Güneşin yüzünü gösterdiği saatlerin artması ile güneş koruyucu konusu yeniden gündemde. Güneş koruyucu konusunda farkındalık artsa da günlük hayatta hala koruyucu kullanmayan çok fazla insan var. Ancak uzmanlar güneş koruyucuların sadece yaz aylarında değil, tüm yıl boyunca ve hatta kapalı mekanlarda bile kullanması gerektiğinin altını çiziyor. Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, konunun önemini tam anlatmak için “Cilt kanserinin yüzde 90 sebebi güneş ışığı” dedi ve güneş koruyucular hakkında merak edilen her şeyi anlattı
#Güneş KoruyucuIşık hassasiyeti veya ışığa karşı duyarlılığın tıbbi adı “fotofobi”dir. Güneş ışığı, floresan veya ampül gibi kaynakların tümü; gözlerinizi kısma veya kapatma ihtiyacının yanı sıra rahatsızlığa neden olabilir. Işık hassasiyetine baş ağrıları da eşlik edebilir.
#FotofobiAkkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasında bulunan kimya atölyesinde gazların analizini yapmak ve endüstriyel yağların kontrolünü sağlamak üzere tasarlanmış bir gaz ve yağ laboratuvarı faaliyete geçti. Laboratuvar, proses gazların ve endüstriyel yağların operasyonel testlerine uygun olarak tasarlandı.
#AkkuyuYapay aydınlatmanın gün geçtikçe yaygınlaşması görsel şölen sunsa da insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma geceleri yapay ışığa maruz kalmanın obezite, depresyon, uyku bozuklukları ve diyabet gibi birçok hastalık riskini arttırabileceğini kanıtladı. Çin’de yapılan yeni bir araştırma ise yapay ışıkların felce neden olduğunu ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi ve Uygulama Rehberi’ doğrultusunda, artık kamunun otomobil ve otobüs gibi araç satın alımlarında elektrikli modellere öncelik verilecek. Bununla birlikte, kamu binalarının çatılarına ve otopark alanlarına güneş enerjisi panelleri kurulacak.
#Enerji Ve Tabii Kaynaklar BakanlığıDoğada farklı özelliklere sahip pek çok doğal taş bulunur. Bu değerli olan taşlardan birisi de Florit taşıdır. Florit taşı taşıdığı özellikler ve faydaları bakımından çok önemlidir. Pek çok kişi tarafından nerelerde ve nasıl bulunduğu merak edilmektedir. Peki Florit taşı nedir? Nerelerde ve nasıl bulunur, özellikleri ve faydaları nelerdir? Florit taşı hakkında merak edilenleri yazımızda detaylıca açıkladık.
#Florit TaşıYKS Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) 18 Haziran'da sona erdi. Sınav çıkışı adaylar AYT sınav sorularını değerlendirdi. Dikkat çekenler arasında karbon allotropları ayt kimya sorusu yer aldı. Peki, Karbon Allotropları özellikleri nelerdir? AYT Kimya sorusu karbon allotropları sorusunun yanıtı!
#Karbon AllotroplarıSarı zemin üzerine yuvarlak bir çizgi, ortasında iki nokta bir de eğri. Dünyanın neresine giderseniz gidin karşınıza çıkabilen o basit gülen yüzün aslında milyonlarca dolarlık bir şirketin malı olduğunu biliyor muydunuz? Peki ama herkesin çizebileceği kadar basit görünen bu görsel, nasıl bu kadar değerlendi? İşte hiç solmayan o gülen yüzün hikâyesi...
#Smiley ŞirketiHuawei’nin MateBook serisine yeni modeller gelmeye devam ediyor. Serinin en hafif akıllı amiral gemisi olma özelliğine sahip olan yeni MateBook X Pro bu yayında konuğumuz olacak. Hem tasarım tarafında hem de güçlü donanımıyla öne çıkan yeni MateBook, dizüstü bilgisayar pazarında Huawei’yi bir adım daha öteye taşıyacak gibi görünüyor.
#Sponsorlu İçerikAmerikalı bir elektrik mühendisi olan Peter Hewitt'in en önemli buluşu ilk cıva buharı makinasını icat etmesi olarak ifade edilmektedir. Bu buluş elektrik alanı ile ilgili olup bu alanda yapılacak diğer çalışmalarda da kullanılmıştır. Bazı lambaların yapımı için Peter Hewitt'in buluşu kaynak olarak kullanılmaktadır. Peki, Peter Hewitt neyi buldu ya da icat etti? Peter Hewitt buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır? İşte, Peter Hewitt ve buluşu hakkında bilgi edinmek isteyenler için gerekli olan detayları derledik.
#SözlükBio-art sanatçısı Dilay Koçoğulları ve multimedia sanatçısı Ali Kanal’ın belirli bir bölgenin biyolojik çeşitliliği ve biyomun izlerini ortaya çıkardıkları “Tissue Lab” başlıklı sergi, 25 Şubat’a kadar İzmir’in Umurbey Mahallesi “1532 sok. No: 21” adresinde sanatseverlerle buluşuyor. Darağaç Kollektifi’nin olduğu bölgede konumlanan laboratuvar alanındaki sergiyi Dilay Koçoğulları’yla konuştuk.
#Tissue LabAlmanya, Bonn Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının, farelerde embriyo gelişimi sırasında, kök hücrelerin farklı hücrelere dönüşme sürecindeki zamanlamasını yöneten spesifik genleri açarak, erken embriyolarda bulunan birincil kök hücre tiplerini yeniden oluşturabildikleri belirtildi.
#Bonn ÜniversitesiBilim tarihine baktığımızda yaptıklarıyla hem alkışlanan hem de aşağılanan birçok aktör olduğunu görüyoruz. Ama bunların hiçbirinin hayatını beyin nakline adamış cerrah Dr. Robert White kadar ilginç olmadığını da söylemek gerek. İşte White'ın kafanızı çok ama çok karıştıracak hikayesi...
#Robert WhiteMeteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 17 il için turuncu, 35 il için sarı uyarı yaptığı lodos fırtınası, neredeyse hayatı durdurdu. İstanbul’da hızı 130 km’ye kadar çıkan fırtına, ağaçları, TIR ve konteynırları devirdi, çatıları uçurdu. Deniz ve hava ulaşımı felç oldu. İstanbul’da 4, Zonguldak’ta 1 kişi yaşamını yitirdi, toplam 38 kişi yaralandı.
#MeteorolojiKızamık sadece kızamık değilmiş... Son yıllarda aşı karşıtlığı nedeniyle hortlayan kızamık, dünyadaki bilinen en bulaşıcı virüslerin başında geliyor. Üstelik kızamığın başka hiçbir virüste olmayan çok sinsi, çok tehlikeli ve oldukça öldürücü bir etkisi var: Bağışıklık amnezisi. Bilim insanlarının bile 'nasıl'ını açıklamakta zorlandıkları bu durumdan kaçınmanın yolu ise çok ama çok basit: Aşı.
#Kızamık1800'lerde Johann Ritter, görünür ışık spektrumunun ötesindeki dalgaların varlığını kontrol etmek istemiştir. O zamanlar, fotoğraf filminin mavi ışıkta kırmızıdan daha hızlı siyaha döndüğü biliniyordu. Ritter bu filmi mor ötesi bir renge maruz bıraktı ve beklendiği gibi film siyaha döndü. Bu, ultraviyole ışınlarının varlığını kanıtladı. Peki, UV ışığı nedir tüm detayları ile derledik.
#Ultraviyole IşıkÇin'de sosyal medyada yayılan bir görüntü dünyaya ulaştı ve bir anda milyonlarca kişinin paylaşmasıyla viral haline geldi. Görüntüde yer alan ve adı bile bilinmeyen kadın öğrenci ise duruma hiç aldırmadan ders çalışmaya devam ediyor...
#ÇinPyun Hye-young ‘Çukur’da bir trafik kazasında eşini kaybeden, kendisi de yatalak kalan üniversite profesörü Ogi’yi takip ediyor. Yazarın Ogi’nin bakış açısından anlattığı hikâye hareketsizlik, tecrit ve geçmişe dönüşlerin bir araya geldiği, okuyucunun kendini Ogi kadar felçli hissettiği, gerilimi yüksek bir anlatı...
#ÇukurBilimin ilerlemesi ve eski belgelerin yeni teknolojilerle yeniden değerlendirilmesi, zaman zaman tarihin yeniden yazılmasıyla sonuçlanıyor. Yeni bir teknoloji bu kez de Avrupa tarihinin en esrarlı aşk hikayelerinden birine ışık tuttu.
#Marie AntonietteDünyada her yıl 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü olarak kutlanıyor. 1924’te Birinci Uluslararası Tasarruf Kongresi’nde kabul edilen Dünya Tasarruf Günü’nde tasarrufun önemine dikkat çekilerek bireyler bilinçlendiriliyor. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com da, Dünya Tasarruf Günü vesilesiyle elektrik kullanımında fayda sağlayacak tasarruf önerilerinde bulundu.
#Elektrik Faturası