Hamilelikte horlama her ne kadar kilo alma ya da burun tıkanıklığına yorulsa da farklı durumların da habercisi olabiliyor. Özellikle hamileliğin üçüncü trimester döneminde yaygın görülen bir durum olan horlama, ciddi boyutlara ulaştıysa anne ve bebek için ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Hamilelik döneminde horlama ile ilgili merak edilenleri Kulak Burun Boğaz Hastalıları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ömer Faik Sağun sizlerle paylaşıyor.
#Hamilelikte HorlamaPandemi sürecinde sigara tüketiminin ve satışının arttığını söyleyen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, “ABD’de yapılan bir araştırma, bu dönemde sigara satışlarının yüzde 0,4 oranında arttığını, dolayısıyla da sigara tüketiminin maalesef nüksettiğini gösteriyor” dedi.
#Doç. Dr. Mustafa AydınKadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doktor Öğretim Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, "Reflü gibi mide bağırsak şikayetinin artması, bacak krampları, akciğer kapasitesinin azalması ve sık nefes alma, sırt ve kasık ağrıları hamilelikte uyku bozukluğuna neden oluyor" ifadelerini kullandı.
#HamileBu sorunun cevabı bence “hayır” olmalı. Çünkü sorun çok özel bazı durumlar dışında ve bir hastalık işareti olmadıkça tedavi gerektirmez. Dahası yaşı genç, hareketli ve sağlık sorunu yaşamayan kişilerde düşük tansiyon, tıpkı yavaş nabız gibi “iyi kondisyon ve formda olma” alameti bile sayılır.
#Osman MüftüoğluElinize bir mezura alın ve bel çevrenizi ölçün. Bu ölçü, erkekseniz 100 santim, kadınsanız 88 santimin üstündeyse dikkatli olun. Araştırmalar, bel çevresi genişledikçe belleğin zayıfladığını, kanser, kalp krizi, felç, inme riskinin arttığını, cinsel gücün azaldığını gösteriyor.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, daha çok erkeklerin yaşadığı bir sağlık sorunu olarak bilinen uyku apnesi sendromunun, kadınlarda fark edilemediği için birçok ev ve iş kazasına sebep olduğunu söyledi.
Bel çevresi, bel-kalça oranı derken şimdi de boyun çevresi ölçülüyor. Boyun çevresinin genişlemesi, kalp ve damar, diyabet, obezite gibi birçok hastalık riskinin arttığına işaret. Uzmanlar uyarıyor: Boyun çevresinin kadınlarda 34, erkeklerde 37 santimetrenin üstüne çıkmasına izin vermeyin
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Çalışma yaşamında kadınların erkeklerle aynı koşulları paylaşmaları günümüz kadınının anne olma planını daha ilerilere atmasına neden oluyor. İlerleyen yaşla birlikte anne adayının kafasında ister istemez soru işaretleri oluşuyor. Bunlardan ilki daha genç yaşlara göre kıyaslandığında aynı kolaylıkla gebe kalınıp kalınamayacağı. Daha sonraki kaygıları; gebeliğin sağlıklı şekilde sürüp sürmeyeceği, doğum sırasında çıkabilecek güçlükler. Kuşkusuz en büyük endişe ilerleyen anne yaşının bebeğinin sağlığını ne yönde etkileyeceği.