Hamileler aşı olmalı mı sorusu pek çok kişinin gündemini oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşısı bilgilendirme platformu üzerinden, aşı süreciyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Bu konulardan biri de hamile ve emziren annelerin de aşı olup olamayacağıyla ilgili. Peki hamile ve emziren annelere Covid-19 aşısı uygulanabiliyor mu? İşte Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması...
#HamileKoronavirüs hamileleri nasıl etkiliyor? Hamile birine koronavirüs bulaşırsa ne yapılmalı? Bu dönemde hangi doğum yöntemi tercih edilmeli? Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler emzirebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş, koronavirüs ve hamilelik konusunda kapsamlı bir rehber hazırladı.
#HamileKoronavirüsün ilk çıkış noktası olan Çin’in Wuhan bölgesinden günümüze kadar geçen 9 aylık süreçte, dünyanın her yerinde her yaştan insanın bir numaralı gündemi haline geldi. Şimdilik hakkında bildiklerimiz son derece kısıtlı ve koronavirüs gizemini koruyarak gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Dünyanın her yerinden gelen veriler toplanmaya başladıkça covid-19’a bağlı ölüm oranları ve oluşturduğu komplikasyonlarla ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaya başladık.
#HamileAteş, kuru öksürük, nefes darlığı, koku alamama ve tat alamamanın koronavirüsün en sık görülen belirtilerinden olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kağan Kocatepe, bu belirtilerin başka enfeksiyonlara bağlı olarak da meydana gelebileceğini vurguladı.
#KoronavirüsÜreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği (TSRM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşıların gebe kalmayı engellemediğini bildirdi. Işık, "Aşı kesinlikle gebe kalmayı engellemez ama Kovid-19 hastalığının kendisi engeller. Aşı yumurtalık rezervini düşürmez ama hastalığın kendisi buna etkili olabilir. Aşı sperm sayısını düşürmez ama hastalığın kendisi sperm sayısını düşürebilir" dedi.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#KoronavirüsSon dakika haberine göre, Sağlık Bakanlığı koronavirüs aşı uygulama rehberi güncellendi. Rehbere, aşıların hamilelik öncesi veya hamileliğin başlangıcından itibaren her dönemde uygulanabileceğine ilişkin çalışma sonuçlarını içeren bilgiler eklendi. Rehberde, gebelikte aşılamanın, enfeksiyona yakalanma riskini azaltacağı, kordon kanı ve anne sütüne koruyucu antikor geçişini sağlayacağı belirtildi.
#KoronavirüsKayseri Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Hüseyin Aksoy, gebelerin aşı olmadığına dikkati çekerek "4'üncü pik dediğimiz şey; aşısızların salgınına dönmüş durumda. Bu grupta bence en riskli olanlar, aşısız gebelerimiz. Çünkü gebelerde aşılanma oranı çok düşük. Şu anda da 25-26 gebemiz koronavirüsten yatıyor. Hiçbirinin bir doz aşısı bile yok" dedi.
#KoronavirüsTürkiye'nin en büyük pandemi merkezlerinden Sancaktepe İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Klinik Şefi Prof. Dr. Niyazi Tuğ ve Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Şenay Coşkun, son dalgayla beraber gebe ve yenidoğan Kovid-19 vakalarındaki artışa dikkat çekti. Prof. Dr. Tuğ, Kovid-19 nedeniyle gebe kayıplarında 3 kat artış yaşadıklarını söyledi. Dr. Coşkun ise son bir aydır Kovid-19 yenidoğan yoğun bakıma yatışlarda üç kat artış yaşandığını vurguladı. Bebekler ya Kovid-19 anneden doğduktan sonra Kovid-19 dışı problemlerle hastaneye yatıyor ya da sağlıkla eve gönderilip evdeki aşısız aile üyelerinden hastalığı kaparak yoğun bakıma getiriliyor.
#KoronavirüsEskişehir'de 29 haftalık hamileyken koronavirüse yakalanan Duygu Yetgin Akgün, İpek adını verdikleri kız bebeğini erken doğumla dünyaya getirdi. Akgün, kuvözdeki bebeğini ilk kez hemşirelerin tabletten görüntülü görüşmeyle izledi. Duygu Yetgin Akgün, “Koronavirüse karşı aşı gerçekten çok önemli. Aşı olsaydım inanın çok hafif atlatırdım. Ben 17 gün yoğun bakımda kaldım. O acının tarifi yok. Kızımı da hala göremedim. Eşim de üniversitede çalışıyor. Orada 8 kişi birden hasta oldu ve aşılı oldukları için hiçbir şey olmadı. Onlar ağır hasta olmadılar, sadece ben oldum çünkü aşım yoktu." dedi.
#EskişehirEskişehir'de 29 haftalık hamileyken koronavirüse yakalanan Duygu Yetgin Akgün, İpek adını verdikleri kız bebeğini erken doğumla dünyaya getirdi. Akgün, kuvözdeki bebeğini ilk kez hemşirelerin tabletten görüntülü görüşmeyle izledi. Duygu Yetgin Akgün, “Koronavirüse karşı aşı gerçekten çok önemli. Aşı olsaydım inanın çok hafif atlatırdım. Ben 17 gün yoğun bakımda kaldım. O acının tarifi yok. Kızımı da hala göremedim. Eşim de üniversitede çalışıyor. Orada 8 kişi birden hasta oldu ve aşılı oldukları için hiçbir şey olmadı. Onlar ağır hasta olmadılar, sadece ben oldum çünkü aşım yoktu." dedi.
#EskişehirSağlık Bakanlığı tarafından başarıyla yürütülen koronavirüs aşılama süreci devam ederken, bir yandan da bazı özel durumlarda aşı olunup olunamayacağı merak ediliyor. Bu konuların en başında gelen hamilelikte korona aşısı yapılır mı sorusu, anne adayları tarafından sıklıkla araştırılıyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor? Hamilelikte korona aşısı yapılır mı? İşte gebelikte korona aşısı ile ilgili merak edilenler…
#Hamilelikte COVID-19 Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?Koronavirüs aşılanma sürecinin hız kazanmasıyla birlikte ülkemizde uygulanan covid-19 aşılarından biri olan Biontech yan etkileri, kimlerin Biontech aşısı olabileceği ve olmaması gerektiği de araştırılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’na sıkça yöneltilen sorulardan biri olan “Biontech aşısı uygulanmaması gereken durumlar hangileridir?” konusuna, işte Bakanlığın covid-19 aşısı bilgilendirme platformunda verdiği yanıtlar…
#Biontech AşısıKoronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında uygulanan aşılama sürecinin hızla yayılmasıyla birlikte covid-19 aşılarıyla ilgili sorular gündemde yer etmeye devam ediyor. Bu sorulardan en çok cevabı arananı ise, “Biontech aşısı aç mı tok mu yapılı?” oldu. Uzmanından Biontech aşısına dair açıklamaları ve Sağlık Bakanlığı’nın Biontech aşısıyla ilgili verdiği yanıtları haberimizde bulabilirsiniz.
#Biontech Aç Mı Tok MuSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüste üçüncü doz hatırlatma aşılarının ne zaman yapılması gerekeceği ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yavuz, koronavirüs geçirenlerde de aşı olanlarda da bir süre sonra bağışıklığın azaldığı ve her iki gruba da hatırlatma dozu adı verilen üçüncü doz aşılamaların yapılması gerektiği konusunda bilim dünyasının uzlaşmaya vardığını söyledi. Yavuz, ''Hem CoronaVac’ta hem BioNTech’te hatırlatma dozları gerekecek. Belki biri 6'ncı ayda, diğeri 1 yıl sonra olacak, ama gerekecek'' dedi. 'Aşı kısırlık yapıyor' iddiasına da son noktayı koyan Yavuz, 'Koronavirüs aşısı gripten de korur mu?' sorusuna da yanıt verdi.
#KoronavirusTürkiye’de koronavirüse karşı aşılama hızla devam ediyor. Sağlık çalışanları başta olmak üzere öncelikli grupların aşılanması sürüyor. Araştırmalar ise hamilelerin de risk grubunda olduğunu ortaya koyuyor. Peki, hamileler Covid-19 aşısı olabilir mi, hamileyken yaptırılan aşının koruyuculuğu bebeğe geçer mi?
#Hamilelikte Aşı Yaptırılır MıTürkiye Üreme Tıbbi ve Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, hamilelik sürecinde koronavirüs aşısı yapılmasıyla ilgili, "Hamilelikte ilk 3 ay önemli. Bu süreçte bazen iğne yaptığınız zaman ateş yükselmeleri oluyor. Yüksek ateş bazen rahim içindeki çocuğun beyin sistemini sıkıntıya sokabilir. O zaman diyoruz ki; ilk 3 ayda bu riski ortadan kaldırmak için aşı yaptırmayalım, 3 aydan sonra yaptırın" dedi.
#HamileTürkiye Üreme Tıbbi ve Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, hamilelik sürecinde koronavirüs aşısı yapılmasıyla ilgili, "Hamilelikte ilk 3 ay önemli. Bu süreçte bazen iğne yaptığınız zaman ateş yükselmeleri oluyor. Yüksek ateş bazen rahim içindeki çocuğun beyin sistemini sıkıntıya sokabilir. O zaman diyoruz ki; ilk 3 ayda bu riski ortadan kaldırmak için aşı yaptırmayalım, 3 aydan sonra yaptırın" dedi.
#Prof. Dr. Timur GürganSağlık Bakanlığı, koronavirüsle aşısıyla ilgili sıkça sorulan sorulara yanıt verdi. Aşının ne kadar koruyacağı, koronavirüs geçirmiş olanlar, hamileler ve çocuklara aşı yapılıp yapılmayacağına yönelik soruların yanıtları Kovid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'nda yayınlandı.
#Sağlık BakanlığıAşı randevusu için MHRS üzerinden işlem gerçekleşmeye devam edecek. Covid-19 aşısı için sağlık çalışanları öncelikli olurken yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlar ve çalışanlar hemen sonrasında gelecek. Aşı sırası için A,B,C ve devamında gelen harflerle gruplamalar yapan Sağlık Bakanlığı, buna göre Aşı randevusu almayı mümkün kılacak. İlk aşama içerisinde yer alan sağlık çalışanları ve yaşlılara yapılacak olan aşı sonrasında 2. aşamada ise meslek gruplarına göre aşılama gerçekleşecek. Peki, aşı randevusu nasıl alınır? İşte, MHRS aşı randevu alma ekranı
#Aşı RandevuKoronavirüsün kişide hem psikolojik hem de fiziksel stres oluşturduğu için enfeksiyonu atlattıktan birkaç ay sonra değişik seviyelerde saç dökülmesi olabileceğini söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ümit Bostancı, saç dökülmelerine karşı uyarılarda bulundu.
#Saç DökülmesiHamilelik döneminde bağışıklık sisteminin baskılanması ve fizyolojik değişiklikler, anne adaylarını enfeksiyonlara karşı daha yatkın hale getiriyor. Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs ise hem hamilelerin hem de yeni doğum yapan annelerin endişelerini artırıyor. Covid-19 virüsü anne karnındaki bebeğe geçer mi ya da doğum şeklini etkiler mi gibi birçok soruya yanıt arayan anne adayları bu süreçte daha fazla stres altına girebiliyor.
#Hamile