Sigaranın vücuttaki tüm doku ve organlara sayılamayacak kadar çok zararı bulunuyor. İçeriğinde nikotin, karbon monoksit, katran gibi tehlikeli kimyasallar barındıran sigara, özellikle hamilelik sırasında hem anne adaylarını olumsuz yönde etkiliyor hem de bebeğin Cerebral Palsy riskini arttırıyor.
#Gebelikte Sigara KullanımıSigaranın genel olarak sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin iyi bilindiğini belirten Bayındır Hastanesi Söğütözü Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Uzm. Dr. Levent Alaybeyoğlu, gebelik sırasında sigara kullanımının hem anne hem de bebek üzerinde olumsuzluklara yol açabileceğini söyledi.
Kadın hastalıkları, doğum ve perinatoloji uzmanı Doç. Dr. Alin Başgül Yiğiter, gebelikte sigara kullanımının tansiyon yükselmesi ve diyabetten bile daha tehlikeli olarak düşünüldüğünü belirterek, “Çünkü onların tedavi şansı vardır, ama sigaranın tehlikelerinden bebeği korumanın bir yolu yoktur” dedi.
Bugün Dünya Prematüre Günü. Doğum 37’nci haftadan önce olursa bebekler ‘prematüre’ olarak dünyaya geliyor. Dünyada her 10 bebekten biri prematüre. Türkiye’de ise bu oran yüzde 12.9. Sağlık Bakanlığı özellikle riskli gebeliklerin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#Dünya Prematüre GünüEkol Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Gürsoy Pala, riskli gebeliklerin mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (perinatolog) tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içerdiğini belirten Pala, “Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması (TNSA) verilerine göre Türkiye’de her üç gebeden birinde risk söz konusu. Sıkı takip, planlı gebelik, bahsedilen hastalıkların kontrolü ve bazı önlemlerle bu sayı azaltılabilir” dedi.
#1<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikKadınların birçoğunda meme asimetrisi görülmesi normal ancak bazı insanlarda iki meme arasındaki fark çok büyük olabiliyor. Rebecca Butcher, Poland Sendromu adı verilen bu nadir hastalıktan mustarip kadınlardan sadece biri... Hem Butcher'ın yaşadıklarını hem de Poland Sendromu hakkında merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk.
#SağlıkVajinal akıntı, rahim ve vajina ağzındaki küçük bezlerden sıvı salgılanması sonucu oluşur. Bu sıvı, üreme sistemini ve vajinayı temizler ve sağlıklı tutar. Her gün eski kalıntıları ve hücreleri temizlemek için vajinadan sızar. Peki, kadınlarda akıntı neden olur ve hamilelik belirtisi midir? Kadınlarda akıntı ne kadar sürer sizler için derledik.
#KadınKOAH, günümüzde hızla yaygınlaşan, sigara içimi ve sigara dumanına maruz kalma başta olmak üzere bir çok etkene bağlı olarak gelişen bir hastalık. Akciğer dokusunda bozulmalara ve hava yollarında tıkanmaya neden oluyor; nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi şikayetlere yol açarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, bu tehlikeli hastalığa zemin hazırlayan 5 etkeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#KoahCİLDİNİZ sizi sadece daha güzel, hoş ve genç göstermekle görevli değildir; sağlığınızı doğrudan etkileyen çok ama çok önemli işleri de üstlenir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlgen Ertam Sağduyu, sağlıklı bir cilt için yüzdeki lekeler ve tedavi yollarını anlattı:
#1İnanmak, yılmamak, başarmak… Özlemle bekledikleri minik yavrularını kucaklarına alabilmek için tüp bebek tedavisi olan pek çok anne baba adayının ortak paydası… Günümüzde tıp ve teknolojideki hızlı gelişmelere hekimlerin tecrübesinin de eklenmesi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin ‘anne’ ve ‘baba’ olma hayallerinin gerçeğe dönüşmesini mümkün kılıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu, anne olmayı kolaylaştıran önlemleri anlattı; tüp bebek tedavisi sürecine yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#BebekGebelik sırasında maruz kalınan endüstriyel kimyasalların erkek üreme sistemini etkileyerek küçük penis boyuna, düşük sperm sayısına ve sertleşme sorununa yol açabileceği iddia ediliyor. Üstelik bu kimyasalların doğacak bebekte yaratacağı sorunlar maalesef sadece penis boyu ile de sınırlı değil.
#Çevre KirliliğiDoğru beslenmenin kısırlıktan korunmada etkili olduğunu vurgulayan Diyetisyen Bahtınur Yılmaz, "Folik asit, progesteron seviyesini düzenler ve düzenli yumurtlama için önemlidir. Bu nedenle folik asit içeren yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, yumurta, kuşkonmaz, brokoli, lahana, Brüksel lahanası, muz, avokado gibi besinlerin anne adayları tarafından tüketilmesi önerilir. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan demir, magnezyum, çinko ve kalsiyumun da gebe kalma sürecine olumlu etkileri saptanmıştır" dedi.
#Diyetisyen Bahtınur YılmazPandemi döneminde gebelerin nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgiler paylaşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mesut Taşkeli, aile dışındaki bireylerle sık görüşülmemesi, görüşme esnasında maskeli olmaları ve 15 dakikadan uzun süre konuşmamaları konusunda uyardı.
#HamilelikGebelik döneminde ortaya çıkan kansızlık, erken doğum ve doğum sonrası kanama riskine neden olabiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde, gebelik döneminde kansızlık görülme sıklığı %50’lerin üzerindeyken, anne ölümlerinin %40-60’ından sorumlu tutuluyor. Bu yüzden tüm anne adaylarının kan değerlerini çok iyi takip etmesi, hem anne hem de bebek açısından büyüm önem taşıyor. Kansızlık demir, folik asit ve B12 vitamini desteğiyle tedavi edilebiliyor.
#HamilelikHamilelikte tüketilen aşırı kafeinin anne karnındaki bebeği etkilediği gibi çocuğun dünyaya geldikten sonraki yaşamında da olumsuz etkilere yol açabileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Latif Celal Küpelioğlu, “Sürekli kafein tüketimine maruz kalan bir gebenin bebeği dünyaya geldikten sonra hayatının orta dönemlerine kadar obezite problemi yaşayabilir” dedi.
#HamileKadın sağlığını korumak, rutin jinekolojik muayeneyle mümkündür ve sorunların önlenmesi, tespiti, teşhis ve tedavisi anlamında bize büyük zaman ve avantaj kazandırır. Herhangi bir sorun görülmese ve hissedilmese dahi her kadın doktoru başka bir öneride bulunmadıysa yılda bir kez jinekolojik muayene ile beden sağlığına dair izleyeceği doğru yolu tespit edebilir.
#Kadın SağlığıSİGARA kullanımının artması, beslenme hataları ve çevresel faktörler erken menopoz için zemin hazırlıyor. Kadınların yaşamlarında son derece önemli bir dönem olan menopozun erken yaşandığında ciddi sağlık sorunlarına da neden olabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, yumurtalık işlevlerinin önceden belirlenmesinin kadının doğurganlığın korunması açısından çok önemi olduğunu ve emzirmenin erken menopoz riskini azalttığını da açıkladı.
#Prof. Dr. Erkut Attar