Baş ağrısı her ne kadar sık karşılaşılan bir sorun olsa da gebelik döneminde veya doğumun hemen sonrasında ortaya çıkan ağrının daha dikkatli incelenmesi gerekiyor. Kadın Sağlığı, Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tanju Demirören, altta yatan soruna göre ağrının şiddeti ve sıklığının değişebileceğine işaret ediyor.
#Hamilelikte SağlıkGebelik döneminde veya doğumun hemen sonrasında ortaya çıkan baş ağrısının dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini belirten Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tanju Demirören, "Baş ağrısıyla hekime başvuran gebelerin 3’te 1’inde gebelik hipertansiyonu ve zehirlenmesi saptanırken, üçte ikisinde migren tipi ağrılar görülür" dedi.
#Gebelikte Baş AğrısıSevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sizlere gebelikte oldukça merak edilen bir konuya değineceğim; gebelik hipertansiyonu. Her 100 gebeden 6’sında bulunan ve takip edilmediğinde ‘preeklampsi’ denilen gebelik zehirlenmesine kadar ciddi durumlara gidebilen gebelik hipertansiyonunun türleri ve çıkış şekli de oldukça önemli.
#Şenol KalyoncuHamilelik belirtileri, her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Bu belirtilerin süreleri ve sıklıkları değişiklik gösterebilir. Belirtiler her ne kadar bazı istisnalar olsa da çoğu kadında aynı şekilde görülür. Ayrıca bazı kadınlar regl öncesi dönem ile hamilelik belirtilerini karıştırabilir. Ancak hamileliğin en önemli belirtisi adet (regl) döneminde adet görmemektir. Peki hamilelik nasıl oluşur, ne zaman başlar? hamilelik belirtileri nelerdir? İlk hafta hamilelikte hangi belirtiler görülür? İşte Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Cengiz ve Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Embriyolog Op. Dr. Öznur Dündar Akın'ın verdiği bilgiler doğrultusunda erken hamilelik belirtileriyle ilgili detaylı bilgiler...
#Hamilelik BelirtileriÇocuk enfeksiyonlarında bu kez 'beşinci hastalık' gündemde… Son zamanlarda gücünü artıran bu bulaşıcı hastalıkta, çocukların yüzleri ‘tokat yemiş gibi’ kıpkırmızı bir görünümde oluyor. Hastalık, risk grubundaki çocuklarda ise daha ağır seyrediyor. Peki beşinci hastalık neden bir anda artmaya başladı? Nasıl bulaşıyor? Yetişkinlerde de görülüyor mu? Dr. Anıl Doğan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSevgili Hürriyet okurları... Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemidir. Ancak bu dönemde “tansiyon yüksekliği” görülmesi, karşılaşılabilecek sağlık sorunlarından biridir. Gebelik döneminin en hassas konularının başına gelen “tansiyon yüksekliği” ile ilgili tüm merak edilenleri, meslektaşım da olan İstanbul-Bahçelievler Medicana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. İsmail Alay’a sordum. Ve işte 8 soruda “gebelikte tansiyon yüksekliği...”
#Şenol KalyoncuGebeliğin devam edebilmesi için döllenen yumurtanın rahme inerek yerleşmesi ve gelişimine devam etmesi gerekir. Döllenen yumurta rahim yerine fallop tüplerine, yumurtalıklara ya da farklı bir yere yerleşirse dış gebelik olarak adlandırılan durum meydana gelir. Daha önce dış gebelik yaşanmış olması, cinsel yolla bulaşan birtakım enfeksiyonlar, tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler dış gebelik açısından risk olarak sayabileceğimiz faktörler arasında yer alır. Dış gebelik nedeniyle tüplerden birinin hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması söz konusu olsa da sağlıklı olan diğer tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir. Her iki tüpün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek tedavisi düşünülebilir.
#Dış GebelikKadınlarda döllenme zamanından doğum zamanına kadar giden sürecin sıkıntısız ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması çok önemlidir. Bu da döllenmiş yumurtanın doğru bir şekilde rahim içerisinde yerini alması ile oluşur. Döllenmiş olan yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunmuş ise bu dış gebeliğin oluşmasına neden olmaktadır. Dış gebelik kaçıncı haftada ve ayda belli olur? Dış gebelik ne zaman anlaşılır, sonlanır, kanama yapar ve tehlikeli olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Hamilelik döneminde kadınlarda görülen pek çok değişiklik farklı soruları da beraberinde getirmektedir. Hamileliğin ilk dönemlerinde bel ağrıları ile birlikte kanamaların görülmesi bazı durumlarda normal iken bazı durumlarda sıkıntı oluşturabilir. Bazı kadınlarda ise hiçbir belirti vermeme gibi durumlarda görülmektedir. İşte, 5 haftalık hamileyim belim çok ağrıyor, hiç belirtim yok, kanamam var ve kese var bebek yok sorularının cevapları.
Hamilelik sırasında, kasıkta ağrı oluşması sıklıkla görülebilecek durumlardan biridir. Özellikle vücutta oluşan değişimlerden dolayı bu ağrılar kadınlara büyük bir sancı yaşatır. Kasık ağrısının birçok farklı sebebi bulunabilir. Hamilelikte sol kasık ağrısı neden olur, ne kadar sürer ve gebelikte kasık ağrısı nasıl geçer detayları ile derledik.
Hamilelikte nane limon çayının içilip içilmeyeceği birçok kişi tarafından sık sık merak edilerek araştırılan konulardan biridir. Özellikle hamile kişiler tarafından nane limon içilip içilmeyeceği araştırılan konular arasındadır. Bu bakımdan hamilelikte nane limon içilir mi içilmez mi araştırabilir ve buna göre tercih etmeyi ya da etmemeyi düşünebilirsiniz. Hamilelikte nane limon çayı içilir mi ve mide bulantısına iyi gelir mi? Gebelikte nane limon içmek zararlı mı tüm detayları ile sizler için derledik.
Gebelik kadınlar için en dikkat edilmesi gereken dönemlerden bir tanesidir. Özellikle hamilelik döneminde beslenmeye de çok dikkat edilmelidir. Hamilelikte limon yemek zararlı mı, düşüğe sebep olur mu ve mide bulantısına iyi gelir mi tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Günümüzde hamilelik süreci oldukça dikkat gerektirmektedir. Özellikle de hamilelik döneminde çeşitli sağlık sorunları olabilir. Hamilelik döneminde karın ağrısı da çok sık görülmektedir. Hamilelikte karın ağrısı olur mu, neden olur ve ne zaman başlar? Gebelikte karın ağrısına ne iyi gelir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik vücudun birçok bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bunların başında göğüs ağrıları gelmektedir. Nadir durumlarda, bu göğüs ağrısı kardiyovasküler sorunlardan veya hamileliğin komplikasyonlarından kaynaklanabilir. Peki, Hamilelikte göğüs ağrısı neden ve ne zaman olur detayları ile derledik.
Hamileliğin başlarında yaşanan bazı belirtiler bebeğin erkek ya da kız olacağına dair işaretler verir. Her ne kadar doğru çıksa da bilim tarafından onaylanmamıştır ve bu işaretlerin çoğu kocakarı masallarıdır. Peki, Hamilelikte erkek bebek uyku yapar mı detayları ile derledik.
Çevresel tahriş edici maddelerden virüslere ve hamilelik hormonlarına kadar pek çok şey hamilelik sırasında boğaz yanmasına ya da ağrısına neden olabilir. Hamilelik sırasında boğaz yanması ile nasıl başa çıkılır detayları ile derledik.
Hamileliğiniz boyunca, düşmek veya bayılmak üzereymiş gibi hissetmenize neden olabilecek kafa karıştırıcı bir dengesizlik veya baş dönmesi hissi yaşayabilirsiniz. Peki, hamilelik sırasında baş dönmesi neden ve ne zaman olur? Nasıl müdahale edilir detayları ile derledik.
Hiperemezis gravidarum, tüm hamilelerin % 70-85'inde sık görülen, tedavisi zor ve ciddi bir hastalıktır. Bulantı ve kusma şeklinde ortaya çıkan gebelik kusmalarının %0.5-2'lik oranını kapsar. Hiperemezis Gravidarum, hamilelik hastalık spektrumunun en sınırında yer alan bir durumdur. Hiperemezis Gravidarum nedir, ne zaman olur sizler için derledik.
Preeklampsi, genellikle gebeliğin 20. haftasından sonra gelişebilecek önemli bir komplikasyondur. Aynı zamanda bu hastalık, gebelik zehirlenmesi olarak da bilinir. Bu hastalık, tedavi edilmediği zaman hem hamile olan kadın hem de bebeği için ölümcül sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle de dikkate alınması gereken bir hastalıktır. Preeklampsi nedir, neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.
Hamilelikte baş ağrısı sorunu yaşayan anne adayları hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer, ne iyi gelir merak ediyorlar. Hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, çoğunlukla anne adaylarının gebelikteki ilk üç ayında kendini göstermektedir. Bunun nedeni genellikle vücuttaki ani hormonel değişim ve kan hacmindeki artışlar olabilir ve ani baş ağrılarına yol açar. Sık sık ve dinmeyen baş ağrıları ense ve göz ağrılarına kadar ilerleyebiliyor. Peki, hamilelikte baş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Nöroloji Bölümü Uzmanı Dr. Keriman Oğuz, hamilelikte görülen baş ağrısı ile ilgili anne adaylarına önemli bilgiler verdi.
#GebeKasık ağrısının birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenler kadın ve erkekte farklılıklar gösterir. Kasık ağrısı genellikle fiziksel bir aktivite ya da spor yaralanmaları sonucu meydana gelebileceği gibi bu ağrılar sağ veya sol kasıkta da görülebilir. Ayrıca kasık ağrısı kadınlarda genellikle adet döneminde de kendisini gösterebilir. Kasık ağrısına iyi gelen doğal ve bitkisel yollarla evde çözüm üretmek mümkün. Peki kasık ağrısı nasıl geçer? Evde kasık ağrısına ne iyi gelir? Kasık ve karın ağrısına nasıl geçer? Kasık ağrısı neden olur? Kasık ve bacak ağrısına ne iyi gelir? İşte kasık ağrısı nedenleri ve kasık ağrısına iyi gelen öneriler...
#Kasık Ağrısı Neden OlurKoronavirüs aşılanma sürecinin hız kazanmasıyla birlikte ülkemizde uygulanan covid-19 aşılarından biri olan Biontech yan etkileri, kimlerin Biontech aşısı olabileceği ve olmaması gerektiği de araştırılmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’na sıkça yöneltilen sorulardan biri olan “Biontech aşısı uygulanmaması gereken durumlar hangileridir?” konusuna, işte Bakanlığın covid-19 aşısı bilgilendirme platformunda verdiği yanıtlar…
#Biontech Aşısı