Tiroid bezinin az çalışması olan hipotiroidi, gebeliği zorlaştırırken, çok çalışması anlamına gelen hipertiroidi ise erken doğuma hatta gebelik kayıplarına dahi yol açabilir. Gebelik planlayan anne adaylarının için tiroid bezinin normal çalışmasının çok önemli olduğunu söyleyenTiroid Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Serkan Teksöz gebelikte tiroid nedenleri ve tedavisini anlattı.
#Gebelikte TiroidGazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksun Ayvaz, şeker hastalığının tespiti için gebeliğin 24-28. haftalarında glukoz yüklemesiyle test yapılmasında fayda bulunduğunu belirterek, “Ancak, birinci derece yakınında şeker hastalığı, açıklanamayan gebelik kaybı ve gebelik öncesi obezitesi bulunan, önceki gebeliklerinde şeker sorunu yaşayanlar, şeker hastalığının gelişimi açısından daha yakın takip edilmelidir” dedi.Ayvaz, yaptığı açıklamada, gebeliğin, hem bebek hem de anne açısından sorunsuz geçirilmesi gereken bir dönem olduğunu söyledi.
NTV yeni bir sağlık dizisine başlıyor. Bu dizinin tanıtım anonslarında kullandıkları bir cümle ile ben de sık karşılaşırım: Ne yesem yarıyor! Bu gerçekten doğru mu? Yani bazı insanlar ne kadar yerse yesinler (az da yeseler, çok da yeseler) mutlaka şişmanlıyor mu? Bugün bu sorunun yanıtını vermeye çalışacağız. Ama hemen belirtelim, bu yanıtı vermek pek de kolay değildir.
ABD’de yapılan araştırmada, birçok gıda ürününde havai fişek ve roket yakıtında kullanılan perklorat kimyasalının bulunduğu belirlendi. İncelenen 200 ürünün yüzde 67’sinde perklorat tespit edilirken, bebek ve çocuk mamalarında yüksek seviyelere rastlandı. Peki, perklorat başka hangi ürünlerde bulunuyor? Ülkemizde bu konuyla ilgili araştırmalar yapıldı mı ve perklorat hangi sağlık sorunlarına yol açabilir? Tüm bu sorulara Pınar Balgöz Ergül ile cevap aradık.
#Sağlıkİlk yudumumuzda, ilk adımımızda, en mutlu günümüzde, en zor zamanımızda, her gözyaşımızda koşulsuz sevmenin adı annelik. ‘Hamilesiniz’ haberini aldığımızda binlerce soru ve endişenin içimizi kaplar... Peki, bu zorlu yolculuğun başlangıcında bedenimizde neler oluyor?
#HamilelikHamilelik sırasında ciltte artan kan akışı nedeni ile kaşıntı görülebilmektedir. Hamileliğin ilerlemesine ve bebeğin büyümesine bağlı olarak karın bölgesi gerilir ve buda kaşınmaya neden olabilir. Hamilelikte kaşıntı neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl geçer? Gebelikte kaşıntı yapan yiyecekler nelerdir detayları ile derledik.
Vücudumuzun kendi kendine üretemediği ve dışarıdan almak durumunda olduğu iyot, sağlığımız açısından çok önemli bir mineraldir. ‘İyot yararlı mı, yoksa zararlı mı’ sorusu ise en çok tartışılan konulardan biridir. Ancak yapılan araştırmalar, bu mineralin insan sağlığı açısından oldukça faydalı olduğunu ve iyot eksikliğinin de birçok hastalığı beraberinde getirdiğini gözler önüne sermiştir.
#AnkaraCİLDİNİZ sizi sadece daha güzel, hoş ve genç göstermekle görevli değildir; sağlığınızı doğrudan etkileyen çok ama çok önemli işleri de üstlenir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlgen Ertam Sağduyu, sağlıklı bir cilt için yüzdeki lekeler ve tedavi yollarını anlattı:
#1Gebelik süresince haftaya göre planlanan tarama testlerinin zamanında yaptırılmasının hem anne hem bebek sağlığı için büyük bir önem taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Müge Temel, "Gebelik süresince anne adaylarının hekimleri tarafından önerilen bazı tarama testlerini kesinlikle ihmal etmemelerini öneriyoruz" dedi.
#Kadın Hastalıkları Ve Doğum UzmanıKoronavirüsün kişide hem psikolojik hem de fiziksel stres oluşturduğu için enfeksiyonu atlattıktan birkaç ay sonra değişik seviyelerde saç dökülmesi olabileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, saç dökülmelerine karşı uyarılarda bulundu.
#Saç DökülmesiDönemsel ya da bazı sağlık sorunları nedeni ile saç dökülmeleri ile karşı karşıya kalabiliriz. Hem kadın hem de erkeklerde görülebilen saç dökülme problemi tedavi edilmediği takdirde kişiyi birçok açıdan olumsuz yönde etkileyebilir. Medikal Estetik Uzmanı Dr. Sevgi Ekiyor, saç bakımı, saç dökülmesi ve tedavileri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Saç DökülmesiKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidSistinozisin birçok hastalıkla benzer bulgular verdiği için erken tanısının zor olduğunu belirten Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rezan Topaloğlu, “Sistinozis geç teşhis edilirse böbrek tutulumu kaçınılmaz oluyor” dedi ve ekledi: “Tedavi edilmeyen ya da düzgün tedavi almayan hastalarda on yaşına kadar böbrek yetmezliği görülür. Böbrek yetmezliği olduğu zaman bu çocukların karın diyalizine, makineyle diyalize ya da böbrek nakline ihtiyaçları ortaya çıkar.”
#ÇocukSİGARA kullanımının artması, beslenme hataları ve çevresel faktörler erken menopoz için zemin hazırlıyor. Kadınların yaşamlarında son derece önemli bir dönem olan menopozun erken yaşandığında ciddi sağlık sorunlarına da neden olabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, yumurtalık işlevlerinin önceden belirlenmesinin kadının doğurganlığın korunması açısından çok önemi olduğunu ve emzirmenin erken menopoz riskini azalttığını da açıkladı.
#Prof. Dr. Erkut AttarMevsim değişiklikleri vücutta birçok değişimi beraberinde getirmektedir. Anne adaylarında bu değişimler daha belirgin bir şekilde kendini gösterir. Diğer bireylere göre mevsim geçişlerinde artan yorgunluk hissi hamilelerde iki kat daha fazla yoğun yaşanmaktadır.
#HamilelikhamileliktesaglikAnne adaylarının 9 aylık heyecanlı bekleyişi sırasında sık yaşadıkları yorgunluk, göz kapaklarında şişme, saç dökülmesi, unutkanlık gibi sorunlar tiroid bezinin az çalışmasından kaynaklanabiliyor. Genellikle iyot eksikliğinden kaynaklanan tiroid bezinin az çalışması yani hipotiroidi annedeki etkilerinin yanı sıra çocukta gelişim ve zeka geriliği gibi çok daha ciddi sorunlara yol açabiliyor.
#İyot EksikliğiHamilelik sırasında her kadında oluşabilen iyi huylu, anne ve bebek için risk oluşturmayan ve çoğu doğum sonrası düzelen hormonal değişikliklere bağlı cilt değişiklik ve semptompları ortaya çıkabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Türkan Gülpınar en sık görülen cilt sorunlarını anlattı.
#Hamilelikte Sağlık