Dünya Güneş çevresindeki yaklaşık 1 milyar km’lik bir turunu daha tamamlamak üzere. Elbette hareket eden sadece Dünya değildi. Güneş de galaksi merkezi etrafında 1 yılda yaklaşık 6 milyar km yol aldı. Ay Dünya etrafında nerdeyse 12 tur tamamladı. Birkaç gün sonra 2017 yılına elveda deyip yeni yılı karşılayacağız. 2018 yılında Dünya taze bir tura daha başlayacak. Peki 2017 yılında Dünya’da uzay bilimlerinde ne tür gelişmeler oldu? Bu yazıda 2017 yılında gerçekleşen önemli olduğunu düşündüğüm birkaç uzay olayının listesini bulacaksınız.
#UzayABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 'tanımlanamayan uçan cisim'lere (UFO) dair raporunu bugün kamuoyu ile paylaştı. 36 sayfalık raporda UFO'ların hemen tanımlanamayacağı vurgulanırken, NASA Yöneticisi Bill Nelson "NASA bağımsız çalışma ekibi, UFO'ların dünya dışı bir kökene sahip olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadı. Ancak bu UFO'ların ne olduğunu bilmiyoruz. Bu yüzden NASA'nın bir UFO araştırması direktörü atadığını duyuruyorum." diyerek çalışmaların devam edeceğini duyurdu.
#NasaABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, tüm dünyada bilinen adıyla NASA, yaptığı uzay çalışmalarıyla dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. İlk olarak geçen mayıs ayında bir kara deliğin sesini kaydettiğini açıklayan NASA, şimdi bir de bu sesi geliştirdi ve hatta müzik parçalarına yapıldığı gibi remiksledi ve yeniden paylaştı…
#NASAAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve evrenin en kapsamlı, derin görüntüsünü dün yayınladıktan sonra bugün yeni fotoğrafları dünya kamuoyu ile paylaştı. NASA'nın paylaştığı bu imaj, sönmekte olan bir yıldızın patlamasını yansıtıyor.
#James Webb TeleskobuAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) James Webb Teleskobu tarafından çekilen ve evrenin en kapsamlı, derin görüntüsünü dün yayınladıktan sonra bugün yeni fotoğrafları dünya kamuoyu ile paylaştı. NASA'nın paylaştığı bu imaj, sönmekte olan bir yıldızın patlamasını yansıtıyor.
#NASANASA, 1990 yılından beri yörüngedeki görevini sürdüren Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini almak üzere geliştirdiği ve sahip olduğu gelişmiş kızılötesi merceklerle yıldızların geçmişteki hallerini gözlemleyebilecek olan James Webb Uzay Teleskobu sona doğru emin adımlarla yürüyor. 18 Aralık'ta fırlatılacak olan teleskop Büyük Patlama sonrası oluşan ilk yıldızları görmemizi sağlayacak.
#NASAGüneş sistemi dışında, diğer galaksilerin varlığını tespit ettikten sonra, Hubble ve diğer teleskoplar onları daha yakından gözlemlemeye başladı. Şekillerini, içeriklerini ve ölçebildikleri kadar çok diğer özelliklerini not ettiler. Pek çok galaksi türünü gözlemlediler ve ortaya çıkardılar. Galaksi türleri ve özelliklerini sizler için derledik.
NASA bu yıl içinde yeni teknolojiyle donatılmış ‘James Webb’ teleskobunu uzaya fırlatacak. Yeni teleskop, gelişmiş sensörleri ve 10 kat daha fazla ışık toplayan aynasıyla evreninin ilk dönemlerine ait veriler toplamaya yardımcı olacak. NASA’nın açtığı araştırma proje yarışmasına dünyanın dört bir yanından binlerce başvuru yapıldı. Dr. Akın Alman Max-Planck Enstitüsü’nde bilimsel araştırma görevlisi olarak çalışan astrofizikçi Dr. Akın Yıldırım’ın, projesi de NASA tarafından seçilen 286 proje arasına girdi.
#James WebbYeni medya sanatçısı Refik Anadol son sergisi ‘Makine Hatıraları: Uzay’ ile evreni, insan duyularını ve makinelerin belleğini izleyiciye dijital sanat aracılığıyla sunuyor. “Hayatı, uzaya dair soruları olan bir bilimkurgusever gibi yaşıyorum” diyen Anadol’un sergisi 19 Mart - 25 Nisan arasında Pilevneli Gallery’de ücretsiz olarak gezilebilecek.
#Refik Anadolİnsanoğlunun evreni anlama çabasının başlangıcı neredeyse ilk çağlara kadar gidiyor. Bir çok medeniyet bu konuda o günün imkanları ile çeşitli gözlemler ve değerlendirmeler yaptılar. Güneş ve ay başta olmak üzere gezegenlerin ve yıldızların hareketlerini analiz etmek, zamanı tanımlamak ve kendi hayatları ve doğa olayları üzerindeki etkilerini çözmek bu çabanın bir kısmı diyebiliriz. Günümüze baktığımızda ise artık “Evrende yalnız mıyız?” sorusu ve bunu daha da detaylandıran “Başka canlılar var mı, varsa nasıl bir yaşam var, insan yaşamına uygun koşullar var mı?” soruları uzun yıllardır araştırmalara yön veriyor. Peki son zamanlarda iyice hareketlenen uzay araştırmalarında son durumda neler oluyor?
#Ecehan ErsözABD’li gökbilimci Carl Sagan’ın başlattığı Kozmos serisinin günümüz uyarlaması olan “Kozmos: Bir Uzay-Zaman Serüveni” belgeselinin ikinci sezonu “Kozmos: Muhtemel Dünyalar” 5 Nisan’da ekrana dönüyor. Emmy ödüllü belgesel yeni sezonunda anlatıcı olarak yine dünyaca ünlü astrofizikçi Neil DeGrasse Tyson var. Şubat ayının ilk haftası Paris’te serinin hem prodüktörü hem yazarlarından Carl Sagan’ın eşi Ann Druyan ve Tyson’la bir araya geldik...
#Sinem VuralDouglas Adams’ın Otostopçunun Galaksi Rehberi kitabını okuyanlar için 42 sayısının özel bir anlamı vardır. Peki, Google gibi teknoloji şirketlerinin ve bilim insanlarının bu sayıya yüklediği anlam sembolik mi yoksa bildikleri başka bir şey mi var; gelin beraber ele alalım...
#Şinasi Furkan AvcıAmerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Arizona Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Feryal Özel, kara deliği ilk kez görüntüleyen ekibin tarihi başarısında çok önemli bir rol üstlenmişti. Gezegenimizde en uzağı gören kişilerden biri olan Özel ve ekibinin şimdi bilim dünyasına yeni bir sürprizi var: Samanyolu’ndaki dev kara delik... Tüm verilerin ellerinde olduğunu belirten Özel, sadece galaksimizin değil, belki tüm hayatımızın merkezindeki kara deliğin fotoğrafını altı ay sonra görebileceğimizi söylüyor.
#Prof. Dr. Feryal Özelİstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından organize edilen 8K Atatürk Koşusu, 29 Ekim Salı günü DudulluOSB’nin hizmete açtığı ile Türkiye’nin en büyük Spor ve Yaşam Merkezi olan We’ll Club’ta gerçekleşecek.
#İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü