freelancer haberleri sayfasında freelancer hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 35 freelancer haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
2023 yılında yaklaşık 8.5 milyon freelance çalışanın Türkiye iş piyasasındaki yerini alacağı öngörülüyor. Peki, bu “freelancer”lar emekli olabilecekler mi? Online iş platformu SanalUzman’ın Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu’na göre kanuni sorumluluklarını yerine getirirlerse; “evet!”
#ÜniversiteBağımsız (freelance) çalışanların ve kendi kendilerinin patronu olanların yarattığı bir ekonomi modeli olan ‘Gig’ (kısa süreli iş) hızlı bir şekilde büyüyor. Dünyanın yavaş yavaş kaydığı bu model, ilerleyen teknoloji ve her yerden çalışma olanağının elde edilmesiyle birlikte Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor.
#FreelancerGelişen teknoloji yazılımcı ihtiyacını da arttırdı. Türkiye’de yazılımcı sayısı 300 bin adedi aşarken, mesleğe başlamak için önce iyi bir eğitim almak şart. Eğitimin ardından bir uzmanlık alanı ve sürekli öğrenme isteği gerekli. Sektöre yeni başlayan bir yazılımcı yaklaşık 35 bin TL aylık gelire sahip olurken, deneyim ve kabiliyetler artıkça gelir 100 bin TL’lere çıkarabiliyor. Sektörün en önemli avantajı ise yurtdışında iş olanağı ve yabancı para cinsinden kazanç elde etmek.
#YazılımBir yandan profesyonel iş hayatını sürdürürken bir yandan da farklı ülkeleri ve kültürleri tanıma imkanı sunan dijital göçebelik, sadece bir bilgisayarın ve internet bağlantısının yeterli olduğu çalışma modeli olarak karşımıza çıkıyor. Pandemiyle birlikte sayıları hızla artan ve dünya çapında 35 milyona ulaşan dijital göçebeler için bir bilgisayarda olması gereken özellikler yaşam tarzıyla orantılı olarak değişkenlik gösteriyor. ASUS’un kendi kullanıcıları üzerinde yaptığı global araştırmaya göre, bilgisayarın kolayca sırt çantasında taşınabilir incelikte ve hafiflikte olması ve yarı yolda bırakmayacak uzun pil ömrü dijital göçebelerin öncelikleri arasında. Yaratıcı göçebelerin öncelikli tercihi ise; çift ekranlı dizüstü bilgisayarlar.
#AsusSon günlerde adını sıkça duymaya başladığımız ve Mert Bulut ile Esen Bulut tarafından 2017 yılında kurulan Rimuut, sayısı gün geçtikçe artan freelance çalışanların ve bireysel iş ortaklarından hizmet alanların hayatını kolaylaştıran bir platform. Dünyada bir ilk olan Rimuut, freelancer'lar için sınırları ortadan kaldırıyor.
#RimuutKimi her sabah aynı saatte uyanıp güne başladığını söylüyor, kimi 25 dakikalık çalışmaların ardından 5 dakika mola vermeyi öneren pomodoro tekniğini anlatıyor. Evden çalışma düzenini oturtamadıysanız bu tavsiyelere kulak verin.
#Koronavirüsİnsanların yol gitmekten sıkılması, kendi mahallesinde yemek, içmek ve eğlenmek istemesi bugüne kadar birçok semti amaçlananın tersine popüler bir yer haline getirdi. Karaköy, Topağacı, Teşvikiye ve Arnavutköy’den sonra bu trend sahil hattında ilerlemeye devam ediyor. 25-30 yıllık klasikleriyle bilinen Yeniköy’e son iki yılda 10, son dört yıldaysa 20’ye yakın mekân açıldı. Şehrin yeni popüler lokasyonunu adım adım gezerek, bilinmesi gereken adreslerin künyesini çıkardık.
#YeniköyElectronic Arts'ın Destiny'e göz kırpan yeni oyunu Anhtem oyunculara sunuldu; oyun beklenin ötesinde ilgi gördü. Anthem’de 4 kişiye kadar oluşturulabilen bir ekip ile tehlikeli yerleri keşfe çıkıyoruz. İşin daha da iyi kısmı, oyuncular kendi hikayelerini yaşıyor oyun içerisinde.
#Anthem2023 yılında yaklaşık 8.5 milyon freelance çalışanın Türkiye iş piyasasındaki yerini alacağı öngörülüyor. Peki, bu “freelancer”lar emekli olabilecekler mi? Online iş platformu SanalUzman’ın Genel Müdürü Niyazi Bekiroğlu’na göre kanuni sorumluluklarını yerine getirirlerse; “evet!”
#ÜniversiteYeni nesil iş modeli olarak öne çıkan serbet çalışmaya (freelance) daha profesyonel yaklaşılması için Türk girişimciler harekete geçti. Esen Bulut ve Mert Bulut’un geliştirdiği ‘Rimuut’ freelance çalışanları mikro-şirketlere dönüştüren bir ticaret platformu olarak öne çıkıyor.
#RimuutBağımsız (freelance) çalışanların ve kendi kendilerinin patronu olanların yarattığı bir ekonomi modeli olan ‘Gig’ (kısa süreli iş) hızlı bir şekilde büyüyor. Dünyanın yavaş yavaş kaydığı bu model, ilerleyen teknoloji ve her yerden çalışma olanağının elde edilmesiyle birlikte Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor.
#Freelancerİş saatlerini, iş yapış biçimini kendisi ayarlamak veya ek iş yapmak isteyenler freelance (serbest) çalışmayı tercih ediyor. Birçok alanda freelance çalışılabiliyor; yazılım, editörlük, fotoğrafçılık, çevirmenlik... Serbest çalışmak güzel görünse de bazı problemlerle karşılaşılabiliyor. Bunlardan en önemlisi işveren ve freelancer arasında çıkabilecek maddi anlaşmazlıklar. İşlerin daha hızlı ilerlemesi ve genelde de şirketlerin tercihi bu yönde olduğu için freelancer ve kurum arasında yazılı bir sözleşme yapılmıyor. Bu da sorun çıktığında işlerin büyümesine neden oluyor. İki tarafın da mağdur olmaması için alınması gereken bazı önlemler var.
Türkiye’deki küçük ölçekli işletmelere dair yıllık araştırma, Freelancer.com Küçük Ölçekli İşletmeler Araştırması yayınlandı. Araştırmada küçük ölçekli işletme sahiplerinin büyük çoğunluğunun 2012’de ilk kez dış kaynaktan temini artık büyüme ve iş stratejilerinin kilit bir parçası olduğunun altı çiziliyor.