Türkiye’deki işletmelerin yüzde 95’ini aile şirketleri oluşturuyor. Girişimcilik dünyasına bakıldığında ise durum farklı. Startup kurucuları genelde tek başlarına ya da arkadaşlarıyla yol alıyorlar. Geliştirilen ürünün veya servisin ihtiyacına göre farklı alanlardan bir araya gelen kişiler ortak şirket kuruyor. Ancak yavaş yavaş dünyada olduğu gibi Türkiye’de startup kuran aileler çoğalmaya başladı. Yani baba-oğul, ağabey-kardeş veya karı-koca gibi yakın akrabalar startup dünyasına giriyor. Elde ettikleri başarılar da oldukça dikkat çekiyor. Biz de buradan yola çıkarak aile startuplarını bir araya getirdik.
#Aile StartuplarıYeni nesil iş modeli olarak öne çıkan serbet çalışmaya (freelance) daha profesyonel yaklaşılması için Türk girişimciler harekete geçti. Esen Bulut ve Mert Bulut’un geliştirdiği ‘Rimuut’ freelance çalışanları mikro-şirketlere dönüştüren bir ticaret platformu olarak öne çıkıyor.
#RimuutProje Kurdu ile freelance çalışanlar ne gibi imkanlara sahip oluyor? projekurdu.com Yönetici ve Kurucusu Kürşat Şahin yanıtladı.' Freelance çalışanlar Proje Kurdu'ndan nasıl yararlanıyor? Proje kurdu freelance çalışanlar için önemli bir araç. Proje Kurdu freelance çalışanlarla iş verenleri buluşturuyor.'
#Wise TvProjelerimizi freelance çalışanlarla nasıl yapabiliriz? projekurdu.com Yönetici ve Kurucusu Kürşat Şahin'e sorduk.' Freelance çalışanlara nasıl ulaşabilirim? Projelerinizi freelance çalışanlarla hayata geçirmek için ne yapmalıyım? Proje Kurdu'ndan yararlanarak freelance çalışanlara projemi nasıl yaptırabilirim? '
#Wise TvYapılan araştırmalar gençlerin hibrit çalışma modelini istediğini ortaya koyuyor. İpsos’un raporuna göre, Türkiye genelinde her 10 beyaz yakalıdan 7’si haftanın tamamında ofise giderken, bu oran genç beyaz yakalılarda her 2 kişiden birine düşüyor. Gençlerin yarısı, “Çalışma şeklimi değiştirme fırsatım olsa freelance çalışırım” da diyor.
#Özge ESENPandemi havacılık sektöründe çalışanları büyük ölçüde tembelleştirdi. Evden çalışmaya alışanların bir kısmı ofislere dönmedi. Sektörde işten çıkarılanlar ise başka işkollarında iş buldukları için havacılık dünyasından vazgeçti. Şimdi özellikle havayolları ve havalimanlarında yetişmiş personel sıkıntısı çekiliyor.
#Türk Hava YollarıDünyanın ilk internet ülkesi Plumia, gerçek vatandaşlık haklarına sahip olmayı ve diğer ülkeler tarafından tanınmayı hedefleyen dijital bir kolektif. Topluluğa katkıda bulunabilecek herkese açık olan Plumia’nın vatandaşı olmak için internet sitesini ziyaret etmek yeterli.
#PlumiaAlbaraka Türk bünyesinde yer alan ve girişimcilerin yenilikçi ürün ve hizmetlerini destekleyen hızlandırma programı “Albaraka Garaj” için beşinci sezon başvuruları sona ermesinin ardından yüzlerce başvuru arasından seçilen 18 girişim, 26 Temmuz’da başlayan ön hızlandırma programında, eğitimden mentorluğa çeşitli destekler alacak.
#Albaraka TürkKimi her sabah aynı saatte uyanıp güne başladığını söylüyor, kimi 25 dakikalık çalışmaların ardından 5 dakika mola vermeyi öneren pomodoro tekniğini anlatıyor. Evden çalışma düzenini oturtamadıysanız bu tavsiyelere kulak verin.
#KoronavirüsÇalışma yaşamınızda sizi en çok ne motive eder? Takdir edilmek mi, kariyer imkanı mı yoksa aldığınız ücret mi? Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aşkın Keser, günümüzde sürekli değişen koşullar ve pek çok yeniliğin motivasyon ihtiyacını giderek artırdığını anlatırken, Z kuşağını motive edebilmenin de artık çok kolay olmadığına dikkat çekti.
#Sibel Bağcı UzunUluslararası Çalışma Örgütü (ILO), geçen hafta Daha Aydınlık Bir Gelecek için Çalışma Hayatı raporunu yayımladı. Üç ana kategoride toplam 10 öneriden oluşan rapor geleceğin çalışma hayatının insan merkezli bir yaklaşımla inşa edilmesi gerektiğini savunuyor.
#Uluslararası Çalışma ÖrgütüAraştırmalar, esnek ve uzaktan çalışma imkanlarının genç çalışanlar için artık olmazsa olmaz bir hale geldiğini gösteriyor. Şirketler de buna kayıtsız kalmıyor, esnek ve uzaktan çalışma modelleri yaygınlaşıyor. Yapılan bir araştırmaya göre dünya çapında çalışanların yüzde 70’i haftanın en az bir günü ofis dışında mesai yapıyor.
#Uzaktan ÇalışmaBağımsız (freelance) çalışanların ve kendi kendilerinin patronu olanların yarattığı bir ekonomi modeli olan ‘Gig’ (kısa süreli iş) hızlı bir şekilde büyüyor. Dünyanın yavaş yavaş kaydığı bu model, ilerleyen teknoloji ve her yerden çalışma olanağının elde edilmesiyle birlikte Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor.
#Freelancer