Fizik Tedavi haberleri sayfasında Fizik Tedavi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6546 Fizik Tedavi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sessizlik, bazı-larımız için uzak bir hayal. Gündelik yaşamda sabahın ilk saatlerinden gece yatağa girilene kadar herhangi bir dış ses kaynağı olmadan, kulağımızın içinde duyduğumuz çınlama, uğultu, vızıltı gibi farklı şekillerde ifade edilen ve sürekli ya da aralıklı olarak duyulabilen seslere, tıbbi adıyla ‘tinnitus’, bilinen ismiyle kulak çınlaması diyoruz.
#Fizyoterapist Zafer AksungurTelefon, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen süredeki artış ve duruş bozuklukları bel, boyun ağrılarını arttırdı. Hem bu ağrıların hem de daha ileri boyuttaki rahatsızlıkların tedavisinde sanal gerçeklik ile entegre edilmiş oyun görevleri sunan robotlar da devrede...
#Fizik TedaviBir gecede adeta parmağını bile oynatamaz hale gelen 42 yaşında Levent Fıçıcılar, fizik tedavi ile hayata göndü. Kızına dokunamadığı anlar kameraya yansırken Fıçıcılar, “Öncesinde doktora giden biri değildim geçer diye önemsemedim. Sorumlu olduğum bir kızım var, hayata tutunma tarafını seçtim, hiç vazgeçmedim. Bir gecede parmağımı kımıldatamaz duruma geldim, her şeyin olumlu tarafından bakarak bugün kendi ihtiyacımı kendim karşılayabiliyorum” dedi.
#Levent FıçıcılarAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Bayrampaşa Fizik Tedavi ve Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nin yeni hizmet binasındaki açılış programında yaptığı konuşmada, “Engelli vatandaşlarımıza yönelik hizmetleri ve çalışmaları pozitif ayrımcılık kapsamında anayasal güvenceye kavuşturduk. Dolayısıyla engelli vatandaşlarımıza ilişkin hiçbir hizmeti zaten yeterli görmüyoruz” dedi.
#Derya YanıkHem tedavi edici hem de koruyucu hekimlik uygulamalarının hepsini içerisinde barından multidisipliner bir uzmanlık dalıdır. Bu kadar çok yönlü olmasından dolayı son zamanlarda sıklıkla araştırılan bir konu haline gelmiştir. Peki, Spor Hekimliği nedir, hangi hastalara bakar? Spor hekimliği Türkiye'de hangi üniversitelerde var sizin için tüm detayları ile derledik.
#Spor HekimliğiBeynin bir kısmına giden kan akışı azaldığında veya kesintiye uğradığında, beyin dokusunun oksijen ve besin almasını önleyen bir inme (felç) meydana gelebilir. Beyne giden kan akışının kaybı, beyindeki dokulara zarar verebilir. Beynin hasarlı bölgeleri tarafından kontrol edilen vücut bölümlerinde felç belirtileri ortaya çıkabilir.
#İnmeBeyin kanaması, beyin dokusu içinde bulunan damarın yırtılarak kanın beyin içine dolması durumudur. Kanamaya neden olan durum travma (trafik kazası, yüksekten düşme, kafaya darbe alma gibi), yüksek tansiyon veya doğuştan damar yapı anormallikleri olabilir. Kafatası, beyin dokusunu korur ancak iç hacmi de sabit tutar. Dolayısıyla kafatası içindeki kanama beyin dokusunu sıkıştırır ve bu durum beyin dokusunun hasar görmesine neden olabilir.
#RobotikHareketsizlik ve bilgisayar başında geçirilen uzun saatler nedeniyle pek çok kişide duruş bozukluğu ve bunun sonucunda da boyun düzleşmesi gibi omurga rahatsızlıkları ortaya çıkıyor. Peki boyun düzleşmesi nedir, neden olur? Boyun düzleşmesi belirtileri ve tedavisi...
#Boyun Düzleşmesi BelirtileriKanser vücutta herhangi bir organda ya da herhangi yerde hücrelerin kontrolsüz büyümesi ile oluşan bir tür sistemik hastalıktır tablosudur. 200’den fazla kanser türü tanımlanmıştır. Bunların içinde en sık görülen ve ölüme yol açanlar akciğer kanserleri, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri ve karaciğer kanserleridir. Kanserler sadece bu organlara değil bu organlardan yayılarak başka organlara ve genel olarak tüm vücuda zarar veren bir durumdur.
#KanserKoronavirüs geçiren bireylerde yaygın olarak kas ve eklem ağrısı, kas güçsüzlüğü, solunum kapasitesinde azalma, halsizlik ve yorgunluk gibi durumlar görülebiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuğba Kalli koronavirüsü geçiren bireylerde fizik tedavinin gerekliliklerinden ve faydaları hakkında bilgi verdi.
#VirüsSaatlerce bacak bacak üzerine atarak veya dizleri kırıp üzerine oturmanın sinir hasarlanmasına yol açtığına dikkat çeken Beyin Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Akay, "Salgın döneminde sıkça gördüğümüz bu sorun cerrahi yöntemle tedavi ediliyor. O nedenle evde kalalım; ama hareketsiz kalmayalım, doğru oturalım" dedi.
#SağlıkGergin boyun sendromunun sıklıkla yorgunluk, boyunda sertlik, boyun ağrısı veya boyundan başlayan baş ağrısına sebep olabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, konu hakkında bilgiler verdi.
#Gergin BoyunUzun yıllardır uyguladığımız enjeksiyon teknikleri Pandemi döneminde çok daha sıklıkla tercih edilen tedavi yaklaşımı haline geldi. Kısa sürede etkinlik sağlaması tercih sebebidir. Peki enjeksiyonlar nelerdir ve hangi hastalıkların tedavisinde uygulanmaktadır?
#Fizik Tedavide EnjeksiyonlarYeni tip koronavirüs (Covid -19) alışkanlıklarımızı da değiştirdi. Öyle ki önceden en küçük bir rahatsızlığımızda bile sağlık kurumuna başvururken şimdiler de ise bu hizmeti eve talep ediyoruz. Online sağlık hizmeti almak isteyenlerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, “Her alanda gördüğümüz dönüşümü sağlık alanında da yaşıyoruz. En çok talep edilen alanların başında ise fizik tedavi geliyor. Bu konu ile ilgili sosyal medyada gün geçmiyor ki yeni bir ilan ile karşılaşmayalım. Bu nedenle vatandaşlarımız hizmet alacakları kişiyi ya da kurumu iyice araştırıp ona göre seçim yapmalı” ifadelerini kullandı.
#Fizik TedaviOsteomalazi, D vitamini eksikliği sonucu oluşan, erişkinlerde görülen kemiklerin yumuşaması ve zayıflamasına yol açan bir hastalıktır. D vitamini kemiklerin sertliğini sağlayan kalsiyumun bağırsaklardan emilimini ve kemiklerin sertleşmesine yardımcı olan bir vitamindir. D vitamini bağırsaklardan kalsiyumun alınıp kemiklere geçmesi işlevini yerine getiremezse kemik kitlesi azalır ve yumuşamaya başlar. Bu hastalığa sahip olan kişilerde normal sağlıklı kişilere oranla kemikler eğrileşir ve kırılmaya yatkınlığı artar.
#Osteomalazi“17 Ekim 2011 günü saat 1.15'te telefonumun çalma sesiyle uyandım. Yarı uykulu bir halde ekrandaki 'arayan kimliği yok' yazısını seçebiliyordum ve şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: 'Bu saatte kim arıyor olabilir ki? Buna cevap vermeyeceğim! Ancak parmağım 'reddet' düğmesinin üzerinde gezinirken durakladım. Bu saatte telefon almamın tek bir nedeni vardı ve o da birinin hayatımı değiştirmek üzere olmasıydı.”
#Kistik FibrozisGünümüzde tıp biliminin geleneksel tedavilerin ötesine geçerek yenilikçi yöntemlerle insan sağlığını iyileştirme arayışında olduğunu dile getiren Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Başhekimi ve Mesul Müdürü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Banu Kenar, “Bu arayışın dikkat çekici alanlarından biri, kök hücre ve exosome tedavileridir” dedi.
#1Durup dururken başlayan kaşıntıları nedeniyle kolları yara içinde kaldı, hayatı altüst oldu. Yıllarca gitmediği doktor kalmadı ama hiç kimse bu çıldırtan kaşıntının nedenini açıklayamıyordu. Bir doktorun tecrübesi sayesinde nihayet teşhis kondu ama bu kez de tedavi muamması başladı. Peki neydi bu korkunç kaşıntıların sebebi?
#SağlıkSakarya’nın Serdivan ilçesinde 3 yıl önce nadir görülen bir kas hastalığı olan Duchenne Kas Distrofisi (DMD) teşhisi konulan Asaf Diler (7) için ailesi, valilik onaylı yardım kampanyası başlattı. Asaf’ın annesi Kübra Diler, oğlunun Dubai’de gen tedavisi olması gerektiğini belirterek, “Bu gen tedavisine ulaşamazsa maalesef hastalığın seyri 10 yaşından itibaren yürümesini durduracak, merdiven çıkmayı zorlaştıracak ve daha sonrasında da kalp ve solunum kaslarını etkileyecek. Böyle bir son olmaması için Asaf’ın tedaviye ulaşmasını istiyoruz” dedi.
#Asaf DilerSakarya’nın Serdivan ilçesinde 3 yıl önce nadir görülen bir kas hastalığı olan Duchenne Kas Distrofisi (DMD) teşhisi konulan Asaf Diler (7) için ailesi, valilik onaylı yardım kampanyası başlattı. Asaf’ın annesi Kübra Diler, oğlunun Dubai’de gen tedavisi olması gerektiğini belirterek, “Bu gen tedavisine ulaşamazsa maalesef hastalığın seyri 10 yaşından itibaren yürümesini durduracak, merdiven çıkmayı zorlaştıracak ve daha sonrasında da kalp ve solunum kaslarını etkileyecek. Böyle bir son olmaması için Asaf’ın tedaviye ulaşmasını istiyoruz” dedi.
#DMDAnkara’da yaşayan Mert Yüksel, geçirdiği trafik kazası sonrası beyin kanaması ve kalbinin 8 dakika durması sonucu yatağa bağımlı hale geldi. Bilinci kapalı bir şekilde yaşamını sürdüren Mert’in yeniden ayağa kalkabilmesi için kök hücre ve fizik tedavi alması gerektiğini belirten baba Ali Yüksel, “Mert’e umut, ses olabilmek için Ankara Valiliği onaylı bir bağış kampanyası başlattık. Toplam 8 milyona ihtiyacımız var. Şu an için 900 bin TL bağış geldi” dedi.
#Mert YükselKahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremine Hatay’da ailesiyle birlikte yakalanan sınıf öğretmeni Aslı Çolak, depremde öğretmen olan eşini ve bir çocuğunu kaybetti. Diğer üç çocuğuyla beraber enkaz altında saatlerce yaşam savaşı veren Çolak, şimdi Hatay’daki okulunda bir yandan çok sevdiği mesleği sayesinde yeniden yaşama tutunurken bir yandan da kendisi gibi depremzede olan öğrencilerinin yaralarını sarıyor.
#6 Şubat DepremiAnkara’da doğuştan sağ eli felçli olan Umut Can Günay, lisede ampute futbolla tanışıp, kalesini koruduğu iki farklı takımla şampiyonluklar yaşadı. 2020’de tatilde denize ters atlaması sonucu omuriliği kırılan ve doktorların ‘yürüyemez’ dediği Günay, altı aylık tedaviyle ayağa kalkıp, antrenörlüğe başladı ve Milli Takım’a yükseldi. Aynı zamanda beden eğitimi öğretmenliği yapan Günay, “Mücadele ederek tüm engelleri aşabiliriz” dedi.
#Umut Can GünaySağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "yenidoğan çetesi"ne ilişkin "Bizim için bu operasyonun adı, 'çürük elma operasyonu'; çetenin adı da 'insanlıktan nasibini almamışlar çetesi'dir. Çocuklarımızın sağlığı ve güvenliği konusunda duyduğumuz endişe her şeyin ötesindedir." ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanlığıAntalya’da R.G. isimli bir kişinin VIP minibüsü güzellik merkezine dönüştürüp botoks, yağ aldırma, yüz gençleştirme yapması estetik cerrahları isyan ettirdi. “Bunu da mı görecektik?” diyen Prof. Dr. Şükrü Yazar, “Doğru yere botoks yapılmazsa beyin damarlarına pıhtı atması, felç ve ölüm gerçekleşebilir” uyarısında bulundu...
#AntalyaGünümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt AğrısıLipödemin kadınlarda görülen genetik bir hastalık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Mehtap Bozkurt, "Lipödem, cilt altı yağ dokusunun anormal birikimine bağlı bacaklarda, kalçada ve bazen de kollarda görülen rahatsızlık hissi, ağrı ve orantısız kalınlıkla seyreden bir hastalıktır. Genellikle ergenlik dönemine girişte ve doğurganlık yaşlarında belirginleşir. Bu durum çoğu zaman tam anlaşılamadığı için başka tanılarla karıştırılmaktadır" dedi.
#Sağlık“17 Ekim 2011 günü saat 1.15'te telefonumun çalma sesiyle uyandım. Yarı uykulu bir halde ekrandaki 'arayan kimliği yok' yazısını seçebiliyordum ve şöyle düşündüğümü hatırlıyorum: 'Bu saatte kim arıyor olabilir ki? Buna cevap vermeyeceğim! Ancak parmağım 'reddet' düğmesinin üzerinde gezinirken durakladım. Bu saatte telefon almamın tek bir nedeni vardı ve o da birinin hayatımı değiştirmek üzere olmasıydı.”
#Kistik FibrozisBugünkü yazımda Almanya’da yaşayan bireylerin bakıma muhtaç hale geldiklerinde bakım derecesi alabilmeleri için izlemeleri gereken adımları ve bilirkişinin ev ziyareti sırasında yaptığı sağlık değerlendirmesinde nelere dikkat ettiğine değineceğim.
#AlmanyaYürüyüşe çıkmadan sırt çantanızı her zamankinden biraz daha ağırlaştırmaya ne dersiniz? ‘Rucking’ yani ağırlıkla yürüyüş sayesinde kaslarımızı güçlendirebilir, postürümüzü düzeltebiliriz. Son dönemin bu popüler açık hava sporu hatalı yapıldığındaysa sakatlanmaya yol açabiliyor. Uzmanlar dikkat etmemiz gerekenleri anlattı.
#Zeynep Nazlı YıldırımYaş aldıkça vücutta bazı değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu dile getiren Özel Gazi Fizik Tedavi Tıp Merkezi Başhekimi ve Mesul Müdürü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hatice Banu Kenar, fizik tedavi ve rehabilitasyon sayesinde hem fiziksel hem de bilişsel sağlığın korunarak aktif bir yaşlılığın mümkün olduğunu belirtti.
#1Günümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıUzun süredir hastanede tedavi gören Yeşilçam’ın usta ismi Kadir İnanır’ın sağlık durumu iyiye gidiyor. Jülide Kural, ünlü sanatçının yakında taburcu olacağının müjdesini hayranlarına verdi: “Kadir daha iyiye gidiyor. Önümüzdeki hafta eve çıkma planımız var. Ama elbette fizik tedavi devam edecek.”
#Kadir İnanırHollywood’un gelmiş geçmiş en büyük oyuncularından biri hatta artık ilerleyen yaşından dolayı bir “yaşayan efsane” olarak anılıyor. Birçok sinema sever onu hâlâ unutulmaz Big Lebowski filminde canlandırıldığı pervasız ama sempatik “Dude” yani “Ahbap” rolüyle hatırlıyor.
#Jeff BridgesKocaeli'de geçen sene özel bir hastanede dördüz doğum sonrası bebeklerinden 3'ünü kaybeden, birinin de gözlerinde görme kaybı meydana gelen Okutucu çifti, yenidoğan çetesi soruşturması sonrası bir kez daha yıkıldı. Yaşadıkları acı dolu günleri hatırlayan çift, yenidoğan çetesi ile ilgili açılan dosyaya dahil olmak için avukatları aracılığıyla dilekçe verdi.
#Yenidoğan ÇetesiArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno Boyun