Gebelik döneminin covid-19 açısından daha riskli bir dönem olup olmadığı toplum tarafından merak edilen konulardan biridir. Gebelik dönemi hastalıklara açık bir dönem olarak değerlendirilebilir keza vücut savunma sisteminin zayıfladığı bir dönemdir. Bilhassa gebeliğin başlangıç dönemlerinde enfeksiyonlar açısından bir yatkınlık oluşur. Bu nedenle gebelerin covid-19’a yakalanma olasılığı yüksek gözükmektedir. Fakat iyi haber şudur ki; yapılan tüm güncel bilimsel araştırmalar ve elde edilen veriler gebelikte bu hastalığın daha hafif atlatıldığını, yoğun bakıma girme riskinin düşük olduğunu göstermektedir.
#Gebelik DönemiTüm dünya için ciddi bir tehdit oluşturan ve hayatlarımızın akışını değiştiren Covid-19 hastalığıyla Aralık 2019’da tanıştık. Hastalık hepimiz için yeni ve bilinmezlerle dolu. Ancak vaka sayıları arttıkça, tabii ki bilgi birikimi de artıyor ve bugün özel gruplar üzerindeki etkileriyle ilgili artık daha çok şey biliyoruz. Bu özel grupların en önemlisi de, tabii ki gebeler...
#Gebelik Ve Covid-19Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre, dünyada 2020 yılında yaklaşık 13.4 milyon bebek prematüre doğdu. Bu sayıların ‘sessiz acil durum’ haline geldiği belirtilen raporda, dünyada yaklaşık 1 milyon prematüre bebeğin erken doğumla ilgili komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybettiği belirtildi.
#Dünya Sağlık ÖrgütüAdana'da diploması olmadığı halde tıbbi müdahale yaptığı öne sürülen Suriye uyruklu 3 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Operasyonda 90 serum ile 300 iğne, anestezik ve bulantı önleyici 339 kutu ilaç, 259 enjektör, ultrason ele geçirildi.
#AdanaAdana'da diploması olmadığı halde tıbbi müdahale yaptığı öne sürülen Suriye uyruklu 3 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Operasyonda 90 serum ile 300 iğne, anestezik ve bulantı önleyici 339 kutu ilaç, 259 enjektör, ultrason ele geçirildi.
#AdanaÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSV<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerikKoronavirüs salgınında aşıların devreye girmesi hem milyonlarca hayat kurtardı hem de salgınının artık eski etkisini kaybetmesini sağladı. Ancak buna rağmen aşılarla ilgili endişeler ve aşı karşıtlığı kampanyalarının önüne geçilemedi. Yapılan son bilimsel çalışma ise bu durumun karşısına oldukça güçlü kanıtlarla çıkıyor…
#Hamilelikte AşıAlmanya’da temmuz ayında asgari ücretten emekli aylığına, çocuk parasından yakıt yardımına kadar yine bir dizi yenilikler, yeni yasa ve uygulamalar yürürlüğe girdi. Bazıları yüzleri güldürürken, bazı yenilikler ise pek sevindirici değil. Siz değerli okurlarımız için hazırladığımız yenilikler dosyasını açıyoruz.
#AlmanyaCOVID-19 aşıları ile ilgili hem Türkiye'de hem dünyada gebeler üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarını paylaşan, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Kıraklı, "Türkiye genelinde şu an 3 bin civarı yoğun bakım hastasının verisine ulaştık. 3 bin hasta içinde 43 gebe var. 4 de gebelik sonrası dönemde yatan hasta var. Ne yazık ki bu hastaların tamamı aşısız. Aşılı bir tane gebe yok" dedi.
#Prof. Dr. Cenk KıraklıBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Yaklaşık iki yıldır tüm hızıyla devam eden Covid-19’un yeni varyantı Omicron çok hızlı bulaştığı için, anne adaylarında da görülme sıklığı artıyor. Bu durumun gebelikte stresi çok daha fazla artırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Habibe Seyisoğlu, pandemi sürecinde sağlıklı bir gebelik için basit ama etkili 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#OmicronDiyarbakır'da 7 aylık hamileyken koronavirüse yakalanıp, bebeği sezaryenle alınan, 35 gün entübe kaldıktan sonra hayata tutunan öğretmen Nuray Çolak (31), 2 ay sonra kızını kucağına aldı. Hastanede tedavisi süren Çolak "Aşı kararını, doktorlar bana bırakmıştı. Gebeler, benim gibi düşünmesin. Korkulacak hiçbir şey yok. Aşı olsunlar. Çünkü gebeler çok ağır atlatıyor" dedi.
#Koronavirüs37’nci haftadan önce doğan bebeklere prematüre deniliyor ve organları henüz tam olarak gelişmediği için kuvözde kalmaları gerekiyor. Son yıllarda dünyada prematüre doğan bebeklerin sayısında ciddi şekilde artış yaşanıyor. Türkiye'de de her 10 bebekten biri prematüre doğuyor. Peki bu duruma etki eden faktörler neler? Neden sayıları her geçen gün artıyor?
#Prematüre DoğumSağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#KoronavirüsTürkiye'de koronavirüs salgınına karşı çalışmalar hızla devam ediyor . Bu kapsamdaTURKOVAC'ın Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülere uygulanmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tuna Demirdal, 'Aşı olan gönüllülerin 6 ay boyunca antikor düzeyi kontrol edilecek. Koruyucu antikorlarına düzenli aralıklarla bakılması gönüllümüzün lehinedir' şeklinde konuştu.
#KoronavirüsSAMSUN İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, “İlimizde sadece son 1 hafta içinde, çeşitli nedenlerle PCR testi yapılan 70 anne adayımızın yüzde 50’sinin testi, maalesef pozitif çıktı. En yakın sağlık merkezimize başvurup, aşılarını yaptırıp, sağlıkla ve mutlulukla bebeklerini kucaklarına alsınlar" dedi.
#AşıAnkara İl Sağlık Müdürü Zülfikar Akelma, 2021 yılında Ankara'da Covid-19 nedeniyle 12 hamilenin hayatını kaybettiğini belirterek, "İçimizi yakan durumlar bunlar. Bu anneler, genç anneler. Hepsi aşısız grup. Mutlaka hamilelerin aşı olması gerekir. Gebelerin aşı olmasının bebeğine herhangi bir zararı yok" dedi.
#ANKARAEskişehir'de 29 haftalık hamileyken koronavirüse yakalanan Duygu Yetgin Akgün, İpek adını verdikleri kız bebeğini erken doğumla dünyaya getirdi. Akgün, kuvözdeki bebeğini ilk kez hemşirelerin tabletten görüntülü görüşmeyle izledi. Duygu Yetgin Akgün, “Koronavirüse karşı aşı gerçekten çok önemli. Aşı olsaydım inanın çok hafif atlatırdım. Ben 17 gün yoğun bakımda kaldım. O acının tarifi yok. Kızımı da hala göremedim. Eşim de üniversitede çalışıyor. Orada 8 kişi birden hasta oldu ve aşılı oldukları için hiçbir şey olmadı. Onlar ağır hasta olmadılar, sadece ben oldum çünkü aşım yoktu." dedi.
#EskişehirEskişehir'de 29 haftalık hamileyken koronavirüse yakalanan Duygu Yetgin Akgün, İpek adını verdikleri kız bebeğini erken doğumla dünyaya getirdi. Akgün, kuvözdeki bebeğini ilk kez hemşirelerin tabletten görüntülü görüşmeyle izledi. Duygu Yetgin Akgün, “Koronavirüse karşı aşı gerçekten çok önemli. Aşı olsaydım inanın çok hafif atlatırdım. Ben 17 gün yoğun bakımda kaldım. O acının tarifi yok. Kızımı da hala göremedim. Eşim de üniversitede çalışıyor. Orada 8 kişi birden hasta oldu ve aşılı oldukları için hiçbir şey olmadı. Onlar ağır hasta olmadılar, sadece ben oldum çünkü aşım yoktu." dedi.
#EskişehirBebeğine zarar verir endişesi ile Covid-19 aşısı olmak istemeyen bir anne, doğuma sayılı günler kala koronavirüse yakalandı. Acil sezaryene alınan ve sonrasında da yoğun bakımda yatmak zorunda kalan Kristen Hutton’un hikayesi, hamileler ve Covid-19 aşısı konusunu bir kere daha gündeme getirdi...
#Covid-19 AşısıCovid-19 aşılarının kısırlığa sebep olabileceği endişesi belki de birçok insanın aşı olmasının önüne geçiyordu. Bilim insanları bu konuya noktayı koymak için bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma sonucunda ise aşıların kısırlığa sebep olmak şöyle dursun bilakis sperm sayılarını arttığı ortaya çıktı. Konuyu uzmanlarla konuştuk, aşılar gerçekten sperm sayılarını arttırıyor mu sorusuna cevap aradık.
#Covid-19 Aşısı KısırlıkGebelerin aşılanmasının temel olarak iki hedefi vardır. Birincisi anne ve fetüsün enfeksiyonların komplikasyonlarından korunmasını sağlamaktır. İkincisi yeni doğanın aşı ile önlenebilir enfeksiyonlara karşı pasif olarak korunmasını sağlamaktır. Aslında ideal olan kadınların gebe kalmadan önce erişkin aşılama programına uygun olarak aşılanmasıdır. Ancak bazı durumlar için gebelik sırasında da aşılama gereklidir.
#GebelikYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 pandemisi, son yıllarda gerek dünyada gerekse ülkemizde giderek yaygınlaşan MS hastalarını da olumsuz etkiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Sağduyu Kocaman, 30 Mayıs Dünya MS Günü kapsamında, hastalık hakkında doğru bilinen 10 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#MS