<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikGünümüzde hamilelik sürecinde birbirinden farklı hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle fiziksel değişiklikler de yoğun olarak yaşanır. Hamilelikte saç dökülmesi de çok fazla görülmektedir. Hamilelikte saç dökülmesi olur mu ve neden olur? Hamilelikte saç dökülmesi nasıl engellenir ve geçer tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunmaktadır. Özellikle de gebelik sürecindeki sağlık problemlerine karşı doğru çözümler uygulanmalıdır. Hamilelikte mide yanmaları çok sık görülür. Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir? Gebelikte mide yanmasına iyi gelen bitki çayları ve yiyecekler nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Günümüzde pek çok anne adayı hamilelik süreçlerinde oldukça tedirgin olurlar. Nelerle karşılaşacaklarını bilmezler. Bunun yanı sıra hamilelik sırasında kuyruk sokumu ağrısı da sıklıkla görülebilir. Hamilelikte kuyruk sokumu ağrısı neden olur ve doğum belirtisi mi? Ne iyi gelir ve hangi egzersizler yapılmalı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Günümüzde hamilelik süreci oldukça dikkat gerektirmektedir. Özellikle de hamilelik döneminde çeşitli sağlık sorunları olabilir. Hamilelik döneminde karın ağrısı da çok sık görülmektedir. Hamilelikte karın ağrısı olur mu, neden olur ve ne zaman başlar? Gebelikte karın ağrısına ne iyi gelir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik sürecinde anne adaylarının pek çok detaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle hamilelik döneminde kabızlık en büyük sorunların başında gelmektedir. Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir? Gebelikte kabızlığa iyi gelen bitki çayları, egzersizler ve yiyecekler (Doğal Çözümler) nedir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik döneminde kadınlar için bağışıklık sistemini güçlü tutmak çok önemlidir. Bu dönemde grip olmamak için dikkatli ve özenli olmak gerekir. Hamilelikte gribe ne iyi gelir ve gribi atlatmanın yolları nelerdir? Gebelikte iyi gelen yiyecekler ve doğal çözümler nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelikte anne adaylarının pek çok konuda bilgi sahibi olmaları gerekir. Yeterince bilgi sahibi olmak bu süreci kolaylaştırır. Ayrıca doğru adımların atılmasına da yardımcı olur. Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Gebelikte beslenme listesi ve önerileri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik süresinde annelerin çeşitli ağrıları olabilir. Özellikle de vücuttaki bu ağrıların nedenleri farklılık gösterebilir. Hamilelik süresinde bacak ağrısı da çok fazla görülür. Hamilelikte bacak ağrısı neden olur, nasıl ve ne zaman geçer? Gebelikte bacak ağrısına iyi gelen egzersizler nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Yaklaşık iki yıldır tüm hızıyla devam eden Covid-19’un yeni varyantı Omicron çok hızlı bulaştığı için, anne adaylarında da görülme sıklığı artıyor. Bu durumun gebelikte stresi çok daha fazla artırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Habibe Seyisoğlu, pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik için basit ama etkili 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronAstım hastalığı, nefes alıp verdiğinizde solunum havasının akciğerlerinize girip çıkmasını güçleştiren bir hava yolu bronş sistemi sorunu. Çoğumuz bu hastalıkların sadece zor nefes alıp vermekten, yeteri kadar ‘oksijen-karbondioksit değişimi’ yapmamaktan ibaret olduğunu sanıyor ve yanılıyoruz. Hayatın erken dönemlerinden itibaren astım ve KOAH olmamak için hangi önlemler alınabilir? Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Gürgün, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu ve şunları anlattı:
#1Son yıllarda ‘beslenme psikiyatrisi’ terimini daha çok duymaya başladık. Uzmanlar “Ne yiyorsak beynimizi onunla besliyoruz, bu da ruh halimizi etkiliyor” diyor. Türkiye’de psikiyatri diyetisyenliğinin öncülerinden Prof. Dr. Aliye Özenoğlu da selenyum, çinko, magnezyum, D vitamini yetersizliklerinin zihinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabileceğini söylüyor.
#PsikiyatriGebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#GebelikÇocuklarda idrar kaçırmaları, 4-5 yaş sonrasında gece ve gündüz idrar kaçırmaları olarak iki gruba ayrılır. Gündüz idrar kaçırmaları damla damla da olabilir, giysilerini ıslatacak kadar da olabilir. Gece alt ıslatmaları, 5 yaşından sonra ayda en az bir defa olmak üzere iki ay üst üste bu şikayet varsa bu durum hastalık olarak kabul edilir. Peki çocuklar neden idrar kaçırır? Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Halil Tuğtepe tüm merak edilenleri açıkladı.
#Çocuklarda İdrar KaçırmaBebeklerde besin alerjileri sık yaşanan problemlerin başında gelir. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde görülen besin alerjileri tedavi edilmediğinde tehlikeli tablolara dönülebilir. Peki, her bebekte besin alerjisi riski var mı? Bebeklerde besin alerjisi diğer hastalıkları tetikleyebilir mi? Hangi besinler alerjiye yol açar? Alerjiye yatkınlık anne karnında mı başlar? Besin alerjileri nasıl tedavi edilir? İşte bebeklerde besin alerjisi ile ilgili tüm merak edilenler…
#BebekDemir eksikliği vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir elementinin çeşitli nedenlerle karşılanmaması durumudur. Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık çeşidi olan demir eksikliği anemisinin nedenidir. Demir eksikliği durumunda kanda oksijen transportunda görev alan alyuvarların sayısı ve alyuvarların içindeki hemoglobin azalarak kansızlık meydana gelmektedir. Demir ayrıca hücrelerimizde başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli görevler üstlenmektedir. Bu nedenlerle demir eksikliği durumunda insanda en önemli şikayet enerji yoksunluğu olmaktadır.
#Demir EksikliğiPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik Over