Fosil haberleri sayfasında Fosil hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3679 Fosil haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulDoğaya olan merakını öğrencilerine de aşılayan coğrafya öğretmeni Mustafa Sarıkaya onları kano tutkunu yaptı. Borçlanarak aldığı kanolarla okulda bir kano kulübü kuran Sarıkaya’nın öğrencileri lise hayatlarına da mezuniyet eğlencesi öncesi kano kampıyla veda ediyor. Ayrıca bir lisedeki ilk fosil müzesini açan Sarıkaya kanocu öğrencileriyle birlikte doğada fosil arayarak milyonlarca yıl öncesine yolculuk yapıyor.
#KanoKayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından kazı çalışmaları desteklenen ve dünyanın ilgisini çeken 7,5 milyon yıllık fosil faunası, yeniden canlandırma çalışmaları ile vatandaşlarla buluşuyor. Proboscidae (Hortumlugiller), Bovidae (Boş Boynuzlular) ve Giraffidae (Zürafagiller) ailelerinden türlerin yer aldığı sergi, Pazartesi günü Büyükşehir Belediyesi Fuaye Alanı’nda açılıyor.
#KayseriMeksika Kongresi’nde düzenlenen ‘uzaylı’ oturumu dünyayı ayağa kaldırdı. UFO araştırmacısı Jaime Maussan tarafından cam kutular içinde ‘uzaylı’ olduğu iddia edilen iki varlığın bedeni sergilendi. Gösterilen cesetlerin bin yıllık olduğu belirtildi.
#Meksika KongresiÇankırı'daki 'Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde 2001 yılından beri yürütülen ve bu yıl temmuz ayında başlatılan kazı çalışmalarında yaklaşık 8,5 milyon yıllık 100 fosil bulundu. Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, "Bugüne kadar 4 bin 100'ün üzerinde tanımlanabilir nitelikte fosil var ama numarasız olarak da çıkardığımız 5 binin üzerinde fosil mevcut şu anda. Bilimsel çalışmaları devam ediyor. 10 ayrı aileye ait 43 ayrı tür var burada" dedi.
#ÇankırıKahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde Yemliha Yılmış, kuzu otlatırken bulduğu ve 16 milyon yıllık olduğu değerlendirilen at dişini Şehir Müzesi’ne bağışladı. 8 santim uzunluğundaki dişin kesin yaşı, paleontologlarca incelendikten sonra ortaya çıkacak.
#KahramanmaraşKahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde Yemliha Yılmış, kuzu otlatırken bulduğu ve 16 milyon yıllık olduğu değerlendirilen at dişini Şehir Müzesi’ne bağışladı. 8 santim uzunluğundaki dişin kesin yaşı, paleontologlarca incelendikten sonra ortaya çıkacak.
#KahramanmaraşTokat'ın Zile ilçesinde 7 ay önce bulunan ağaç fosillerinin 41,5 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. İstanbul'da incelenip tekrar Tokat'a gönderilen ve sergilenmeye başlanacak fosillere ilişkin Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nden Dr. Bedrettin Selvi, "Türkiye'deki 41,5 milyon yıl öncesine ait bu tür bir fosile şu ana kadar rastlanmamıştı. Türkiye'de tropikal iklim kuşağına ait bitki fosiline Tokat Zile'de rastlanılması, literatüre ilk kayıt olarak düşmüştür. Bu açıdan da çok önemlidir" dedi.
#TokatBilim insanları, Çin’de bulunan bir fosilden yola çıkarak ‘Homo juluensi’ adını verdikleri yeni bir arkaik insan türü keşfedildiğini açıkladı. Fosillerin özellikleri, bu popülasyonun farklı hominin türleri arasında genetik alışveriş sonucu ortaya çıktığını ve Asya’daki insan evriminde hibridizasyonun önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
#Homo JuluensiTEMA Vakfı, Bakü’de sona eren BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin 29. Taraflar Konferansı (COP29) sonrasında yaptığı açıklamada, iklim krizine karşı mücadele küresel finansman hedeflerinin yetersiz kaldığını vurguladı. Vakıf, Türkiye için zamanın daraldığına ve ulusal iklim politikasında kömürden çıkış gibi somut adımlar atılması gerektiğine dikkat çekti.
#TEMA VakfıKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#Suİstanbul Bağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulBağcılar’da bir binanın hafriyat kazısı sırasında, miyosen dönemine ait yaklaşık 10 milyon yıllık deniz minaresi fosili bulundu. İnşaatta çalışan ekip tarafından bulunan tarihi eser, alt tarafı betonlaşmış kum yığının arasından çıkarıldı. Buluntunun beklenen büyük Marmara depremine karşı ipuçları verdiğini aktaran Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “Depreme karşı İstanbul’un en zayıf bölgesini miyosen dönemine ait 10 milyon yaşlı deniz fosili tabakalar oluşturuyor. İstanbul’da Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı’ya kadar uzanan bu istif depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor” dedi.
#İstanbulDoğaya olan merakını öğrencilerine de aşılayan coğrafya öğretmeni Mustafa Sarıkaya onları kano tutkunu yaptı. Borçlanarak aldığı kanolarla okulda bir kano kulübü kuran Sarıkaya’nın öğrencileri lise hayatlarına da mezuniyet eğlencesi öncesi kano kampıyla veda ediyor. Ayrıca bir lisedeki ilk fosil müzesini açan Sarıkaya kanocu öğrencileriyle birlikte doğada fosil arayarak milyonlarca yıl öncesine yolculuk yapıyor.
#KanoDÜnya liderleri artan çevresel sorunları ele almak üzere BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansında bir araya gelirken, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın politikalarının küresel iklim eylemini nasıl etkileyeceği konusundaki endişeler artıyor.
#Küresel İklim PolitikasıDünya genelinde son 20 yılda yaşanan 10 en ölümcül hava felaketinde, yarım milyondan fazla kişi hayatını kaybetti. İspanya'daki sel felaketinin ardından akıllara gelen olaylarda, üç tropikal fırtına, dört sıcak hava dalgası, bir kuraklık ve iki sel yaşandı. Fosil yakıtlara bağlı kalmanın iklim değişikliğini en çok etkileyen unsur olduğunu belirten iklimbilimci Dr. Friederike Otto, “Petrol, gaz ve kömür yakmaya devam edersek, acı çekmeye devam edeceğiz” dedi.
#KuraklıkBiliminsanları Dünya’nın geleceği konusunda oldukça karamsar. Bir yanda ABD’de yaşanan görülmemiş büyüklükteki kasırgalar, bir yanda iklim değişiklikleri, hızla artan insan nüfusu ve tüketim... Önümüzdeki 10 yıl Dünya’nın geleceği açısından çok önemli. Önlem alınmazsa kimi toplumsal çöküşler yaşanabilir.
#Umut Fırat EroğluBab-ı Ali Toplantıları’nda 2011’de yaptığı konuşmada dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; “Enerji fiyatlaması en zor konulardan biridir. Devlet piyasa belirleyici olarak davranırsa enerji fiyatı vatandaş – tüketici lehine uygun hale getirilebilir ancak bu kez de enerji üreticisi – dağıtıcısı kar edemez, dağıtım şebekesini yenileyemez, geliştiremez ve üretim için yatırım yapmaz. Bu bir girdap durumdur. Bu iki konuyu dengede tutmak büyük maharetli bir akrobasidir” demişti.
#Bab-I Ali ToplantılarıAlmanya’da ekim ayında, çalışanlar ve tüketiciler için yeni yasalar ve bazı önemli değişiklikler yürürlüğe giriyor. Bu değişiklikler, Almanya’daki vatandaşlar için birçok alanda yenilik getiriyor. Özellikle öğrenciler ve kiracılar için önemli kolaylıklar sağlanırken, sürücüler ve ev sahipleri için de yeni sorumluluklar doğuyor. İşte detaylar:
#AlmanyaBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarÇin ekonomisindeki zayıflamaya ve büyümedeki gerilemeye dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, “Çin’in daha az enerji tüketmesi, elektrikli araçlar ve üretimdeki artış, petrol fiyatlarını yaz başından bu yana 15 dolar düşürdü. Daha da düşecek. Biten projelerle muazzam bir de LNG dalgası geliyor. Üretimdeki artış doğalgaz fiyatlarını da aşağı çekecek. Bu bizim gibi ülkeler için güzel bir haber” dedi.
#Fatih Birol