı geçti. Toplam 19 yıl eder. Bu 19 yılda çalışma hayatı da insan kaynakları da büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdi. O zaman birçok şirkette personel müdürlüğü yerini insan kaynakları departmanına bırakmıştı ama çoğunlukla bu bir tabela değişikliğinden ibaretti, bugün ise insan kaynakları, şirketlerde stratejik bir ortak olarak konumlanıyor. 19 yıl önce yeni yeni konuşulan kavramlar bugün yerine oturmuş durumda. İK, 19 yılda nereden nereye geldi, sektörün deneyimli isimleri ile konuştuk.
Tercih yaparken puan ve bölüm sıralaması kadar, o okulun kontenjanı da çok önemli. Bu nedenle, tercih sırasında kontenjanları dikkate almakta yarar var. Listenizi hazırlarken, en çok istediğiniz bölümden en az istediğiniz bölüme doğru puan farkı gözetmeden sıralama yapın. ÖSYM yükseköğretim programlarına yerleştirme sırasında, sizi olası en yüksek tercihinize yerleştirir. Tercihlerinizi oluştururken puan yerine başarı sıranızı temel almalısınız. Çünkü puanlar sınava giren adayların o yılki başarılarına göre değişiklik gösterebilir. Bugün sosyal bilimler, işletme ve iletişim alanlarını sizlere tanıtacağız.